Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektřina a plyn - odstoupení od smlouvy

Časopis dTest umožňuje na svém webu zdarma stáhnout vzor pro odstoupení od smlouvy o dodávkách elektřiny a plynu při zvýšení cen nebo změně podmínek a další vzory.

V souvislosti s novelizací energetického zákona získali od 18. 8. 2011 odběratelé elektřiny a plynu právo změnit dodavatele v případě zvýšení ceny nebo jiné změně podmínek. Dodavatel má povinnost odběratele o každé změně informovat, zároveň má povinnost odběratele informovat o jeho právu na odstoupení od smlouvy bez jakékoli sankce, a to ve lhůtě 30 dní před nabytím účinnosti změny. Za těchto podmínek může odběratel od smlouvy odstoupit nejpozději 10 dnů před účinností změny.

V opačném případě má odběratel právo odstoupit od smlouvy do 3 měsíců od účinnosti změny ceny nebo podmínek. Podrobnější informace a vzor dopisu pro odstoupení od smlouvy jsou k dispozici v článku Vaše nová práva v oblasti energetiky.

Již dříve časopis dTest upozornil na praktiky podomních prodejců elektřiny a zveřejnil vzor pro odstoupení od změny dodavatele elektřiny uzavřené při podomním prodeji.

Nově dTest upozorňuje, že právo na odstoupení od smlouvy bez jakýchkoli sankcí má i odběratel, který se zavázal k odběru elektřiny nebo plynu na dobu několika let, za což dodavatelé nabízejí různé "výhody". V případě odstoupení od smlouvy hrozí odběrateli doúčtování "výhod". To však pouze v případě, že zůstanou zachovány podmínky smlouvy, tj. včetně ceny.

 
 
Reklama