Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co to je rozúčtování a vyúčtování?

Nejdříve rozúčtování, pak vyúčtování. Takový je postup při počítání toho, kolik která domácnost spotřebovala za služby či energie pro svůj byt.

Vlastní rozúčtování se provádí vždy zpětně tak, že je třeba na jedné straně shromáždit všechny náklady spojené s jedním druhem poskytované služby za rozhodné období, a na straně druhé veškeré informace potřebné pro uplatnění stanoveného rozdělovacího klíče (například odečty příslušných měřidel, rozhodné počty osob, m2 podlahové plochy, počty uživatelských jednotek, respektive přípojek, atd.).

Platí zásada, že v procesu rozúčtování jsou předmětem přerozdělování vždy pouze náklady v korunách, nikoli technické jednotky (např. GJ, kWh, m3, atp.). Dále platí zásada, že celý vynaložený náklad musí být beze zbytku rozúčtován a veškeré podklady k tomuto procesu musí být k dispozici k nahlédnutí všem konečným spotřebitelům.

Konečný spotřebitel, kterým může být uživatel bytu či nebytového prostoru, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů, má právo být seznámen s celkovými náklady objektu a způsobem rozdělení. Nemá naopak právo na informace o spotřebách a nákladech ostatních konečných spotřebitelů.

Vyúčtování ukáže náklady na jednotlivé byty

Vyúčtování navazuje na proces rozúčtování. Předmětem vyúčtování je přiřazení jednotlivých podílů na nákladech za různé druhy služeb jednomu konečnému spotřebiteli tak, jak jejich vyčíslení proběhlo právě v procesu rozúčtování.

Vyúčtování tedy sumarizuje náklady konkrétní uživatelské jednotky (bytu či nebytového prostoru) a dává je i do vztahu s již uhrazenými zálohami, resp. případnými přeplatky či nedoplatky z minulých období, a určuje tak konečnému spotřebiteli jeho aktuální závazek či pohledávku vůči vlastníkovi objektu. Pro úplnost je třeba dodat, že podíl nákladů, který se váže ke společným prostorám objektu, není předmětem samostatného vyúčtování.

Teplo se účtuje zvláštním způsobem

I když zákonná odpovědnost za včasné a správné provedení vyúčtování je na vlastníkovi objektu, je poměrně časté a obvyklé, že tuto činnost provádí v rámci mandátní smlouvy správce objektu. Určitým specifikem je rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a přípravu teplé vody, kde je metodika poměrně komplikovaná, což je dáno především fyzikální povahou tepelné energie, která se v objektu šíří napříč uživatelskými jednotkami a nerespektuje žádné právní rámce, pouze fyzikální zákony.

Proto bývá časté, že rozúčtování těchto nákladů je prováděno odborným subdodavatelem, který je nejen garantem technické i legislativní správnosti provedeného rozúčtování, ale často i dodavatelem a správcem potřebné měřící či indikační techniky a k jeho povinnostem patří i správně načasovaný sběr dat z instalovaných přístrojů.

  • Podrobně k ROZÚČTOVÁNÍ ZA ROK 2013
  • OD 2014 ROZÚČTOVÁNÍ PODLE NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ:
  • Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, řeší problematiku plnění spojených s užíváním bytů konkrétně v § 2247 a odkazuje na zvláštní právní předpis, zákon č. 67/2013 Sb., který má tedy přednost i před občanským zákoníkem. Platí i pro rozúčtování při užívání nebytových prostor, pokud jsou umístěny v domě s byty.

    Dalším právním předpisem pro rok 2014 zůstává nadále vyhláška č. 372/2001 Sb. Podle nové právní úpravy provedené zákonem č. 67/2013 Sb. je kromě rozúčtování nákladů na služby přímo vyjmenované se speciálními kritérii (dodávka vody, odvádění odpadních vod, provoz a čištění komínů, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu), stanoveno pro ostatní služby kritérium počet osob. Toto platí, nedojde-li k jiné dohodě.

 
 
Reklama