Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena architekta vs. projektanta

Kolik stojí práce architekta na rodinném domě a proč je projektant levnější?

Ačkoli architekti i projektanti mají zhruba stejné hodinové sazby, vždy bude návrh domu od architekta dražší. Proč tomu tak je? Protože architekt návrhu věnuje více času.

Jak určují architekti cenu za architektonické studie se můžete dočíst v našem článku cena architekta, kde se mimo jiné dozvíte jak konkrétně určuje cenu naše architektonické studio.

Projektanti však často nabízejí službu návrhu rodinného domu spíše z nutnosti. Studii se většinou věnují nedostatečně a proto je jejich cena často nižší. Nelze tedy srovnávat studii rodinného domu od architekta a projektanta. Výsledkem totiž budou nejspíše dva odlišné výstupy. Zatím co architekt ve fázi návrhu stavby přemýšlí již nad ustavením nábytku a celkové koncepci interiéru, projektantům toto myšlení chybí. Jejich výhodou je zato to, že dopředu přemýšlí více nad statickým a technickým řešením, které je v další fázi vlastně nemine. V praxi to pak vypadá tak, že investor proklíná projektanta, že mu navrhl obývací pokoj tak špatně, že se mu tam nevejde rohová sedačka. Popřípadě projektant proklíná architekta ve fázi projektu, jak je možné, že navrhl wc nad obývacím pokojem a tudíž není kudy svést odpad. Doporučuji tedy nevynechat ani jednu z profesí a architektům raději ponechat architektonické studie a projektantům projekty.

 
 
Reklama