Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O panelových domech, rodinných domech a také o chvále klestí

Rozhovor s Ing. Petrem Morávkem, CSc., ředitelem firmy Atrea s.r.o., která na Aqua-thermu představuje systém teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla, určený pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu.

Jak se vám líbí letošní Aqua-therm Praha?
Velmi. Rok od roku je cítit tlak na úspory energií, vzrůstá atraktivnost nabídky a to nehovořím o atraktivitě jednotlivých stánků. Rozšířil se sortiment, Aqua -therm jde takzvaně do hloubky a stala se z něj výsostně profesionální akce.

Myslíte si, že vystavovatelé získali ke své práci ty patřičné informace z vyspělých zemí?
Už jsme součástí Evropy. České produkty jsou na výstavách a veletrzích po celém Německu, po celé Evropě. Produkty téměř všech firem, které zde dnes vystavují, jsou srovnatelné s produkty ostatních zemí, jež můžeme pokládat velice sofistikované v oborech TZB.

Jak se to ti vystavovatelé naučili?
Museli. Navštěvují mezinárodní veletrhy, sbírají zkušenosti, třeba zprvu jen jako pozorovatelé. Pak se třeba uchytí malým stánkem, pak si najdou nějaké zastoupení. Řekl bych, že lidé se mezi sebou dohodnou lépe osobně, než na úrovni vlád či jiných oficiálních subjektů.

Pojďme zpět na domácí půdu. Co byste doporučil obyvateli panelového domu, který v zimě trpí "přehřátostí" bytu?
Že mnohé mají mizernou kvalitu obvodových plášťů, není žádným tajemstvím. Čest a chvála zateplování panelových domů a výměně oken. Ale nestačí to. Panelové domy by měli jejich majitelé zbavit všech těch hrůz, jako jsou například plesnivé stěny, a navíc by obyvatelé paneláků měli šetřit vlastní kapsu.
Je třeba tlačit na bytová družstva, získat od nich finanční prostředky a rozumně promyslet investiční záměr, co s domem, v němž se bude ještě po desetiletí žít. Když takové domy budou dobře opraveny, bude se v nich také důstojně bydlet.

Dá se efektivně zateplit běžný rodinný domek postavený v padesátých či šedesátých letech?
V podstatě vidím malou šanci. Obávám se, že by náklady neodpovídaly výsledku.

Může si nízkoenergetický dům dovolit ten, kdo průměrně vydělává?
S architekty se snažíme o to, aby cena nízkoenergetických domů byla stejná jako u těch špatně postavených. Když to řeknu velmi lapidárně, nízkoenergetický dům je vkladem na stáří.

Od paneláků přes rodinné domky až k chalupám... Čili, hodí se plynové vytápění do klasických roubenek? Ptám se, protože žijete v Jizerských horách.
Naše závislost na plynu z Východu či ze Západu je tak strašlivá, devadesát jedna procent má například Slovensko, že se obávám, co to bude znamenat do budoucnosti. Co když závislost na plynu bude v zemích zdroje této energie zneužitelná? Víme, kdo se v nich dostane k moci?
Takže, zpět k našim horám a chalupám. Do nich patří dřevo, nikoliv plyn. Okolo roubenek je dost klestí, dost tradičního paliva.

Lidé však argumentují, že ve stáří nebudou mít sílu to klestí sbírat.
Delšího zdraví se dožijí, když naopak za tím klestím půjdou do lesa. Je to užitečný a docela přirozený pohyb.

Děkuji za rozhovor
Alexander Lukeš

 
 
Reklama