Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stát zpřísňuje požadavky na požární bezpečnost staveb

Stát v posledních letech zpřísňuje požadavky na požární bezpečnost staveb. Investoři s tím ale v často nepočítají a svůj záměr si nechají odborníkem posoudit příliš pozdě.

Plány pak musí přepracovat nebo od nich i upustit. Týká se to například domovů pro seniory nebo mateřských škol, kde se požadavky na požární bezpečnost zpřísňují. Na stavebním veletrhu v Brně to ČTK řekla Vladimíra Špačková z České komory autorizovaných techniků a inženýrů činných ve výstavbě (ČKAIT).

Podle ní problémy souvisí s aktuální situací ve stavebnictví. Investoři dlouho váhají s koupí nemovitosti, pak ale chtějí mít vše rychle hotové a požární bezpečnost většinou řeší, až když mají projekt hotový. Typicky jde například o adaptace domů na domovy pro seniory, které musí mít evakuační výtahy určitých rozměrů včetně záložního zdroje, když je vypnutý proud.

"Projektant udělá projekt, následně se ale zjistí, že objekt nemůže fungovat například bez evakuačního výtahu. Bez něj ale vícepodlažní domov pro seniory neudělá. Je to nepřekonatelný problém, projekt se musí přehodnotit," uvedla Špačková. Každý objekt není také možno upravit na mateřskou školu, kterých je nedostatek. Zpřísněné jsou zde požadavky na konstrukce.

Přísnější požadavky se týkají novostaveb, velkých průmyslových skladových hal, ale i objektů, kde se mění jejich účel. Málokdo podle Špačkové řeší požární předpisy předem. Konzultace si před koupí objektu vyžadují jen velké realitní firmy, menší investoři na to nemají čas ani peníze. Investice se jim pak ale může prodražit až o deset procent.

Investor dál může provozovat už funkční hotel, který koupil. Stavební úřad jej do změn nemůže nutit, dělají to ale pojišťovny, které chtějí aby objekt vyhovoval aktuálním standardům. Znamená to například nové schodiště nebo výtah. "Z praxe jsme zažila i případ, kdy firma koupila hotel pro 60 osob v Krkonoších. Mysleli si jak budou na hřebenech hor pokračovat, zjistili ale, že objekt není zkolaudovaný jako hotel. Nově by museli mít v objektu výtah, požární detekci, hydranty, všude požární dveře. Hotel nakonec prodali," uvedla Špačková.

Neznalost investorů má pomoci odstranit Stavební kniha 2015 vydaná na veletrhu v Brně. Z ní vyplývá, že stále nejvíce hoří v bytech a rodinných domech. Během let se sice změnil konstrukční systém obytných domů, ve kterých se používají převážně nehořlavé konstrukční stavební materiály, zároveň se ale zvýšila vybavenost domácností nábytkem, spotřebiči, elektronikou. Narostlo tak množství hořlavých hmot v interiéru, stále více se používají plasty. Hlavními příčinami vzniku požáru jsou nadále lidská neopatrnost a nedbalost.

 
 
Reklama