Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2005

středa 23.11.2005



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.30 hod. - Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, 10.30-17.00 hod.

Pomůcky a informace pro pasivní domy na TZB-info a praktické zkušenosti z výstavby pasivních domů
Program je určen pro projektanty, investory, stavaře, architekty a všechny zájemce o energeticky úsporné stavění. Vstup je zdarma. Seminář je zařazen do Programu celoživotního vzdělávání ČKAIT s ohodnocením 1 bod.

13.30 hod. - Slavnostní předání Zlatých medailí a Čestných uznání v soutěži o nejlepší exponát veletrhu - Planetárium - Astro sál, Stromovka, Praha 7
Článek ze slavnostního vyhlášení a kompletní výsledky soutěže budou zveřejněny na www.tzb-info.cz samostatně během dne.

Včera proběhlo vyhlášení výsledků 2. ročníku Solární ligy ČR 2005 - soutěže měst a obcí ve vybavenosti solární technikou.

Pozvánka na zítřek

Doprovodný program:

Konference TZB-2005:

  • Nová evropská legislativa v TZB, 11.00-14.10 hod., Hala D, přednáškový sál
    Aktuální informace v přednáškách předních odborníků.

Seminář:

  • TEPELNÁ ČERPADLA - PŘEHLED TRHU, Park hotel, Veletržní 20, Praha Holešovice od 9.50 do 12.00 hod. Seminář pořádaný Sekcí tepelných čerpadel pod Svazem chladicí a klimatizační techniky a Svazem podnikatelů v oboru technických zařízení ČR a Oborovým koordinačním místem - TZB Hospodářské komory ČR.

Mezinárodní konference:

  • Potenciál energeticky úsporných projektů ve městech a obcích v zemích střední a východní Evropy, HOTEL BELVEDERE, Milady Horákové 19, Praha 7, 9.30-16.30 hod. Tento seminář je organizován v rámci projektu ENEFMUN. Hlavním cílem tohoto projektu je napomoci formování trhu energetických úspor při zavádění energeticky úsporných opatření ve městech a obcích, jejichž energetičtí manažeři se zúčastnili vhodných školení.

Tipy na stánky

Regulus představuje řadu novinek
REGULUS spol. s r.o.
Hala F, stánek 322

Firma Regulus přinesla na letošní Aqua-therm celou řadu novinek. Nejvíce jich je v oblasti solární techniky, a to jak v termických, tak nově i ve fotovoltaických systémech. "V termických systémech jde například o nový typ plochého kapalinového kolektoru TSE 3680S s absorbérem s povrchem Sunselect s 5% emisivitou," říká technik firmy Jiří Kalina. Další novinkou je vakuový trubicový kolektor s trubicemi Schott ICR s absorbérem Aluxid, který díky celoskleněnému plnoprůtočnému provedení umožňuje přenos tepla přímo z absorbéru do teplonosné kapaliny.

Jiří Kalina ukazuje na nový montážní systém
Jiří Kalina ukazuje na nový montážní systém
Centrální rekuperační jednotka
Centrální rekuperační jednotka

Novinkou v sortimentu jsou také regulační systémy pro solární sestavy. Regulátory DeltaSol jsou digitální regulátory s mnoha možnostmi nastavení jak pro jednoduché, tak i pro rozsáhlé solární aplikace.
Návštěvníky jistě zaujmou i solární systémy německé firmy Schüco, které dokáží na stavbě plnit i funkci významného architektonického prvku. Tyto kolektory lze totiž přímo integrovat do střechy a vytvářet tak tzv. solární střechy, v nichž kolektory zároveň fungují jako střešní krytina. Výborně se dají využít též na fasádách či jako solární markýzy. "Tyto moduly lze elegantně a bez problémů kombinovat s fotovoltaickými moduly téže firmy," upozorňuje pan Kalina.
Regulus má v nabídce kompletní fotovoltaické systémy včetně střídačů a regulátorů nabíjení a vybíjení akumulátorů.
"Mezi nejdůležitější novinky patří také nový montážní systém pro uchycení kolektorů," říká Jiří Kalina. S tímto systémem, který kombinuje materiály z hliníku a nerezu, je totiž montáž kolektorů velmi snadná a navíc ho lze použít na většinu krytin, které jsou u nás běžné, včetně např. bonnského šindele.

Rekuperační jednotka určená pro jednu místnost
Rekuperační jednotka určená pro jednu
místnost
Fotovoltaický (vlevo) a fototermický panel z nabídky firmy Regulus
Fotovoltaický (vlevo) a fototermický panel
z nabídky firmy Regulus

V souvislosti s nutností šetřit energie nabývá na významu nízkoenergetická výstavba. Vzhledem k dobrému utěsnění těchto domů se zde ale objevuje stále větší potřeba nuceného řízeného větrání. Regulus nabízí ventilační systémy s rekuperací tepla v podobě centrálních jednotek s účinností rekuperace až 93 % nebo rekuperační jednotky pro jednotlivé místnosti s účinností až 84 %. Všechny jednotky jsou v celoplastovém provedení, lze s nimi tudíž velmi snadno manipulovat a snadno se i čistí.


Novinky v sortimentu SIEMENS
Siemens s.r.o.
Hala A, stánek 140

Inteligentní rádiová technologie otevírá majitelům domů či poskytovatelům bezpečnostních služeb možnost nasazení řady nových aplikací. Společnost Siemens přichází s novinkou - rádiovým bezpečnostním systémem SiRoute, který nabízí spolehlivou komunikaci a velmi snadnou instalaci.

Produktová řada SintesoTM společnosti Siemens - nový rozměr v detekci požárů

Společnost Siemens přichází na trh s novou řadou výrobků SintesoTM, která představuje moderní systém elektrické požární signalizace zajišťující spolehlivou ochranu před požárem s možností nasazení v širokém spektru aplikací.

Nejmodernější požární hlásiče musí být schopny rozpoznat nebezpečný kouř a tepelné projevy způsobené požárem co nejdříve a spolehlivě varovat osoby v ohrožené zóně a současně upozornit požární jednotku prostřednictvím spolehlivého komunikačního kanálu. Stejně tak je mimořádně důležitá odolnost systému proti vyhlášení falešného poplachu, který může vzniknout následkem vlivů okolního prostředí. Systém elektrické požární signalizace SintesoTM společnosti Siemens navíc uživatelům nabízí vysokou rentabilitu díky své rozšiřitelnosti a dlouhé provozní životnosti.


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ: POMŮCKY A INFORMACE PRO PASIVNÍ DOMY NA TZB-info - TÉMA DOPROVODNÉHO PROGRAMU

Následující část článku je výňatkem z publikace Marcely Počinkové, Danuše Čuprové a kolektivu - Úsporný dům, kterou v Edici 21. století vydalo Vydavatelství ERA.

Paliva a zdroje tepla pro domy s nízkou energetickou náročností - Dřevo a dřevní hmoty, biomasa
Patří mezi obnovitelné zdroje, s pozitivním hodnocením s hlediska ekologické zátěže. Ve spojení s domy s nízkou energetickou potřebou se potýkáme s vysokým výkonem zdrojů na tato paliva, vysokou teplotou otopné vody a obtížnou regulovatelností. Jejich použití je podmíněno akumulací tepla. Zdrojem je ohřívaná topná voda. Ta je akumulována v izolovaném zásobníku. Odběr tepla s regulací teploty se pak děje podle okamžitých tepelných požadavků domu. Vlastní soustava pak může být nízkoteplotní. Ve spojení s akumulační nádrží pracují s dobrou účinností a nízkými emisními hodnotami zplyňovací kotle. V případě, že je v objektu uzavřený krb (krbová vložka s obestavěním) s teplovodním výměníkem, lze použít i tento zdroj tepla. Problémem je vazba na lidský faktor. Pokud uživatel nezatopí a není přítomen kvůli doplňování paliva, ztrácí krb pozici primárního zdroje tepla. Proto se většinou používá jako zdroj doplňkový - druhý zdroj tepla v objektu. Napojením výměníku krbu na akumulační nádrž můžeme využít část jím produkovaného tepla k vytápění celé budovy nebo přípravě TV. Při odpovídajícím provedení obestavěného nebo použitím vhodného typu vložky lze krb napojit na samostatný teplovzdušný rozvod. Zde je ale úzká vazba na způsob větrání objektu a systém nelze z hlediska tlakových poměrů kombinovat z nuceným větráním. U teplovzdušného vytápění je krbem v hlavní pobytové místnosti nahrazena sálavá složka při předávání tepla z hlediska pocitu tepelné pohody.
Využití dřevních hmot a biomasy k vytápění rodinného domu je vázáno lokalitou, dostupností typu paliva a prostorem pro skladování. Nejčastěji používaným biopalivem je dřevo. Jeho základními formami pro spalování ve zdrojích menších objektů jsou polena (dřevo kusové), štěpka, lisované piliny v podobě pelet, briket.


Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE: KOGENERACE Z BIOMASY

Jestliže společná výroba elektřiny a tepla z obnovitelného zdroje energie, jakým jsou různé druhy biomasy, měla u nás doposud dobrou tradici, pak v nejbližších letech zažije jistě vítaný boom a to nejen díky novému zákonu o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (platnost od 1.8.2005) a nastavení nových minimálních výkupních cen ERÚ. V posledních měsících byly u nás spuštěny do provozu ve Třebíči a v Trhových Svinech dvě zařízení na společnou výroby elektřiny a tepla pomocí tzv. Organického Rankinova cyklu. Klasický elektrárenský kondenzační cyklus, který nazýváme Rankin-Clausiův, ve své podstatě složený ze základních termodynamických změn, používá jako pracovní látku vodu resp. vodní páru. Nová technologie ORC využívá namísto vodní páry v primárním okruhu směs organických sloučenin (silikonový olej). Typické využití ORC - jednotky se nabízí ve spojení s kotelnami na biomasu a jejich celková účinnost kogenerace dosahuje cca 85 %!

Bližší informace a další související aktuality naleznete v rubrice Kogenerace.


Z OBORU VĚTRÁNÍ: ZAŘÍZENÍ AIR MINDER

je novou generací rekuperačních a ventilačních systémů pro celý dům. Kombinuje nepřetržitou ventilaci s nejprogresivnějším rekuperačním systémem, jaký je na trhu. Bez ztrát energie lehce z domu odstraní znečištěný vzduch a nepříjemné pachy z kuchyně, koupelen a WC a zajistí stálý přísun čistého filtrovaného vzduchu. Tím umožní Vám i Vaší rodině dýchat ve Vašem domě stále čerstvý venkovní vzduch při zachování optimální tepelné pohody v domě a minimálních provozních nákladech. Zajišťuje nepřetržité větrání i v době, kdy je dům zcela uzavřen (dovolená, rekreační objekty). Kvalita vnitřního prostředí v domě se také významně zlepšuje tím, že se vlhkost vzduchu udržuje na nízké hodnotě a do domu se přivádí ohřátý (nebo v létě ochlazený) čerstvý filtrovaný vzduch. Nepřetržité větrání celého domu snižuje relativní vlhkost a tím odstraňuje ideální podmínky pro množení roztočů a vznik plísní. Je ideální pro astmatiky, alergiky a při problémech s radonem.

Další podrobnosti:
portál TZB-info (článek Ventilační systémy s rekuperací tepla)
www.regulus.cz
nebo v expozici společnosti Regulus v hale F na stánku 322


Z OBORU VODA A KANALIZACE: NOVELA VYHLÁŠKY O HYGIENICKÝCH POŽADAVCÍCH NA PITNOU VODU

(Novela č. 187/2005 je platná od 1.6.2005.)
V případě, že vlastník je zároveň provozovatelem, je povinnost zajistit jakost pitné vody záležitostí vlastníka. V případě, že pitnou vodu vyrábí jako součást své podnikatelské činnosti nějaká fyzická či právnická osoba z individuálního zdroje, tak má tato osoba povinnost provádět kontrolu kvality pitné vody podle této vyhlášky podle zákona. Rovněž se to vztahuje na osobu, která dodává pitnou vodu pro veřejnou spotřebu nebo z individuálního zdroje zásobuje veřejné objekty.
V praxi tedy pokud má rodinný domek studnu, tato studna pro individuální zásobování nepodléhá kontrole z titulu vyhlášky č. 252/2004 Sb. Ovšem v případě, že se v tomto rodinném domku zřídí provozovna, například kadeřnictví, restaurace nebo nějaká jiná provozovna, která dodává pitnou vodu pro veřejnou potřebu, pak tato studna a kvalita vody z ní spadá pod kontrolu vyhlášky č. 252/2004 Sb. v platném znění.
Při kvalitě vody je třeba rozlišovat látky s mezní hodnotou limitních koncentrací a látky s nejvyšší možnou koncentraci.
Zajímavostí je voda se zvýšeným obsahem dusičnanů, které patří do skupiny s parametrem nejvyšší mezní hodnota, nesmějí používat malé děti školního věku, kojící a těhotné ženy. Vzniká tak omezení v použitelnosti vody. Nicméně, přestože je dáno omezení zdravotním rizikem, je voda prohlášena za vodu pitnou, pakliže není překročena náhradní koncentrace, která je uvedena v rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví. Dostáváme se zde do určitého rozporu, protože voda je prohlášena za pitnou, ovšem s určitými omezeními. V případě, že nějaká obec dodává vodu s takto vysokou koncentrací a v její působnosti je mateřská škola, nemůže tuto vodu používat pro děti k běžné spotřebě a je třeba zajistit pitný režim pro děti náhradním způsobem. Žádný zákon ovšem neřeší, jestli je provozovatel vodovodu, který dodává vodu na základě výjimky na parametry s nejvyšší možnou koncentrací, povinen zajistit nějaké náhradní zásobování pro obec, zejména pro skupinu obyvatel, která spadá do zdravotních rizik.

Více informací: článek Novela vyhlášky o hygienických požadavcích na pitnou vodu


Z OBORU STAVBA A ENERGIE: PASIVNÍ DŮM

Pasivní dům se vyznačuje minimálními tepelnými ztrátami. Není možné uvažovat pouze s tím, že mohutné tepelné izolace vše vyřeší, ale musí se věnovat pozornost všem tepelným mostům, nejenom tepelným vazbám a klasickým lineárním tepelným mostům jako je například překlad nad oknem či nosný trámek v dřevostavbě, ať již se jedná o sloupek či krokev. Je nutné se věnovat i bodovým tepelným mostům. Například následující termogram a tabulka naměřených hodnot se věnuje porovnání různých typů hmoždinek u kontaktního zateplovacího systému.

Tabulka min. a max. teplot v okolí různých typů hmoždinek v termogramu:

  1 2 3 4 5 6
minimální teplota -11,4°C -11,0°C -11,1°C -11,1°C -11,1°C -11,4°C
maximální teplota -8,1°C -5,4°C -9,3°C -9,1°C -8,2°C -9,4°C
rozdíl teplot 3,3°C 5,6°C 1,8°C 2,1°C 2,9°C 2,0°C

Velmi zajímavé jsou výsledky, které jsme zjistili výpočtem tepelných mostů kotvou Spidi. Její vzhled je patrný z obrázku č. 1. Při prostudování tabulky lze zjistit, že zvýšení tepelného toku dosahuje někdy až neuvěřitelných 20 %. Znamená to tedy, že přestože přidáme 80 mm kamenné vlny, její účinnost je o více jak 20 % snížena právě vlivem těchto bodových tepelných mostů. Uvedené výpočty byly prováděny pro zateplování dvou různých konstrukcí. První byl železobetonový panel o skladbě 150 mm železobetonu, 30 mm pěnového polystyrénu a 50 mm železobetonu a druhou zeď z tvarovek typu Therm tl. 240 mm s omítkou. Zateplení bylo voleno v tloušťce 80 mm. Pokud by se jednalo o tlustší tepelnou izolaci, byly by výsledky procentuálně méně příznivé.

Tabulka bodových tepelných mostů Spidi kotvami

podložka:
tl. 10 mm, λ=0,1W/(m.K)
tep. izolace: Rockwool
tl. 80 mm
panel - železobeton 150 mm,
EPS 30 mm, beton 50 mm
Therm 240 mm - omítka 10 mm,
zdivo Therm 240 mm
tep. tok
[W/m2]
bodový most
[W]
navýšení
%
tep. tok
[W/m2]
bodový most
[W]
navýšení
%
zeď + kotva 0,2975 0,0167 9,4 0,3676 0,0214 9,7
zeď + kotva + lišta 0,3014 0,0190 10,5 0,3718 0,0239 10,7
zeď + kotva, umístěno
přímo na zdi bez podl.
0,3220 0,0314 16,3 0,4009 0,0414 17,2
zeď + kotva + lišta, přímo
na zeď bez podložky
0,3385 0,0413 20,3 0,4009 0,0414 17,2
pouze zeď 0,2697     0,3319    


 
 
Reklama