Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Právě vychází letní číslo zákaznického časopisu Visions.

Zveme Vás k poutavému čtení o možnostech zvyšování efektivity výroby, o novinkách ve zdrojích energie, v průmyslu, astronomii, ale i ve zdravotnictví, např. zjišťování alergií, léčbě hypoxie a o nové éře poznávání mozku.

Inovace - Fotovisions

  • Novinky
    Např. Studie výzkumníků z „Harvardu“ a „Stanfordu“ nezávisle na sobě naznačují, že stárnutí dokáže zvrátit transfúze krve, konkrétně mladé krve. Že by na upírských legendách bylo něco pravdy? / Koncept skládacího bicyklu Gi Bike pro města 21. století. Od jiných projektů městských elektrobicyklů se odlišuje pohodlným složením a rozložením, které trvá nejvýše dvě sekundy......
  • Siemens – zrození úspěchu - Báječný vynález: dynamo

Téma čísla

  • Ekodesign – módní, ale vlastně neznámý
    Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) vzroste poptávka po energii do roku 2035 o celou třetinu oproti roku 2011. Dvě třetiny tohoto nárůstu pak bude mít na svědomí Asie (kromě Jižní Koreje a Japonska). Vzroste ovšem také poptávka po naftě (o 27 %), zemním plynu (o 46 %) a dokonce i po uhlí (o 17 %). I když jsou čísla o nárůstu spotřeby elektrické energie děsivá, prognózy o budoucím vývoji oboru energetiky jsou vcelku pozitivní. Podle analýzy vypracované IEA by měla celá polovina z nově postavených elektráren na celém světě do roku 2035 využívat obnovitelné zdroje. Tyto zdroje by pak měly do roku 2035 pokrývat 31 % z celkové světové poptávky po elektřině (v roce 2011 to bylo 20 %).

  • Odkaz doby železné
    Podle aktuálních odhadů se ocelárny podílejí na celkových emisích CO2 až 6,7 %. Zatímco před padesáti lety každá tuna oceli vyrobená v Evropě spotřebovala kolem 30 gigajoulů energie, v roce 1990 to bylo 24 gigajoulů a dnes už jsme se dostali pod 18 gigajoulů energie na jednu tunu dokončeného produktu. Stejně tak emise CO2 produkované typickým ocelářským závodem s kapacitou pět milionů tun oceli ročně poklesly oproti roku 1960 o plných 37 %.
  • Zelený obráběcí stroj
  • Rozhovor - Pravidla musíte umět hodit za hlavu
    Síla značky v průmyslu padá, vlastně padá všude s výjimkou luxusního zboží. Technologii mají ve výrobě z velké části všichni stejnou, mají-li na ni peníze, protože dnes se dá koupit téměř vše. Tak co zbývá? Rychlost a flexibilita. Pokud jste nejrychlejší na trhu, dosáhnete na nejlepší příležitosti. Kdo je první, získá nejlepší ceny, protože s ním nikdo nesmlouvá. Jakmile vás dohoní konkurence, vítězí často právě a jen cena.
  • Medicína - Alergie – černá ruka západního světa
    Každý, kdo byl někdy na alergologickém vyšetření, ví, že nejde o nic příjemného. Nepříjemnou proceduru však již lze naštěstí obejít imunologickým testem, který jen z malého množství krve dokáže určit alergii na širokou škálu látek. Test zvaný 3gAllergy probíhá na automatizovaných analyzátorech a ke stanovení alergie využívá právě výše zmíněných imunoglobulinů E, resp. jejich schopnosti vázat se na specifické alergeny.


Technologie

  • Průmysl - Nebezpečné práce? - Pošlete tam avatara
    Jack zkontroluje čerpadlo, připraví si nástroje a začne s opravou. Jakmile párkrát otočí klíčem a odstraní víčko, na měřicím přístroji se ukazuje znepokojivý nárůst záření. Jack ovšem zůstává klidný a bez náznaku stresu hledá nejlepší způsob, jak splnit zadanou úlohu. Jack totiž není skutečná osoba, ale avatar.
  • Doprava - Ticho na moři
    Norští loďaři dnes hledají pohon, který by byl energeticky účinný a téměř stejně tichý jako v jaderných ponorkách. I proto se zajímají o hybridní motory.
  • Astronomie - Největší pozemské oko
    Největší astronomická observatoř na Zemi se skládá ze 66 radioteleskopů. Jejich antény, rozmístěné na rozsáhlém území v chilské poušti, dohlédnou až na „počátek vesmíru“. Technologie Siemens pečuje o to, aby zařízení neztratila energii.
  • Medicína - Když plicím chybí kyslík
    Na Mount Everestu, nejvyšší hoře světa, zkoumali vědci fenomén výškové nemoci. Výsledky výzkumu povedou k nové léčbě pacientů na jednotkách intenzivní péče.
  • Historie - Mapy – odvěcí souputníci cestovatelů, vědců i umělců
    Římané k dalšímu rozvoji kartografie přispěli jen minimálně, což je poněkud zvláštní s ohledem na jejich zručnost ve stavění silnic a vodovodů, která jistě vyžadovala velmi dobré měření.
  • Budoucnost - Je budoucnost map ve hvězdách, nebo v mozku?
    Kalifornská automobilová asociace (CSAA) například v roce 2008 ukončila tisk papírových dálničních map. Neztratí se však pro oddanost satelitnímu pohledu shora ta důvěrná, osobní znalost země?
  • Architektura - Hvězda mezi stadiony
    Pro MS ve fotbale postavený nový Estadio Nacional Mane Garrincha v Brazílii získal platinové ocenění LEED nejen díky celkové koncepcí, ale především pro své detaily.
  • Logistika - Letouny bez pilota doručí balíček a zavedou internet
    Jak dostat internet do odlehlých končin v rozvojových zemích? Dvě gigantické internetové firmy jej chtějí přinést na křídlech bezpilotních letadel.

LIDÉ

  • My visions - Mozky nad Maasou
  • My visions - Muž, který vám chce sahat do hlavy

Lifestyle

  • Sport - Obrana proti pádu
  • Architektura - Symbol nad přístavem
  • Kaleidoskop

Elektronická verze časopisu Visions léto 2014, případně ke stažení klasické PDF.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama