Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2004

pátek 26.11.2004



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, od 11.00 hod.

EPC a novela vyhlášky č. 213/2001 Sb., o podrobnostech náležitostí energetického auditu
Předmětem semináře je informovat malé a střední podnikatele v oboru technických zařízení, stavební firmy působící v oblasti oprav, rekonstrukcí a modernizací budov pro bydlení a veřejný sektor o změnách ve zpracování energetického auditu jako nástroje k vyhledávání potenciálu úspor energie a možného využití obnovitelných zdrojů energie v systémech vytápění a přípravy TV. Na základě zkušeností z provádění EA od r. 2001 byly do vyhlášky zapracovány změny, které ovlivní následné realizace doporučených souborů opatření. Zásadní změnou je úprava technického a ekonomického hodnocení tak, aby vybrané činnosti mohly být přímo realizovatelné zejména aplikací metody EPC jako zdroje soukromého financování investiční činnosti.


Výsledky Solární ligy ČR 2004 - soutěže obcí a měst ve využití energie Slunce

Tiskovou zprávu o výsledcích Solární ligy ČR 2004 najdete zde.


Aktuality na stáncích dnes

Potrubí pro 21. století
IVAR CS, s.r.o.
Hala A, stánek 122

Firma IVAR CS je průkopníkem v uplatňování nových technologií, zejména ve využití plastohliníkového potrubí pro otopná tělesa, podlahové topení a pro vodoinstalace. Potrubí Alpex (německý patent od firmy Fränkische) je pětivrstvé polyetylén-hliníkové potrubí, jehož složení umožňuje kombinovat přednosti a výhody plastu s přednostmi kovových potrubí při současném potlačení nevýhod plastu i kovu. "Naše potrubí nemá tvarovou paměť, takže drží tvar i při zahřátí," říká Jaroslav Hoskovec z IVAR CS. Kromě toho má velmi malou teplotní roztažnost a vysokou tlakovou a teplotní odolnost (až 110°C). Výhodou je i chemická odolnost, plastická ohebnost a tvarovatelnost (ohyby nepruží), jednoduchá montáž a technicky vyjádřená životnost 1 milion hodin, garantovaná na nejméně 50 let. Ve prodejní nabídce má IVAR toto potrubí již několik let, ale jak říká pan Hoskovec, "na české poměry je to stále ještě novinka". IVAR je dominantním prodejcem tohoto potrubí v ČR, prodají ho více než 1 milion metrů ročně a vyvážejí i na Slovensko. Firma potrubí nabízí v uceleném systému zvaném IVARTRIO, na který poskytuje 10 let záruku. Běžný metr stojí cca 40 Kč.


Foto: Jaroslav Hoskovec s potrubím Alpex

Úspěšná premiéra
Gebr. KEMPER GmbH & Co. KG METALLWERKE
Hala J, stánek 073

Známá německá firma Kemper má své samostatné zastoupení v České republice teprve od počátku letošního listopadu. "Slibujeme si od toho přímé propojení mezi výrobcem a obchodníky," říká obchodní zástupce pro Českou republiku a Slovensko Jiří Hýsek.
Na veletrhu Aqua-therm se rovněž poprvé představila se samostatnou expozicí. Jiří Hýsek hodnotí tuto premiéru jako velice úspěšnou. "Představili jsme zde funkční systém vyregulování cirkulace teplé vody," říká. Novinkou je i nezámrzná armatura v kombinaci s elektrickou zásuvkou, vše osazené v nerezové skříni, elektronicky ovládané pomocí měření regulace s grafickým znázorněním na obrazovce počítače.


Foto: Obchodní zástupce firmy Kemper Jiří Hýsek ukazuje,
jak funguje regulace pro cirkulaci teplé vody


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Pokojové regulátory,
redakce TZB-info, Ing. Renata Straková

Pro udržování požadované teploty v místnosti se nejčastěji využívá tzv. pokojových regulátorů (nebo také prostorových termostatů). Pokojový regulátor snímá teplotu v místnosti a podle ní zapíná nebo vypíná zdroj tepla. Nutný je správný výběr zařízení nejen podle samotné ceny zařízení, ale hlavně podle žádaných schopností a funkcí na provoz a s požadavkem na trvalou možnost regulace a tím snižování spotřeby energie.
Přehled trhu pokojových regulátorů


Volba likvidace odpadních vod a zhodnocení návratnosti čistírny odpadních vod,
výňatek z článku Ing. Jana Topola ml., který byl publikován na TZB-info

Stavební zákon rozlišuje z našeho hlediska dva druhy staveb. Pokud odpadní vody jsou jímány v akumulační jímce - žumpě, stavbu této žumpy povoluje stavební úřad. Předpokládá se, že žumpa je vyvážena na čistírnu odpadních vod. Vyvážet žumpu na zemědělské anebo jiné pozemky, i když se tak stále děje, je nezákonné.

Pokud jsou odpadní vody čištěny v čistírně odpadních vod a dochází k jejich odtoku do povrchových vod nebo k zasakování do vod podzemních, jedná se o vodní dílo a povolení vydává příslušný odbor životního prostředí. V zásadě platí, že jiné typy staveb, tj. žumpa na vyvážení a nebo čistírna odpadních vod nejsou povoleny.
(Instalovat např. levné tříkomorové septiky se z dlouhodobějšího hlediska nevyplatí, protože toto technické řešení není schopné plnit nejen naše současné, ale ani výhledové zákony.)

Kombinací obou technických variant je spojení domovní čistírny odpadních vod s jímkou na vyčištěnou vodu. Tato varianta předpokládá další využití odpadní vody, obvykle k zálivce. Možnosti dalšího využití vyčištěné odpadní vody závisí na stupni jejího vyčištění. V zásadě platí, že technicky je dnes možné vodu vyčistit tak, že ji lze použít zpět v domácnosti jako "vodu užitkovou".

Pokud se jedná o novostavbu nebo podstatnou rekonstrukci na základě stavebního povolení, musí prokázat způsob likvidace odpadních vod. Může použít všechny tři výše popsané možnosti, tj. žumpu na vyvážení, čistírnu odpadních vod napojenou na vodoteč, nebo čistírnu se zasakováním odpadních vod do vod podzemních a nebo variantu čistírnu s dalším využitím vyčištěné vody.


Kogenereace - společná výroba elektřiny a tepla,
redakce TZB-info, Ing. Milan Bechyně

Kogenerace jako společná výroba elektřiny a tepla má v České republice dlouholetou tradici. Jestliže v minulosti byla největší přednost kogenerace, kterou je vysoká účinnost, využívána především u zařízení s většími výkony napojené na městské soustavy centrálního zásobování teplem, pak v posledních letech se do popředí zájmu dostávají kogenerační jednotky malých výkonů poháněné pístovými spalovacími motory. Nejznámějším výrobcem v České republice je firma TEDOM, s.r.o. z Třebíče. Vyrábí kogenerační jednotky o el. výkonu 20 - 2000 kW, pohon na zemní plyn a bioplyn. Firma má dnes již přes 1100 instalací v 30 zemích světa.

Na internetovém portálu TZB-info můžete nalézt k pojmu kogenerace více jak 100 odkazů na články, krátké zprávy nebo diskusní příspěvky. Stěžejní informací je pak článek Směrnice 2004/8/EC Evropského parlamentu a Rady z 11. února 2004 o podpoře kogenerace založené na efektivní poptávce po teple na vnitřním energetickém trhu.

Zájemci o kogenerační jednotky mohou nalézt informace u 10 vystavovatelů veletrhu Aqua-therm Praha 2004.

 
 
Reklama