Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konal se seminář k OPPIK

Společnost B.I.D. services s.r.o. pořádala seminář k Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). jaké bude zaměření a obsah výzev, které by měly vyjít na přelomu roku?

Na semináři vystoupil jako jediný řečník JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA, ředitel odboru koordinace strukturálních fondů. Přítomné seznámil se zaměřením OPPIK, s rozdíly oproti minulému období a hlavně s plánem, zaměřením a obsahem výzev, které by měly vyjít na přelomu roku.

Nová podoba programu, jednotlivé prioritní osy a změny oproti minulému období

Tato témata již byla předmětem mnoha seminářů, nicméně zde pan ředitel Grégr podal srozumitelnou informaci zejména o tom, jaké výzvy a proč jsou chystány v nejbližší době. Zdůraznil, že se jedná o informace, které se ještě mohou do samotného vyhlášení jednotlivých konkrétních výzev mírně pozměnit. Nicméně základní parametry těchto výzev, které pan ředitel prezentoval velmi podrobně, se významně měnit nebudou a lze je tedy brát jako dobré vodítko pro přípravu projektů s vazbou na tyto dotační tituly:

  • Inovace,
  • Služby infrastruktury,
  • Spolupráce – technologické platformy,
  • Obnovitelné zdroje energie,
  • Úspory energie,
  • Smart Grids I a II,
  • Nízkouhlíkaté technologie,
  • Úspory energie v soustavách zásobování teplem.

"Na straně EU se zesložitila agenda kolem výše dotací díky Nařízení komise (EU) č. 651/2014 – GBER (snížená míra regionální podpory a rozdílné režimy veřejné podpory pro jednotlivé dotační intervence). A do toho, jak je v ČR zvykem, vstupují ještě naše národní pravidla. Takže situace v oblasti výše dotací je opravdu velmi nepřehledná", shrnul na závěr JUDr. Grégr.

Výborný seminář i prezentace

"Manažerce semináře, kterou byla Helena Sochrová, a panu řediteli Grégrovi se povedlo něco, v co jsem příliš nevěřil: i když se jednalo o prezentaci OPPIK, kterých již bylo nespočet, tato byla krátká, výstižná (proto poutavá) a odnesl jsem si z ní několik velmi zajímavých informací a podnětů," říká RNDr. Jiří Kopačka, který se za redakci TZB-info zúčastnil.
Více informací o tomto semináři a další akce B.I.D. services s.r.o.

A jaké doporučení plyne pro potenciální zájemce o dotaci? "Soustřeďte se na „svoji“ oblast a tu si pořádně nastudujte, protože auditoři EU a MF ČR chyby neodpouštějí již dnes. A bude hůř. Pokud tedy využíváte poradenských firem, dbejte na to, aby Vám pohlídaly z pohledu dodržování pravidel celý životní cyklus „dotačního projektu“, shrnuje RNDr. Kopačka.

 
 
Reklama