Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební firmy berou na brigády studenty

Stavební firmy berou na brigády studenty, agenturní pracovníky ne. V loňském roce se přitom brigády přes prázdniny sháněly podstatně hůře než letos, říká ředitel SŠSŘ Brno-Bosonohy Ing. Josef Hypr.

V červenci jsme zveřejnili článek Stavební firmy berou na brigády studenty, agenturní pracovníky ne. Uváděným důvodem je hlavně to, že agentury nenabízejí profese, které firmy potřebují.

Studenti pod vedením zkušených techniků dokážou vypomoci a zároveň nasbírají praktické zkušenosti

Například mluvčí Strabagu Michaela Fialová uvedla, že zejména pro technické pracovníky není delší dovolená v hlavní sezoně možná. V jednotlivých projektech mají práce zkoordinované tak, aby se pracovníci vystřídali. "Když nám vznikne urgentní potřeba doplnit kapacitu, posilujeme ji brigádníky. Spolupracujeme většinou se studenty, kteří pod vedením zkušených techniků dokážou vypomoci a zároveň nasbírají praktické zkušenosti. V porovnání s minulými lety zatím nepociťujeme nedostatek zájmu o nabízené brigády," uvedla Fialová.

Praxe ve firmách může přispět k vyšší kvalifikaci a vůbec odbornému rozhledu učňů a pozdějších absolventů. Učiliště a odborné školy praxi organizují, rezervy však existují v iniciativě samotných učňů a možná i jejich rodičů.

O komentář jsme požádali Ing. Josefa Hypra, ředitele SŠSŘ Brno-Bosonohy

Ing. Josef Hypr, ředitel SŠSŘ Brno - Bosonohy
Ing. Josef Hypr, ředitel SŠSŘ Brno - Bosonohy

Zejména v letním období narůstá počet dočasných, sezónních zaměstnání – tzv. brigád, vykonávaných nejčastěji v režimu dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr nebo i v pracovním poměru.
Mohu potvrdit zájem stavebních firem o studenty brigádníky především v prázdninových měsících. Zvýšený zájem firem je v tomto směru motivován především tím, že student – brigádník se může velmi brzy stát jejich kmenovým zaměstnancem.

V průběhu května a června dostává Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy řadu nabídek na brigádnické práce ve stavebních oborech, které dáváme našim žákům k dispozici a výběru. Pravdou ovšem je, že podstatně větší zájem je v současné době o naše absolventy, kterým jsou nabízena pracovní místa odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci.

Domnívám se, že sezónní práce v současnosti většina stavebních firem doplňuje zahraničními pracovníky, či brigádníky. Firma Metrostav, je v tomto směru asi jednou z výjimek.

Podle mého názoru aktuálně nejhledanější profese v období letních měsíců a dovolených jsou stavební dělníci, dělníci ve výrobě, řidiči, uklízeči, kuchaři, svářeči, prodavači a možná i pracovníci ostrahy.

Na jednu stranu se můžeme chlubit rekordně nízkou nezaměstnaností, na stranu druhou katastrofickým nedostatkem lidí na pracovní pozice – a to i přesto, že v evidenci nezaměstnaných je více než 150.000 lidí, kteří se prostě a jednoduše a bez jakéhokoliv důvodu rozhodli, že nebudou pracovat, že jim stačí pobírat zajímavé a dostačující dávky v nezaměstnanosti. Kompetentní a odpovědní představitelé České republiky to s hlubokým údivem zaměstnaných, zodpovědných a poctivých ignorují. Důvodů je hned několik. Tím zásadním je růst ekonomiky a množství nových pracovních nabídek a také vznikají stále nové pracovní pozice. Podmínky, které firmy nabízejí, jsou srovnatelné, takže studenti a absolventi si opravdu mají z čeho vybírat. Problém podle mě je v nedostatku vysoce kvalifikovaných míst, kde firmy musí kvůli nedostatku vhodných kandidátů přistupovat ke snižování nároků.

Nekladou se třeba už tak vysoké požadavky na znalost jazyků a tam, kde se dřív požadovalo vysokoškolské vzdělání, stačí často jen středoškolské vzdělání s maturitou. Kterého zaměstnavatele si absolvent nebo brigádník zvolí, rozhoduje řada aspektů jako např. výše mzdy, pracovní doba, vzdálenost z místa bydliště, benefity, firemní kultura a další.

Tam kde firmy nemohou sehnat běžné zaměstnance, vykrývají nedostatek studenty. Ti si mohou vybírat ze široké palety brigád. V loňském roce se brigády přes prázdniny sháněly podstatně hůře než letos.

Jak v případě absolventa, studenta, tak i uchazeče o zaměstnání je každá reference přínosem a může mu pomoci v nalezení stálého pracovního místa. Získá nebo si oživí pracovní návyky a získá také praxi. Pokud se takový zaměstnanec nebo brigádník osvědčí, může ho zaměstnavatel později přijmout i do trvalého pracovního poměru.

Praxe je důležitá, ale mnohdy nesplňuje očekávání

Z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) vyplynulo, že mladí lidé si řemeslné obory vybírají na základě dostupnosti a atraktivity, ale dávají i na názory svých známých či kamarádů. Ke studiu daného oboru by je motivovala možnost stipendia, certifikátů/licencí nebo odměny za praxi.
Současně uvádějí, že nejdůležitější částí studia je ale pro studenty řemeslných oborů praxe, která po nástupu na školu bývá zklamáním.

 
 
Reklama