Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obchod uzavřen: CEMEX koupil Holcim

Vrcholový management společnosti CEMEX dnes odpoledne v Prachovicích podepsal smlouvu o převzetí všech aktivit společností skupiny Holcim v České republice. Vznikl český gigant ve výrobě stavebních hmot.

S účinností od dnešního dne přecházejí všechny provozy i zaměstnanci pod značku CEMEX. Podle odborníků se jedná o největší očekávanou fúzi nového roku.

Nová skupina ponese název mexického vlastníka CEMEX, její sídlo zůstává v Praze.

Od sloučení CEMEX očekává zdvojnásobení tržeb i zisku.
„Společně budeme silnější, soběstačnější a odolnější vůči výkyvům trhu. Naším hlavním cílem je maximální integrace,“ říká generální ředitel skupiny CEMEX Peter Dajko a dodává: „Odhaduji, že díky spojení s Holcimem budeme v objemech prodejů druhým největším výrobcem betonu a třetím největším výrobcem cementu v Česku. Na trhu s kamenivem se staneme čtyřkou.“

Spojením obou firem má vzniknout skupina s obratem cca 4 mld. Kč.

Parametry obchodu komentuje Miroslav Bratrych, vedoucí partner Poradenských služeb společnosti PwC, která při transakci asistovala společnosti CEMEX: „Spojení společností CEMEX a Holcim je největší fúzí na českém stavebním trhu za posledních několik let. Transakce takové velikosti budou v nejbližší době v tomto sektoru spíše výjimečné.“
Pod značku CEMEX přecházejí také dceřiné společnosti Holcimu, a to dopravní společnost Transplus a společnost na zpracování odpadů Ecorec Česko.

Generální ředitel skupiny CEMEX Peter Dajko krátce po úspěšném uzavření obchodu s Ottó Magerou, generálním ředitelem Holcim pro střední a východní Evropu.
Foto Cemex, zleva: Generální ředitel skupiny CEMEX Peter Dajko krátce po úspěšném uzavření obchodu s Ottó Magerou, generálním ředitelem Holcim pro střední a východní Evropu.

O společnosti Cemex

CEMEX je předním světovým výrobcem stavebních materiálů, který poskytuje vysoce kvalitní výrobky a služby zákazníkům ve více než 50 zemích. V České republice CEMEX (po sloučení s Holcimem) provozuje 76 betonáren, 11 štěrkoven, 7 kamenolomů, cementárnu, cementovou mlýnici a výrobnu speciálních přísad do betonu. CEMEX v České republice zaměstnává 934 zaměstnanců a je držitelem ocenění ve studii o nejlepšího zaměstnavatele - Best Employers Česká republika 2014.
CEMEX disponuje moderními výzkumnými a diagnostickými laboratořemi betonu a kameniva. Aktivní spoluprací s vývojovými středisky přináší do výroby nejmodernější poznatky a technologie. CEMEX má bohaté zkušenosti s poskytováním inovativních stavebních řešení, zvyšováním efektivity a podporou udržitelného rozvoje. CEMEX se zavázal ke splnění cílů biologické rozmanitosti, které definuje iniciativa Building Biodiversity. V České republice působí mexická společnost od roku 2005. V dubnu 2013 vstoupil CEMEX na slovenský trh, kde provozuje 3 kamenolomy.
 
 
Reklama