Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář: Upozorňujeme na Vybrané předpisy pro plynové kotelny

Kromě souhrnné informace o zákonech, vyhláškách a nařízeních vlády stojí za pozornost autorem zpracované a v článku zařazené základní aspekty mající dopad z vyhlášek (obecně závazných) na bezpečnost provozu kotelen s kotli na plynná paliva. Článek uvádí rovněž základní normativní dokumenty relevantní ke kotelnám s kotli na plynná paliva a to jak ČSN, tak TPG, TDG a TD.

Jedním z projektů roku 2004 bylo i doplnění oblasti zemní plyn. Naší snahou bylo zejména doplnit informace trvalého charakteru a vytvořit provázanou strukturu dat.

Součástí tohoto projektu bylo i zařazení nové položky Vybrané předpisy pro plynové kotelny do oblasti Právní předpisy. Souhrnný příspěvek Předpisové zajištění bezpečného provozu kotelen s kotli na plynná paliva jsme zveřejnili 24.9.2004 a autorem je Ing. Zdeněk Přibyla.

Při čtení nemůžeme než souhlasit s autorem, který napsal: můžeme konstatovat i poměrně slušné předpisové zajištění bezpečnosti provozu, a to jak na úrovni předpisů obecně závazných (zákony, vyhlášky, nařízení vlády), tak i normativních dokumentů tj. ČSN, technických pravidel G (TPG).

Z anotace:
Plynná paliva, a zde máme na mysli především zemní plyn, ale též i propan-butan (LPG), jsou v současné době nejčastěji používaným palivem k otopu kotlů, zejména pak v nízkotlakých kotelnách. Plynné palivo má oproti např. pevným palivům řadu výhod, např. snadná dopravitelnost ke kotlům, vysoká účinnost spalování a příznivý dopad na ochranu ovzduší.

K obsahu:
Na začátek příspěvku autor zařadil zcela jednoznačně nejdůležitější vyhlášky ČÚBP, které se věnují bezpečnosti provozu kotelen, na ně pak navazuje podrobný výčet závazných požadavků stanovených v zákonech, vyhláškách a nařízeních vlády. Jednotlivé předpisy jsou uvedeny číslem a odkazem na plné znění předpisu. Podrobný seznam je doplněn i souvisejícími pravidly například ze zákoníku práce, stavebního zákona nebo zákona o ochraně spotřebitele.

Význam takové souhrnné informace není třeba zdůrazňovat, ale za pozornost stojí autorem zpracované a v článku zařazené základní aspekty mající dopad z vyhlášek (obecně závazných) na bezpečnost provozu kotelen s kotli na plynná paliva.

Článek uvádí rovněž základní normativní dokumenty relevantní ke kotelnám s kotli na plynná paliva a to jak ČSN, tak TPG, TDG a TD.

Na souhrn legislativy přímo navazuje článek Kotelny se zařízením na plynná paliva (revize ČSN 07 0703 - konečný návrh), který podrobně popisuje obsah nové normy. Tu zpracoval Gas s.r.o. vzhledem k tomu, že pro navrhování, zřizování a provoz kotelen s kotli s hořáky spalujícími plynné palivo platila již od roku 1985 ČSN 07 0703 Plynové kotelny. Tato ČSN doznala 6 změn a byla technickou veřejností hodnocena jako zastaralá, už jenom pro řadu změn obecně závazných právních předpisů a ČSN relevantních k problematice plynových kotelen.

Vzhledem k vysoké čtenosti článku o nové normě a k významu tohoto nového dokumentu jsme na toto téma zařadili i přednášku do programu konference TZB-2004, která se konala již tradičně jako doprovodný program veletrhu Aqua-therm.

 
 
Reklama