Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otázky investora - hydromasážní a vířivé vany

Článek přináší odpovědi na otázky, které je třeba si položit při úvaze o pořízení tohoto zařízení: co je hydromasáž, do jakých van se hodí, kolik stojí, jaká je životnost, jakou variantu si vybrat, zásady provozu, jaký je rozdíl mezi vanou plechovou, akrylátovou a laminátovou a další.

Voda a vzduch

Objeví-li sondy na jakékoliv planetě důkazy přítomnosti vody, vyvstane okamžitě řada hypotéz o možnostech existence života. Vodu a dýchatelné ovzduší považujeme všichni za samozřejmost, aniž bychom si uvědomili svou závislost na něčem tak obyčejném.

Voda a vzduch mohou na sebe převzít i vedle životadárné funkce řadu vedlejších úloh, které člověku zpříjemňují žití. Vzduch není jen plyn, který do našeho těla přináší kyslík a koupel už dávno není jen pouhou cestou k fyzické očistě těla. Koupel v mnoha svých podobách, také ve spojení se vzduchem, převzala důležitou funkci při naší relaxaci a regeneraci.

Určitě jsme ještě nezapomněli na dobu, kdy relaxační koupele byly dosažitelné pouze ve speciálních lázeňských zařízeních. Současné technologie však umožňují vychutnat si naplno v prostředí svého domova chvíle odpočinku a načerpání nové energie. Hydromasážní a vířivé vany se díky dostupnosti staly relativně frekventovaným pojmem. V souvislosti s dynamickým rozvojem této techniky však mnohdy dochází k mylným interpretacím některých výrazů a proto si jako zavedený výrobce a prodejce těchto zařízení dovolujeme odpovědět na nejčastěji kladené dotazy. Věříme, že tím mnohým z vás otevřeme cestu k mimořádným zážitkům.

Firma SAPHO působí na trhu koupelnového sortimentu od roku 1990. Původně rodinný podnik, specializující se na maloobchodní prodej koupelnové a sanitární keramiky, se v průběhu první poloviny 90. let rozrostl a transformoval na velkoobchodního dodavatele kompletního sortimentu vybavení koupelen, včetně sanitární keramiky, nábytku, baterií, sprchových koutů, doplňků, atd.

Logickým vyústěním tohoto trendu bylo zahájení vlastní výroby a instalace hydroterapeutických systémů do většiny typů van všech výrobců, zastoupených na českém trhu. Neustálým zdokonalováním zpočátku nakupovaných komponentů těchto systémů vytvořila firma SAPHO vlastní výrobkovou řadu, kterou v současnosti úspěšně nabízí i dalším výrobcům doma i v zahraničí. Nově vzniklá divize SAPHO HYDRO&AIR, specializovaná na vývoj, výrobu a inovaci komponentů pro hydroterapeutické systémy a jejich instalaci do van a sprchových koutů, tvoří dnes pevnou a dynamicky se rozvíjející součást struktury firmy SAPHO.

Cílem práce špičkových profesionálů, opírajících se plně jak o znalost nejnovějších trendů v oboru, tak i tradici více než 10 let působnosti firmy na trhu, je maximální uspokojení potřeb zákazníka. Permanentní kontrola kvality vstupních a výstupních prvků výroby - vlastních van, jednotlivých komponentů i konstrukce kompletních systémů - jsou každodenní samozřejmostí.

Firma SAPHO, včetně divize SAPHO HYDRO&AIR, je po více než 10 letech přítomnosti na trhu zavedeným ryze českým výrobcem a dodavatelem hydroterapeutických van i jednotlivých komponentů pro nejširší veřejnost, specializované stavební firmy i další výrobce hydroterapeutických systémů. Důkazem vysoké vyspělosti a bezpečnosti dodávaných výrobků je mezinárodně uznávaná certifikace. Vysoká profesionalita a stálá inovace všech systémů a dílů je zárukou trvalé spokojenosti zákazníka i udržení současné pozice na trhu také pro budoucnost.

Průvodce masážním systémem

Hydroterapeutické systémy jsou stále žádanějším doplňkem vany moderní koupelny. Jejich terapeutické a relaxační účinky oceňuje čím dále tím více spokojených zákazníků. Kvalita a cenová dostupnost oslovují nejen ty, kdo uvažují či realizují výstavbu nových bytů či rodinných domků, ale i uživatele dříve pořízených koupelen, uvažujících o jejich rekonstrukci.

Co je to hydroterapeutický systém?

Jedná se o soubor zařízení, instalovaný do vany či bazénku, sloužící pro realizaci vodní nebo vzduchové masáže.

Z jakých součástí se skládá hydroterapeutický systém?

Obecně lze říci, že pro vodní masáž je srdcem systému výkonné čerpadlo a pro masáž vzduchovou výkonný kompresor. Standardní systém je dále tvořen ovládací elektronikou nebo pneumatickými tlačítky, senzorem výšky vodní hladiny, mechanickými regulátory přisávání vzduchu, hadicovými rozvody voda/vzduch a v neposlední řadě kombinací vzduchových a vodních trysek. Kombinace jednotlivých komponentů se liší dle zvoleného hydromasážního systému.

Jaká je Cena hydromasážního systému?

Od 15 705 (včetně vany) až do výše přes 100 000 Kč. Průměrná cena systému je včetně vany 23 000 Kč.

Nejsou levné systémy v něčem ošizené?

Naším hlavním cílem je samozřejmě především díky kvalitě nabízených produktů spokojený zákazník. Používáme pouze jeden druh hydromasážních van nejvyšší kvality, které sami vyrábíme. Vany mají i v těch nejlevnějších variantách velmi vysokou kvalitu, a to jak po stránce zpracování, tak i po stránce použitých komponentů. Nízkou cenu systému dosahujeme nižší výbavou (každý zákazník má jiné potřeby a preferuje jiné součásti systému) nikoliv nižším dílenským zpracováním nebo nižší kvalitou použitých komponentů.

Jaká je životnost hydromasážní vany?

Ze zkušenosti víme, že naše úplně první hydroterapeutické vany, jejichž doba provozu přesáhla 10 let, jsou stále funkční. Nechceme si životnost nijak vymýšlet a proto uvádíme údaj, který můžeme doložit. Celková životnost hydromasážní vany závisí především na způsobu používaní a kvalitě údržby. Horní hranice životnosti tedy není stanovena.

Jaký typ van lze osadit hydromasážním systémem?

Mimo volně stojících van instalujeme masážní systém do všech typů van. Samozřejmě mohou zcela zřídka existovat výjimky, takové případy jsme potom připraveni řešit individuálně.

Mohu si zvolit počet a konfiguraci trysek?

Ano. Dle přání a specifikace zákazníka může být jakýkoliv základní systém SAPHO libovolně modifikován, a to co do počtu trysek, tak i celkové výbavy.

Mohu si vybrat vanu od jiného výrobce, než je ve standardní nabídce společnosti SAPHO?

Ano. Po domluvě a předběžné konzultaci o vhodnosti vany nabízíme instalaci hydromasážního systému do vany od jakéhokoliv výrobce. V případě okrajového výrobce van je nutné brát v úvahu možnost zhoršené dostupnosti vany a to hlavně z hlediska termínu dodání.

Jaký je rozdíl mezi vanou akrylátovou a laminátovou?

Akrylátová vana má sendvičovou konstrukci a v současnosti se jedná o nejrozšířenější typ vany. Pohledová část (vnitřní užitná část vany, včetně horní plochy a bočních lemů) je tvořena akrylátovou deskou, která má ze spodní (nepohledové strany) strany dno vyztužené dřevotřískovou deskou. Aby byla zajištěna dostatečná pevnost celé konstrukce vany (akrylátová deska nemá dostatečnou mechanickou pevnost, aby unesla hmotnost člověka a vody) je celá vana ze spodní (nepohledové) strany nastříkána vyztužující laminátovou vrstvou, která současně integruje dřevotřískovou desku do jednoho celku vany. Vana laminátová (míněno celolaminátová) je tvořena pouze laminátovou vrstvou vyleštěnou na povrchu. Laminátová vana se většinou používá do prostoru, kde je celý povrch vany pohledový (jak vnitřní tak spodní a boční část).

Charakteristické znaky akrylátové vany: v současnosti nejrozšířenější, výborné tepelně izolační vlastnosti, působí teplým dojmem, je lehčí než laminátová vana, poškozený povrch lze snadno opravit opravným tmelem, je ze všech van nejvhodnější pro instalaci hydromasážního systému (snadné vrtání otvorů).

Charakteristické znaky laminátové vany: méně rozšířená, má vyšší hmotnost, horší tepelně izolační vlastnosti, nabízí možnost snadné a kvalitní opravy s dlouhou životností.

Jaký je rozdíl mezi vanou akrylátovou a plechovou?

Plechová vana je celokovová. Má ze všech van nejmenší tepelně izolační vlastnosti, avšak největší odolnost povrchové vrstvy vůči mechanickému opotřebení (poškrábaní apod.) Vyniká vysokou životností a její vzhled se s časem mění zcela minimálně, poškozený povrch lze opravit, všechny otvory pro instalaci hydromasážního systému musí být vytvořeny při výrobě vany (dodatečně není možné provádět jakékoliv úpravy počtu, rozmístění nebo průměru otvorů). Jedná se ve srovnání s akrylátovou vanou o typ podstatně méně rozšířený.

Jaký je rozdíl mezi vodní (hydro) a vzduchovou (air) masáží?

Vodní masáž má terapeutické účinky vyvolané tlakem vody, který je vytvářen vodním čerpadlem. Hydromasážní trysky jsou umístěny v boční, zádové a chodidlové části vany. Regulace účinku vodní masáže je dosahováno míšením vzduchu s tlakovou vodou v hydromasážních tryskách. Vzduchová masáž má relaxační účinky vyvolané tlakem vzduchu, který je generován kompresorem. Vzduchové trysky (v porovnání s vodní masáží se používá větší počet trysek menšího průměru) jsou umístěny ve dně (90%) a zádové části vany.

Jaký je rozdíl mezi pneumatickým a elektronickým ovládáním?

Pneumatické ovládání je jednodušší, levnější a zcela dostačující formou ovládání. Přepnutí polohy je dosahováno mechanicko-elektricky. Elektronické ovládání vždy obsahuje řídící elektroniku s ovládacím panelem. Tato varianta nabízí větší možnosti použití, mezi které patří sledování času, regulace otáček čerpadla/kompresoru, sledování a nastavení teploty atd.

Je hydromasážní vana bezpečná když obsahuje elektrická zařízení?

Přirozeně, naše vany jsou zcela bezpečné. Všechny prvky, se kterými může přijít uživatel do kontaktu během používání vany (např. ovládací klávesnice elektroniky), jsou napájeny bezpečným napětím, jehož hodnota nesmí přesáhnout 12V.

Jsou hyromasážní systémy certifikovány?

Hydromasážní systémy nabízené společností SAPHO jsou samozřejmě certifikovány. Naše systémy prošly velice náročnými zkouškami u Elektrotechnického zkušebního ústavu, který naše systémy certifikoval. Tato certifikace je mezinárodně uznávaná.

Jaké jsou hlavní zásady pro používání hydromasážní vany?

Stačí jediné slovo - čistota. Hydromasážní zařízení by mělo být udržováno v maximálně čistém stavu. Je nutné si uvědomit, že celý systém obsahuje hadicové rozvody ve kterých vždy zůstane malé množství vody. Toto malé množství vody není na závadu v případě, že je splněna alespoň jedna ze tří podmínek - voda se stačí rychle odpařit (během několika hodin), bude vysušena a nebo bude chemicky ošetřena. Pokud je alespoň jedna z těchto podmínek splněna, nemůže docházet k biologické degradaci vody v systému. Aby bylo minimalizováno riziko zkažení vody, doporučujeme před každým použitím hydromasážní vany očistit tělo například osprchováním. Jelikož se jedná o hydroterapeutické zařízení, měl by i způsob jeho používání odpovídat spíše lázeňskému provozu. Po lázni ještě doporučujeme vanu desinfikovat malým množstvím vhodného desinfekčního prostředku.

Jak často mám vanu dezinfikovat a je to nutné?

Pokud využívám vanu pro soukromé účely (doma, na chatě) pak stačí provést desinfekci alespoň 1x týdně. V případě komerčního použití se provoz řídí vyhláškou. Desinfekci není nutné provádět, ale zcela jistě to minimalizuje riziko vzniku nepříjemného zápachu, který se může objevit u van, o které nebylo nikdy pečováno.

Jaké automatické systémy dezinfekce si mohu vybrat?

Nabízíme dva systémy dezinfekce, přičemž v prvním případě je dávka desinfekčního roztoku vpravena (automaticky/manuálně - dle zvoleného hydromasážního systému) do napuštěné vany. Poté dojde ke spuštění systému hydromasáže, přičemž se všechny hadicové rozvody čistí směsí vody s desinfekcí. Dezinfekce se provádí po skončení koupele s čistou nepoužitou vodou. Spotřeba vody je přitom menší, než pro běžnou koupel.

Systém dezinfekce s proplachem Streamclean je druhou možností. Čištění hadicového rozvodu systému vodní masáže je prováděno směsí tlakové vody s desinfekčním roztokem. Program řídící elektroniky samočinně spouští všechny cykly (desinfekční a proplachový). Jde o nejmodernější způsob čištění přičemž spotřeba vody je v průměru pouhých 20 litrů vody.

Jak se provádí ruční dezinfekce vany, pokud můj systém neobsahuje automatický systém dezinfekce?

Po dokončení koupele nalijete do lázně (vana musí být naplněna vodou) malé množství desinfekčního prostředku a zapnete systém hydromasáže, který necháte běžet po dobu cca 2 minut. Během tohoto cyklu se dezinfekce smíšená s vodou dostane i do všech hadicových rozvodů. Po uplynutí 2 minut vypnete program hydromasáže a vanu vypustíte. Voda ve vaně by měla být čistá nepoužitá (desinfekci lze nalít i do vody již použité, ale pak je nutné desinfekci provádět častěji) a ve výškové úrovni odpovídající minimální úrovni vodní hladiny pro provoz hydromasážního systému. Při dalším použití vany se již není třeba obávat jakékoliv agresivity zbytkové dezinfekce, jelikož ta je použita ve velice zředěném množství, s časem degraduje a současně se odpaří.

Využívám vanu pro komerční použití, jak je to s jejím provozem a desinfekcí?

Koupelové bazény o objemu do 2 m3 musí být denně vypouštěny a mechanicky čištěny s následným vydezinfikováním, vypláchnutím a nově naplněny vodou. Tak stanoví vyhláška ze dne 17.3. 2004 (§13 Další hygienické požadavky na koupelové bazény).

Jakou desinfekci mám používat?

Námi doporučovaná dezinfekce nese obchodní označení VITAPUR.

K čemu slouží snímač výšky hladiny?

Je instalován do systémů jako bezpečnostní pojistka proti chodu čerpadla na sucho (bez dostatečného množství vody ve vaně).

Jaké způsoby regulace si mohu vybrat?

Atmosférická regulace intenzity vodní masáže - změny intenzity vodní masáže (tlak proudu vodních trysek) je dosahováno pomocí mechanického regulátoru, který nastavuje množství vzduchu přisávaného z okolí (atmosférický vzduch) do proudu vody ve vodních tryskách. Tlaková regulace intenzity vodní masáže - do proudu vody vycházejícího z vodních trysek je pod tlakem vháněn vzduch z kompresoru. Elektronická regulace intenzity masáže - umožňuje regulaci intenzity vodní i vzduchové masáže pomocí elektronického řízení otáček čerpadla (vodní trysky) i kompresoru (vodní i vzduchové trysky)

K čemu slouží pulsace?

Při volbě programu pulsace (umožňuje pouze systém s elektronickým řízením) je střídavě spínán kompresor nebo čerpadlo. Tím je v cyklech dosahováno vzduchové a vodní masáže.

Základními typy hydroterapie jsou:

  • whirlpool (vodní masáž) - systém vodní terapeutické masáže, realizované prostřednictvím soustavy vodních trysek různé velikosti, tvaru a umístění v bočních stěnách, zádové a chodidlové stěně vany
  • airpool (vzduchová masáž) - systém vzduchové relaxační masáže, realizované prostřednictvím soustavy vzduchových trysek či otvorů, umístěných ve dně, případně v zádové části vany
  • combipool - kombinace obou systémů

Pro správný výběr nejvhodnějšího systému je možno doporučit tento postup:

  1. Zvolte tvar a velikost vany dle vašich potřeb
  2. Vyberte hydromasážní systém nejlépe odpovídající vašim nárokům
  3. Určete si doplňky vyhovující vašim představám

NEZAPOMEŇTE: firma SAPHO vám s dvouletou zárukou nainstaluje systém do kterékoliv vany, u které je to technicky možné, bez rozdílu výrobce.

Zdroj: firemní informace a materiály Sapho

 
 
Reklama