Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čím vytápět nízkoenergetický dům?

Na tuto otázku hledá odpověď většina zájemců o jeho pořízení. Vyplatí se spíše tepelné čerpadlo, anebo plynový či peletkový kotel, a jak tomu bude za pár let? Volba zdroje tepla je jedním z klíčových rozhodnutí, která musí majitel domu učinit. A pestrost aktuální nabídky mu to rozhodně neusnadňuje.

Na každý veletrh topenářské techniky míří zástupy lidí s cílem nalézt zde ideální řešení pro svůj dům. A odcházejí obtěžkáni množstvím prospektů a s nejedním broukem nasazeným do hlavy. Letošní Aqua-therm 2016 nebyl výjimkou. Legislativní bariéry pomalu mění tvář trhu s tepelnými zdroji. Spousta stálic minulých desetiletí by již nesplnila přísné limity produkovaných emisí a účinnosti výroby tepla, a proto musely být nahrazeny novými technologicky vyspělejšími výrobky. A některé z nich si v Letňanech odbyly svoji tuzemskou premiéru.

Jednou z očekávaných novinek byla nová řada tepelných čerpadel Aquarea H vzduch-voda od společnosti Panasonic určená právě pro nízkoenergetické domy. O tomto výrobku, na který je tuzemské zastoupení japonského výrobce náležitě hrdé, jsme se zmínili již ve zpravodajské reportáži z průběhu veletrhu. Nyní přinášíme rozhovor s Radkem Vanduchech, vedoucím technikem Panasonic Marketing Europe, který výrobek své mateřské firmy podrobněji představuje.

Vedle skvělých výkonových parametrů mohou zákazníci počítat i s řadou inovací, které by měly zlepšit jak uživatelský komfort, tak usnadnit práci montážním a servisním firmám. Zajímavá je rovněž možnost přesného monitoringu spotřeby a účinnosti čerpadla během provozu. Předpokládám, že po zhlédnutí videa, dojde u mnohých stavebníků k rozšíření kolonie brouků v hlavě…

 
 
Reklama