Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdeněk Pospíchal: Selský rozum především ...

Pane inženýre, můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
Pojmenování "obor" se mi zdá být nadnesené, ale budiž ... Myslím, že je to nyní voda, a to jako nosné medium všeho okolo. Zabývám se vlastně provozem všech technických vodních obslužných systémů, tedy jak teplé vody, tak i chlazení a podobně. Jde o službu pro uživatele na konci toho všeho, od které se všechno musí - nebo by se mělo - odvíjet.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k tomuto oboru?
Pracovně před přibližně dvaceti lety, když jsem narazil na problém vztahující se k úsporám energie při provozu sauny. Všichni si představovali, že v sauně se dá nejvíce ušetřit na vytápění prohřívárny, ale není tomu tak. V teplé vodě se třeba pro mytí spotřebovává teplo, které je snáze rekuperovatelné.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Musím sáhnout mimo "obor", já jsem původně slévač, absolvent průmyslovky a VŠB. Mým největším vzorem, dá-li se to tak říci či napsat, a zároveň učitelem byl profesor Přibyl, který vedl katedru slévárenství na VŠB. V odborném životě pak řada dalších, kteří formovali můj vztah k práci. Vyvíjeli na mne tenkrát nepříjemný tlak, který se týkal evidence činností, pečlivosti a tak podobně. Bylo to v době, kdy jsem pracoval ve slévárenském výzkumu. Leccos z toho dodržuji dodnes, a je to již čtyřicet let!

Co považujete za dosavadní největší úspěch?
Snad to byla společně s kamarádem Pepkem Pavlovským kniha o výstavbě a provozu saun: SAUNA - STAVBA A PROVOZ, která vyšla v roce 1986. Rád vzpomínám i na své působení v Radě města Brna v letech 1990-94, kdy se část mé práce točila kolem parkovacích automatů. Ty jsem prosazoval přes výběrová řízení až po jejich zprovoznění, s důrazem na možnost instalace solárních článků. Stejný typ pak byl vybrán v Ostravě, Praze i jinde.

Máte ve Vašem oboru k něčemu výhrady?
Myslím, že je to jistá nekoncepčnost. Třeba nemocnice potřebuje řešit problém teplé vody, tak vypíše výběrové řízení na projekt. Pak má projekt, vypíše výběrové řízení na realizaci. Pak se to postaví a provozuje to investor. A všichni se diví, že to není to pravé "ořechové".

Změní se podle Vás něco významného v oboru do roku 2010?
Mám na stole jen malou křišťálovou kouli s logem jedné firmy ... Asi by to měla být lepší služba technických vodních obslužných systémů na konci, tedy u uživatele. Třeba u teplé vody určitě dojde ke snížení spotřeby energie, protože voda se bude dodávat o stabilizované teplotě 42°C. Žádná zbytečná navýšení! Dále zřejmě dojde na nové materiály pro výrobu potrubí. Uvedou se do provozu měřící a diagnostické přístroje nové generace a zejména přestaneme plýtvat energií. Bude totiž mnohem dražší.

Měly by se pro tento rozvoj angažovat státní orgány ČR?
Ano. A tvrdě zavést logiku uživatele do celého systému, dívat se na to vše jeho očima. Dosáhnout stavu, kdy budou ověřené typové projekty třeba pro nemocnice a domovy seniorů, s jasně stanoveným kapacitně náročným obslužným vybavením na konci, mám na mysli například baterie s dlouhou životností.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Určitě bude. A jistě vznikne tlak na zavedení selského rozumu, jak jsem uvedl výše.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo svou práce?
"Technickou aplikovanou ekologii", kde je všechno možné, od EIA přes odpady až po biosféru a technogenní dopady. Technické vodní obslužné systémy, které byly a jsou přes patnáct let stále mým koníčkem. Ale jinak vede sauna, fotografování ..., četba a také náhledy na komentáře kolem politických událostí, zejména ve světě. Žijeme v čase reforem světa, tak je třeba se o tyto věci zajímat.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Otázka je jednoznačně cílená na člověka s jinou číselnou sestavou rodného čísla... Co jsou to "příští léta"? Já jsem slyšel kdysi premiéru písničky, ve které Pavlína Filipovská zpívá "To bude v roce šedesátém šestém, to bude všude dávno mír ...". No, po čtyřiceti letech na to, co se kolem nás děje, nejsou slušná slova! Takže v téhle sféře se toho asi moc změnit nedá. A v mé profesi? Chtěl bych být po každý následující rok nějak zapojen do realizace nejméně jednoho vzorového technického vodního obslužného systému tak dlouho, jak to jen půjde. No a k tomu tedy zdraví, rodinné zázemí a štěstí ...

 
 
Reklama