Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropská komise podniká kroky proti nedostatečné legislativě k obnovitelným zdrojům

Organizace WWEA, EREF, Eurosolar a Nová energie vítají oznámení Evropské Komise, že podnikne rozsáhlou revizi implementace Směrnice na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů ve všech členských státech – Evropská Komise již začala šetřit nedostatky transpozice Směrnice v České republice.

Evropská Komise oznámila na konferenci o obnovitelných zdrojích, konané nedávno v Senátu Parlamentu České republiky v Praze, že zkoumá českou legislativu v oblasti obnovitelných zdrojů z hlediska nedostatečné implementace Směrnice na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů (2001/77/ES). Prozatím považuje Evropská Komise nový český zákon (180/2005 Sb.) pouze za formální úvod do transpozice Směrnice.

WWEA, EREF, Eurosolar a Nová energie vítají tento krok - který následuje po dopise zmíněných organizací předsedovi české vlády z minulého května - jako důležitý signál toho, že Evropská unie spatřuje v obnovitelných zdrojích základní složku budoucího zásobování Evropské unie energií.

Evropská Komise je znepokojena scházející druhotnou legislativou k českému zákonu a chyběním spolehlivého systému záruk původu vyrobené elektřiny. Komise rovněž uvádí, že chybění dlouhodobé perspektivy ve stanovování výkupních cen vytváří nejistotu pro investory a že nejsou dostatečným způsobem ošetřeny přístup k síti ani administrativní postupy. Podle českého zákona má navíc elektřina z obnovitelných zdrojů pokrývat ztráty v sítích, což brání přístupu podporované elektřiny na trh. Podle paní Beatriz Yordi zkoumá Evropská Komise legislativu k obnovitelným zdrojům také v dalších členských státech EU.

Český senátor Martin Mejstřík komentuje vyjádření Evropské Komise: "Zásadní jsou pro nás dva postřehy. Zaprvé, uplynuly téměř dva roky od vstupu nových členských států do Unie a doba jejich hájení končí. A zadruhé, bohužel jsme se dostali mezi státy, které budou muset optimalizovat svou legislativu týkající se obnovitelných zdrojů. Ukazuje se tím zásadní a rostoucí význam, který má využití obnovitelných zdrojů pro budoucí zásobování Evropské unie energií."

Dr. Hermann Scheer, prezident evropského sdružení EUROSOLAR a člen Německého spolkového sněmu, říká: "V budoucnu bude muset Evropa pokrývat svou spotřebu energie kompletně z obnovitelných zdrojů. Proto je důležité, aby všechny evropské země implementovaly účinnou legislativu k obnovitelným zdrojům, vycházející ze zkušeností získaných v nejúspěšnějších zemích, jako bylo v minulosti Dánsko, jako je dnes Španělsko nebo má domovina, Německo. Země, které dnes zavádějí pouze nejednoznačné zákony o obnovitelných zdrojích, které vytvářejí závažné nejistoty namísto toho, aby poskytly využití obnovitelných zdrojů skutečnou podporu, zůstanou pozadu a ztratí obrovské ekonomické a sociální příležitosti."

Dr. Neela Winkelmannová, předsedkyně české organizace Nová energie, podotýká: "Jsme velmi rádi, že Evropská Komise poukazuje na kritické body, které jsme vznesli ve společném dopise předsedovi české vlády v loňském roce. Komise nyní říká, že česká vláda musí pro posílení sektoru obnovitelné energetiky v naší zemi učinit více - pro mnoho zejména malých a středních vznikajících podniků v českém průmyslu obnovitelných zdrojů to bude znamenat velké povzbuzení."

Stefan Gsänger, generální tajemník Světové asociace pro větrnou energii WWEA, uvádí: "Krok Evropské Komise je důležitým signálem, který sahá daleko za hranice České republiky i Evropské Unie samé. Podtrhuje naléhavost, s jakou se potřebujeme zbavit závislosti na omezených a znečišťujících zdrojích energie jako jsou ropa, uhlí, plyn nebo uran. Političtí činitelé kolem světa budou interpretovat jednání Evropské Komise ve prospěch obnovitelných zdrojů jako signál, aby přehodnotili priority v energetické politice. Obnovitelné zdroje energie je třeba uznat jako jediné dlouhodobé řešení pro soběstačné a trvale udržitelné zásobování energií."

Dr. Dörte Fouquet, ředitelka Evropské federace pro obnovitelné zdroje EREF, vyzdvihuje: "Z hlediska EREF tato revize legislativy otevírá cestu k dosažení spravedlivosti pro sektor obnovitelné energetiky na českém energetickém trhu. Doufáme, že napomůže české vládě k tomu, aby přezkoumala svou současnou politiku, a k tomu, aby dosáhla svých cílů v obnovitelné energetice v souladu se svým závazkem podle Směrnice EU na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů."

Pro další informace prosím kontaktujte:

  • Světová asociace pro větrnou energii WWEA:
    Stefan Gsänger, generální tajemník
    Tel. +49-228-369 40-80, secretariat@wwindea.org

  • Evropská federace pro obnovitelné zdroje EREF
    Dr. Dörte Fouquet, ředitelka
    Tel. +32-2-672-4367, fouquet@kuhbier.com

  • Evropské sdružení pro obnovitelné energie EUROSOLAR, Česká republika:
    Milan Smrž, předseda
    Tel. +420 222 314 564, milan.smrz@eurosolar.cz

  • Nová energie, občanské sdružení:
    Dr. Neela Winkelmannová, předsedkyně
    Tel.: +420 224 310 665, neela.winkelmann@allgaeu.org
 
 
Reklama