Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostní zahájení veletrhu Aqua-therm Praha 2004

Za účasti významných hostů proběhlo dnes na scéně GoJa Music Hall v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích slavnostní zahájení 11. ročníku mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha.

Zahájení v rytmu muzikálu
11. ročník veletrhu Aqua-therm slavnostně zahájil v úterý před jedenáctou hodinou ranní na scéně GoJa Music Hall v areálu pražského Výstaviště Ing. František Kočí, ředitel pořádající agentury Progres Partner Advertising, s. r. o. "Jsem rád, že veletrh Aqua-therm si za deset let své existence vydobyl v České republice neotřesitelnou pozici," uvedl Ing. Kočí. Připomněl, že účast přesáhla 440 firem z 15 zemí, přičemž dalších 230 firem se účastní jako subvystavovatelé. "Moderní veletrh není o tom, že si firmy postaví stánky a čekají, kdo je přijde navštívit. Jde především o výměnu informací, zkušeností a posledních poznatků ve výzkumu a vývoji. Mozkem veletrhu se stává doprovodný program, tedy různé projekty a přednášky," řekl Ing. Kočí. Vyzdvihl dále soutěž o Zlatou medaili, kdy dvacet členů poroty, vesměs renomovaní odborníci, vybírá z množství přihlášených produktů ty nejzajímavější. "Veletrh se stále více soustřeďuje na úspory energie, protože jak všichni víme, nejlevnější energie je ta nespotřebovaná," uzavřel Ing. Kočí.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba zdůraznil, že letošní Aqua-therm je první po vstupu České republiky do Evropské unie. "Veletrh podněcuje nejen růst technické úrovně výrobků, ale nabízí i servisní činnosti, poradenství, přednášky." Rovněž on ocenil, že se veletrh zabývá energetickými úsporami, a vyzdvihl též roli alternativních zdrojů energie.
Ing. Petr Nahodil z Ministerstva životního prostředí mimo jiné řekl: "Jsem rád, že většina vystavovatelů pochopila, že jediná cesta k udržitelnému rozvoji je cesta šetrnosti vůči přírodním zdrojům."
Prezident Hospodářské komory ČR Ing. Jaromír Drábek uvedl: "11. ročník veletrhu Aqua-therm potvrzuje, že je velmi důležitý pro všechny firmy z oboru." I on vidí jako nejdůležitější doprovodné programy, možnost setkávání odborníků a výměnu zkušeností. "Otevřela se nám řada možností, jak pronikat do okolních zemí, a je jen na nás, jak je dokážeme využít." Podotkl, že stát by měl ve své dotační politice podporovat především ty činnosti, které posunují společnost kupředu.
Prezident Hospodářské komory hl. m. Prahy Petr Kužel popřál účastníkům co nejlepší výsledky "i s daněmi a DPH, které nás podnikatele občas drtí".

Na závěr promluvil nestor Aqua-thermu, prezident Svazu podnikatelů a místopředseda Hospodářské komory ČR Ing. František Holec. "Před jedenácti roky jsem byl za svá slova o úsporách energie málem ukamenován. Dnes se o úsporách mluví zcela jednoznačně a já jsem rád," řekl a zavzpomínal na doby, kdy cílem bylo pouze vyprodukovat co nejvíc joulů. Zdůraznil, že zákazníkovi je třeba poskytovat komplexní službu. Zmínil i IV. Mezinárodní konferenci "Východ 2004", jejíž závěry budou publikovány na portálu TZB-info.
Na závěr slavnostního zahájení připravili pořadatelé z Progres Partner Advertising milé překvapení - vystoupení hvězd z připravovaného muzikálu Miss Saigon. Po čtyřech písních z tohoto muzikálu zazněly i melodie z neméně slavné Evity a Fantoma opery, jakož i nádherná píseň Time to say good bye.

Jana Plamínková


Ing. František Kočí, ředitel pořádající agentury
 
Ing. Václav Srba, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR


Ing. Petr Nahodil, ředitel Odboru dobrovolných nástrojů MŽP ČR
 
Dr. Ing. Jaromír Drábek, prezident
HK ČR


Petr Kužel, prezident HK hl. m. Prahy
 
František Holec, prezident SPTZ


Ukázka z muzikálu Miss Saigon

Slavnostního zahájení 11. ročníku Aqua-thermu se zúčastnil i prezident HK hl. m. Prahy Petr Kužel. Položili jsme mu otázku, která se možná hodí na úvod tohoto renomovaného veletrhu:

Úspory energie jsou jakýmsi hlavním motivem nejenom letošního ročníku Aqua-thermu, hovoří se o nich v odborné veřejnosti již řadu let. Proč se poznatky týkající se těchto úspor tak složitě dostávají do běžné praxe, například ve stavebnictví?
Možná že zádrhel je v tom, že téma úspor energií je zajímavé pro ty, kdo od stavebníků přejímají budovu. Ovšem bohužel ti, kteří budovy projektují, což jsou odborníci - inženýři, mají nedostatek informací o sofistikovaných zařízeních, která úspory energií umožňují, a je pravda, že se každým rokem objeví v tomto smyslu nějaká zajímavá novinka. Když to řeknu lapidárně, tito odborníci chodí velmi zřídka nebo skoro vůbec na veletrhy typu Aqua-therm a podobně. Podle mého názoru by se také měli zúčastňovat různých debat, seminářů a konferencí, které jsou součástí doprovodného programu veletrhu anebo existují zcela samostatně a řeší problematiku topenářské a klimatizační technologie.

Vy sám tento veletrh navštěvujete každý rok?
Já už jsem tady po jedenácté a protože jedna z mých firem je stavební, posílám sem s železnou pravidelností své podřízené a myslím si, že tento můj "příkaz" je smysluplný, protože veletrh je svou nabídkou novinek a inovací vždycky nabudí a mohou pak společně s architekty dotvořit projekty jednotlivých stavebních objektů.

za TZB-info se ptal: Alexander Lukeš

 
 
Reklama