Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TZB-2002: Nízkoteplotní vytápění / vysokoteplotní chlazení: integrovaná soustava s akumulačním jádrem

V poslední době je při řešení systémů techniky prostředí podstatné sladit spolupůsobení 3E:
- energetické náročnosti
- environmentální bezpečnosti
- ekonomické efektivnosti.

V současné době se stále častěji diskutuje o otázce celoročního provozu systémů techniky prostředí, tj. jak vytápění, tak i chlazení, s cílem zabezpečit permanentní kvalitu vnitřního prostředí budov. Ta se totiž stala dominantním faktorem při zabezpečení pohody, komfortu, hygieny, ale i bezpečnosti a výkonnosti uživatelů, ať už obytného nebo pracovního prostředí budov.

V oblasti uplatnění otopných systémů se v poslední době výrazně uplatňují tzv. nízkoteplotní systémy, jejichž společným znakem je vytápěcí plocha zabudovaná ve stavební konstrukci, nízká teplota topného média a následně nízká teplota vytápěné plochy, v neposlední řadě významná akumulační schopnost a tepelná setrvačnost této plochy. Při aplikaci systému chlazení se začínají používat tzv. vysokoteplotní systémy, jejichž společným znakem je chladicí plocha jako součást stavební konstrukce.

Z uvedeného je zřejmé, že pokud budeme integrovat obě soustavy do jedné, té samé vytápěcí/chladicí plochy, můžeme dostat soustavu techniky prostředí s možností celoročního využívání a s aktivováním akumulační plochy, převážně nosné (stropní/podlahové) stavební konstrukce, která se stává neoddělitelnou součástí této soustavy s ovlivňováním tepelného stavu prostředí.

Cílem příspěvku bude prezentovat environmentální požadavky, energetická kritéria a technické možnosti řešení takovéto soustavy nízkoteplotního vytápění/vysokoteplotního chlazení včetně působení aktivního akumulačního jádra stavební konstrukce.

 
 
Reklama