Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární systémy pro přípravu teplé vody opět o krůček dál

Veletrh Aqua-therm Praha 2002: hala F, stánek 323
Informace v katalogu vystavovatelů: JUNKERS - BOSCH THERMOTECHNIK

Na letošním Aqua-thermu bylo možno zaznamenat další posun ve využívání sluneční energie pro ohřev teplé vody. Zaváděné technické novinky a inovace zefektivňují využívání slunečního záření i v České republice. V popředí zájmu výrobců jsou nové konstrukce solárních panelů, rozšíření jejich sortimentu i účinnější principy solárního ohřevu vody, které přinášejí rychlejší návratnost vyšší pořizovací ceny. Například firma Junkers Bosch/Thermotechnik na holešovickém výstavišti předvedla integrovaný solární program kombinující solární systémy s klasickou plynovou topnou soustavou. Zájem návštěvníků u tohoto vystavovatele vyvolala i špičková řídící jednotka komunikující s oběma systémy.

Již zhruba 5 miliard let udržuje Slunce naši planetu při životě. Přitom během pouhých 20 minut vyšle k Zemi tolik energie, kolik lidstvo spotřebuje za celý rok. A tak je zcela logické, že v oblastech, kde tato naše nejbližší hvězda nešetří svými paprsky, je už dlouhou dobu sluneční záření využíváno mimo jiné pro přípravu teplé vody. Stačí v těchto zemích pohled na střechy domů, hotelů a dalších staveb, abychom na nich spatřili solární panely nebo i sluneční ohřívače teplé vody, tedy zásobníky (bojlery), nejrůznějších velikostí a pod.

Ne všichni čeští turisté, kteří tráví dovolenou u moře, však vědí, že i v České republice lze pro ohřev užitkové vody používat sluneční energii. U řady našich občanů totiž přežívá názor, že pro tento účel máme u nás málo slunných dní. Není to ovšem pravda. Intenzita slunečního svitu v našich podmínkách postačuje totiž k pokrytí až 60 %, v létě dokonce 100 % energie potřebné pro přípravu teplé užitkové vody. Na každý čtvereční metr naši krajiny, povrchu střechy, porostu, silnice nebo vodní hladiny dopadá za jeden rok 1200 kilowatthodin sluneční energie, což je srovnatelné s množstvím energie uvolněné při spálení 250 kilogramů uhlí.

Není proto divu, že i letošní, v pořadí již devátý ročník Mezinárodního odborného veletrhu AQUA-THERM Praha, který se v areálu holešovického Výstaviště koná ve dnech 26. až 30. listopadu, věnuje právě solárním systémům pro přípravu teplé vody zvýšenou pozornost.

Proč právě (nebo proč právě také) Česká republika?
Především solární technika nabízí mimořádně ekologický způsob výroby energie. Kromě toho uživateli solárního systému přináší finanční úspory v podobě bezplatného ekologického tepla po neomezenou dobu. Čtyřčlenná domácnost v ČR může pokrýt až 60 procent roční spotřeby teplé vody pomocí čtyř až šesti m² plochy solárních kolektorů. Tím se sníží emise oxidu uhelnatého jednoho rodinného domku ročně až o jednu tunu. Kromě toho je vynikající ekologická bilance solárního zařízení. Za dva roky ušetří solární kolektory, jejichž životnost je nyní už několik desítek let, v průměru více energie, než byla použita na výrobu solárního zařízení. Přednosti těchto systémů jsou tak velké, že jejich výstavbu podporuje stát pomocí Státního fondu životního prostředí a České energetické agentury.

Pro Českou republiku jsou zvláště výhodné integrované solární systémy pro přípravu teplé vody kombinující nejnovější solární technologie s klasickou plynovou topnou soustavou. Do vývoje těchto zařízení jsou v současné době vynakládány nemalé finanční prostředky a o jeho výsledcích se na letošním Aqua-thermu mohli přesvědčit nejen běžní zájemci o tuto techniku, ale i znalci oboru.

Například firma Junkers Bosch/Thermotechnik návštěvníkům holešovického výstaviště předvedla zdokonalený integrovaný solární program, představující další posun ve zvyšování účinnosti využívání slunečního záření při přípravě teplé užitkové vody.

Všechny jeho součásti jsou vzájemně přizpůsobeny - počínaje ohřívačem, přes solární zařízení až po regulaci. Klíčovým bodem systému je vysoce výkonný solární kolektor. Spolu se dvěma typy solárních zásobníků teplé vody (pro 300 a 400 litrů) a plynovými závěsnými kotli (nejlépe kondenzačními) tak tento výrobce nabízí kompletní systémy, které dokáží sladit komfort moderního a ekologického plynového vytápění s přednostmi solární techniky.

Jak tento integrovaný solární systém funguje?
Zatímco topný okruh je plně zásobován plynovým kotlem, solární kolektory přebírají celou přípravu teplé vody. Jakmile sluneční paprsky přestanou dodávat potřebné množství energie, voda je automaticky dohřívána na požadovanou teplotu plynovým kotlem. Nejvyššího výkonu dosahují solární kolektory při přímém dopadu slunečního záření, avšak i při zatažené obloze či střídavém dopadu slunečních paprsků jsou schopny dodávat užitné teplo.

Firma Junkers předvedla ploché solární kolektory, které lze montovat na sedlové a pultové střechy a výstavbu těchto kolektorů pomocí nových montážních sad. Návštěvníci veletrhu v této souvislosti oceňovali neobyčejně jednoduché konstrukční řešení. Když je nainstalován nosný rám, vsadí se do něj kolektory, položí se rozvody a odborník pak již jednoduše uvede zařízení do provozu, aniž by při montáži došlo k poškození střechy. Velká pozornost vývojových pracovníků byla též věnována estetickým hlediskům, zejména architektonickému pojetí domu se slunečními kolektory.

kontakt:
Ing. Martin Pavlata
Robert Bosch odbytová spol.s r.o.
Divize Junkers
Pod Višňovkou 25/1661
142 01 Praha 4 - Krč
Telefon: +420 - 261 300 461
Fax: +420 - 261 300 516
E-mail: junkers.cz@bosch.com
www.junkers.cz

Informace o firmě v TZB-adresáři firem
Vyžádat další informace nebo podklady

 
 
Reklama