Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CADKON slaví 30 roků své existence

Kdo by si myslel, že CADKON za ty tři úspěšné desítky let usnul na vavřínech, ten by se mýlil. AB Studio právě přichází s novou verzí CADKON+ 2013. Za všechny novinky jmenujme nativní podporu 64bitových systémů, kompatibilitu s Windows 8, a zejména integrovaný samostatný CAD software jako nové srdce CADKONu.

Ze společnosti AB Studio přichází ve světě IT technologií ne tak častá zpráva. CADKON, nejrozšířenější profesní CAD software pro architektonické a projekční kanceláře na našem trhu, slaví 30. narozeniny. Dnes již neexistující společnost pgn Consulting+Engineering GmbH patřila ve své době k největším projekčním kancelářím v Německu. Projektanti nestíhali odevzdávat zakázky v termínu, a tak přišli dva programátoři, jejichž úkolem bylo největší rutinní práce zrychlit k tomu připravenými programy. A CADKON byl na světě.

Pan Ing. Jiří Bendl, jednatel a zakladatel společnosti vzpomíná: „Můj první kontakt s CADKONem „na živo“ se uskutečnil v Brémách v roce 1988. Zatímco my jsme v té době s vypětím všech sil obkreslovali výkresy z prkna do monitoru, šťastní, že vůbec máme na čem a čím kreslit, tady jsme pochopili, v čem spočívá skutečný přínos využití CAD software. Toto poznání mně bez nadsázky změnilo život.“ CADKON byl poté na jaře 1989 představen na první počítačové výstavě v tehdejším Československu. Politické změny na konci roku 1989 definitivně otevřely CADKONu cestu k českým a slovenských architektům a projektantům.

Jak šel čas, CADKON na našem trhu postupně zdomácněl až byl do Prahy do k tomuto účelu založené firmy AB Studio přesunut i jeho vývoj včetně autorských práv. Opět pan ing. Jiří Bendl: „První roky s CADKONem byly vzrušující, každý den jsme objevovali nové poznatky. Uživatelé připomínali velkou rodinu, kdy nám posílali další a další náměty, co kde a jak zlepšit. Na první sraz uživatelů CADKONu přijelo téměř sto projektantů. Někteří večer u skleničky vína složili dokonce píseň o CADKONu, kterou na druhý den všichni zpívali jako firemní hymnu. Strašně rád na toto období vzpomínám.“ Hlavní předností CADKONu je provázanost vývojářů s praxí. CADKON se postupně rozvíjel v nových a nových verzích s využitím nových technologií. Partnerství s Autodeskem umožňovalo vývojářům AB Studia zohlednit také novinky přicházející z kuchyně strategického a pro AB Studio vlastně jediného partnera. Nároky uživatelů samozřejmě stoupaly, stejně jako se neustále zlepšovala konkurence.

Po ukončení spolupráce s německou firmou otevírá společnost AB Studio pobočku v Berlíně. Trh s CAD produkty se začíná zrychlovat, odborné výstavy jsou na svém zenitu návštěvnosti, poptávka stoupá. Vlastníci společnosti hledají nové možnosti spolupráce na mezinárodní úrovni. Přichází další etapa, AB Studio vstupuje do skupiny Graitec Group. CADKON tak dostává mimo jiné nevlastního bratříčka v podobě produktů Advance.

Společnost otevírá pobočku v Brně a kromě Slovenské republiky definuje prodejní kanály v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. Ještě jednou pan ing. Jiří Bendl: „Za těch třicet roků se mnohé změnilo, naše motto však zůstává stejné. Projektování na zmáčknutí „čudlíku“ pro nás není cílem, ať už se prezentuje v jakýchkoliv vzletných formulacích. Hlavním pánem je podle nás architekt či projektant, kterému má software sloužit tím, že zrychlí práci, odstraní rutinní úkony, zjednoduší přístup k datům. Tím projektant získá čas samotný projekt více promyslet.“

Kdo by si myslel, že CADKON za ty tři úspěšné desítky let usnul na vavřínech, ten by se mýlil. AB Studio právě přichází s novou verzí CADKON+ 2013. Za všechny novinky jmenujme nativní podporu 64bitových systémů, kompatibilitu s Windows 8, a zejména integrovaný samostatný CAD software jako nové srdce CADKONu. Hodně spokojených uživatelů do dalších let!

Další informace o novinkách verze CADKON+ 2013 (1.22 MB)

O AB Studiu

Společnost AB Studio působí na našem trhu od roku 1990. Nabídka je orientována především na dodávky grafických pracovišť pro architektonické ateliéry a projekční kanceláře včetně souvisejících služeb. Společnost AB Studio uspokojuje požadavky zákazníků vývojem vlastního systému CADKON, který se s v ČR a SR řadí k nejrozšířenějším. Ke strategickým partnerům v oblasti softwaru patří především firma Autodesk, která každoročně potvrzuje kvality AB Studia oceněním Autodesk Top Dealer AEC a Autodesk Systems Center.


GRAITEC s.r.o.
logo GRAITEC s.r.o.

Hlavním zaměřením společnosti Graitec je vývoj a prodej programů CADKON, který představuje osvědčené CAD řešení pro projektování ve stavebnictví a profesích TZB. Stovky architektonických a projekčních kanceláří nasadilo CADKON při projektování staveb všech ...