Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TZB-2002: Porovnání nákladů na energie v budovách

Tabulka pro porovnání nákladů na vytápění je zaručeně nejstarší výpočetní pomůckou na internetovém portálu TZB-info. Vznikla již v začátcích topenářského serveru Topinfo.cz. Při transformaci tohoto serveru na portál s širším tematickým záběrem v polovině roku 2001 pak přešla na portál TZB-info. Za dobu svého života v internetovém prostoru ji použilo několik desítek tisíc uživatelů a její výsledky byly publikovány v několika článcích v denících i v odborných časopisech. Během této doby prošla tabulka řadou změn vyvolaných většinou připomínkami uživatelů. Poslední změnou bylo vzájemné sjednocení metodiky výpočtu s obdobnou tabulkou, jejíž autorem byl Ing. Jan Truxa ze sdružení EkoWATT. Dnes obě porovnávací tabulky nákladů na vytápění jednotně nazvané TZB-EkoWATT tabulka nákladů na vytápění dávají shodné výsledky. V různých grafických podobách je najdete na TZB-info i EkoWATT.

Můžete si zde jednoduchým způsobem porovnat jak by se změnily Vaše náklady na vytápění (mají nejvýraznější podíl celkových nákladů na energie), při přechodu na jiné palivo. Stejně tak je možné si porovnat náklady na vytápění u různých variant u domu, který máte zatím jen ve Vašich představách, nebo ve stádiu projektu. Hlavní výhodou tabulky je jednoduchost. Ale protože je většinou každá výhoda vyvažována i nevýhodami, je tomu tak i u TZB-EkoWatt porovnání nákladů na vytápění. Patří mezi ně především tyto:

  • Tabulka si všímá pouze nákladů na vytápění a nikoliv ostatních nákladů (ohřev teplé vody, ostatní spotřeba energie na praní, vaření, větrání), přičemž podíl těchto spotřeb u moderních bytů a domů výrazně roste oproti klesajícím nákladům na vytápění
  • Tabulka nezahrnuje vliv investičních nákladů na zařízení

  • Tabulka nerespektuje vliv nízké sazby na elektřinu u domů vytápěných elektřinou v nákladech na elektřinu u ostatní spotřeby (mimo vytápění)

Vzhledem k tomu, že se tyto připomínky opakovaly v mnoha obměnách, rozhodli jsme se zpracovat zcela novou pomůcku - výpočetní tabulku pro porovnání nákladů na energie v budovách. Podklady pro výpočet byly sestaveny po vzájemných konzultací jak s odborníky z katedry TZB stavební fakulty ČVUT Praha, tak i z průmyslu. Výsledkem je výpočtová tabulka, kterou jsme po zkušenostech se zájmem o excelovou verzi tabulky nákladů na vytápění, prvotně zpracovali právě v programu EXCEL.

Přestože bylo zpracování tabulky časově i finančně poměrně náročné, rozhodli jsme se ji poskytovat jako volně šiřitelný software. Důvodem je především snaha poskytnout co nejširšímu okruhu a projektantům, auditorům a na druhé straně i jejich zákazníkům, kteří mají potřebné odborné znalosti, relativně jednoduchou a užitečnou pomůcku pro výpočet nákladů na energie. Používání a publikování výsledků ve formě grafů a tabulek pak samozřejmě podléhá autorskému zákonu. Podle něj je mimo jiné nutné viditelně uvést zdroj, tedy internetový portál TZB-info.

Poprvé bude software představen na dvou prezentacích v rámci Konference TZB-2002 odborného doprovodného programu mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha. Jednak ve středu 27.11. v přednášce Ing. Reinberka, spoluautora software a jednak v mojí přednášce, v pátek 29.11. Zájemci, kteří se zúčastní prezentací osobně, dostanou prezentovaný program zdarma na disketě. Dalším zájemcům zašleme software též zdarma, ale až po zpracování "Návodu k používání" (v lednu 2003).

Protože se jedná o programátorsky poměrně náročný software, budeme pak po určitou dobu zpracovávat připomínky uživatelů a následně vždy rozhodneme o vydání další verze se zapracovanými připomínkami. Po definitivním odladění pak umístíme soubor volně ke stažení na portál TZB-info. Dalším možným krokem by mohlo pak být zpracování softwaru pro on-line použití na portálu. Zde bude ale velmi záležet na poptávce případných uživatelů. Svým charakterem se totiž nejedná o produkt, který by byl pro toto použití příliš vhodný jako je tomu např. u pomůcek v oblasti Tabulky a výpočty.


Ukázky použití programu

1. Chci změnit současný systém zásobování energiemi konkrétní budovy a porovnat tak současný stav (bez investičních nákladů) s několika možnými variantami se zahrnutím investičních nákladů

Pro první příklad byly zadány skutečné spotřeby energií (průměrné hodnoty za roky 2000 a 2001) u klasického vesnického rodinného domu postaveného v 30.letech a rekonstruovaného v roce 1968. Dům je bez izolace obvodových stěn, s klasickými dvojitými okny. Topný systém tvoří závěsný plynový kotel o výkonu 24 kW řízený ekvitermní regulací a otopná tělesa vybavená termostatickými ventily. Přípravu teplé vody (TUV) zajišťuje přímotopný plynový ohřívák. Palivem je zemní plyn, který pro výchozí stav a variantu B slouží i pro přípravu pokrmů.




2.  Mám zpracován investiční záměr (projekt) na novou, resp. kompletně rekonstruovanou budovu a chci se rozhodnout pro optimální variantu zásobování energiemi (vytápění, ohřev teplé užitkové vody, ostatní - větrání, praní, vaření, osvětlení atd.)

Pro druhou ukázku byly zadány parametry nízkoenergetického domu, který je v současné době ve stádiu dokončené hrubé stavby. Výpočtová tepelná ztráta domu je 4,5 kW, vytápěná plocha 116 m2, celkový objem 520 m3. Ve všech variantách byly investiční náklady zvýšeny o cca 80 000,- Kč na rekuperační výměník větracího vzduchu. Při použití tohoto výměníku je předpokládána roční spotřeba energie na vytápění 30 kWh/m2.a.




Třetí příklad je zpracován pro tentýž dům, ale s uvažováním státní dotace od SFŽP na pořízení tepelného čerpadla.

Pozn.: Všechny ukázky slouží jen pro účely prezentace softwaru a nekladou si ambice na exaktnost a úplnost.

 
 
Reklama