Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHVA udělila záštitu veletrhu FOR THERM

REHVA, Federace evropských asociací TZB udělila záštitu veletrhu FOR THERM. REHVA reprezentuje více než 100 000 inženýrů a techniků z 26 evropských zemí z oboru TZB, a tím se veletrh FOR THERM pro rok 2015 opět posunul směrem kupředu. Přečtěte si rozhovor s prezidentem REHVY, prof. Ing. Karlem Kabelem, CSc.

Veletrh se díky tomu dostane na kalendář akcí evropské federace a bude zde prostor i pro propagaci již 6. ročníku FOR THERM.
Hlavním tématem veletrhu FOR ARCH pro rok 2015 je energetická náročnost budov, FOR THERM navazuje tématem Efektivita vytápění. Věříme tedy, že tato spolupráce přinese nové pohledy a poznatky na dané téma.
V rámci záštity REHVA veletrhu FOR THERM přislíbil účast i prezident REHVA prof. Ing. Karel Kabele, CSc.


TZB-info: Co je v letošním roce v oblasti efektivity vytápění číslo jedna?
Prof. Ing. Karel Kabele, CSc.: "Díky uplatňování přísných požadavků na energetickou náročnost budov se možná paradoxně zvyšují nároky na provoz vytápěcího zařízení a to především v regulaci a minimalizaci pomocných energii v tzv. stand-by stavu. Snížená a přerušovaná potřeba tepla na vytápění totiž od vytápěcího zařízení vyžaduje velkou flexibilitu a to, ve spojení s využitím obnovitelných zdrojů, přináší nové výzvy technikům a konstruktérům vytápěcího zařízení. Z mého pohledu je ve vytápění prioritou číslo jedna hledání takových řešení vytápěcího zařízení, která svým provozem budou kopírovat co nejpřesněji průběh potřeby tepla."

TZB-info: Jak si vede ve zvyšování efektivity ČR?
Prof. Ing. Karel Kabele, CSc.: "ČR zohlednila požadavky na energetickou náročnost v zatím poslední novele zákona o hospodaření energií a prováděcích vyhláškách a v současnosti se tato pravidla uvádějí v život - ať splněním požadavků na novostavby, větší změny dokončených budov nebo vydáním Průkazu energetické náročnosti při prodeji a pronájmu. Jako jedna z mála, má ČR uzákoněnou i svou definici budovy s téměř nulovou spotřebou energie a tak teď můžeme očekávat, zda tato opatření skutečně přinesou snížení energetické náročnosti a ve svém konečném důsledku snížení spotřeby energie. Nutno říci, že některé studie zatím tak optimistické nejsou – úspora energie na provoz budov je vyvážena zvýšením spotřeby energie na spotřebiče a další technologie nezohledněné v energetické náročnosti a tak, pokud si toto neuvědomíme, sledujeme nová opatření EU v oblasti již mnohokrát diskutovaných žárovek,v nedávné době vysavačů s pochybnostmi."

Jaký zdroj tepla?

Pokud uvedeme jen stručný výběr informací:

  • V ČR se celkově zvýšil počet smogových dnů a ty byly vyhlášeny nově i ve městech bez těžkého průmyslu. Přestože při spalování zemního plynu se uvolňuje pouze 50 % emisí CO2 oproti hnědému uhlí a každá obec s více než 2 tisíci obyvateli má plynovod, 300 tisíc plynových přípojek se nevyužívá.
  • OPŽP podporuje pouze uhelné kotle, přestože podpora výměny kotlů na uhlí za kotle spalující rovněž uhlí kritizuje i Evropská komise, jako cestu, která není v souladu s nízkouhlíkovou ekonomikou EU.
  • Elektrické vytápění legislativa odmítla. Faktor neobnovitelné primární energie (NPE) pro elektřinu je orgány EU doporučen 2,55 (při 14% podílu elektřiny z jádra v celé EU), každá země jej pak může upravit dle podílu vlastní výroby (tepelné elektrárny, jaderné elektrárny, obnovitelné zdroje). ČR si jej upravila na hodnotu 3 – jde o nejvyšší koeficient v celé EU (při podílu EE z jádra 33 %) – Otázka jak byl stanoven zůstává bez odpovědi. Další země EU mají faktor NPE pro el. energii nižší – Německo 2; Velká Británie 1,5; Norsko 0,5; Finsko 1,7; Švédsko 2 (navíc není závazným kriteriem). Ústavní soud Francie zrušil vyhlášku s faktorem NPE pro elektrickou energii 2,58 a koeficient pro elektrickou energii označil jako diskriminační s tím, že i samotný ukazatel NPE postrádá jakýkoliv ekologický, ekonomický či národohospodářský rozměr. Španělsko a Itálie, na základě zkušenosti s aplikací směrnice ve Francii, odmítly směrnici aplikovat a raději se rozhodly platit EU penalizaci za nepřijetí směrnice.
  • Aktualizovaná státní energetická koncepce uvádí do r. 2040 jako dominantní zdroj jádro cca 50%, další OZE při využití potenciálu, který naše země nabízí za dlouhodobě udržitelných podmínek, tj. okolo 25%. Uhlí v dramaticky menší míře než nyní, prioritně pro dodávky tepla. V malém množství i plyn a to spíše pro teplárenství a ve větších zdrojích elektřiny.

TZB-info: Jaké jsou rozdíly v prioritách technologií vytápění v jednotlivých zemích - jak je vnímáte podle členů REHVA?
prof. Ing. Karel Kabele, CSc.: "Výhoda i nevýhoda Evropy je tradice, která v jednotlivých zemích vytvořila zaběhnuté technologické principy a vnímámí toho , co je „standard“. Tento rozdíl je především v rezidenčním sektoru, kde se můžeme setkat od pro nás chladných místností v Británii, plného elektrického přímotopu ve Francii, přes olejové vytápění v Rakousku po dominantní centralizované vytápění v pobaltských zemích.
V oblasti administrativních budov se řešení technologií začínají opakovat a konvergovat k několika víceméně standardním systémům pro zajištění kvality vnitřního prostředí s minimálními náklady. Důvod tohoto rozdílu mezi rezidenčními a nerezidenčními budovami je v tom, že po aplikaci přísných požadavků na snížení energetické náročnosti se zvyšuje význam zátěže budovy provozem. Velký vliv na použité technologie a „čím topit“ má a bude mít národní definice budovy s téměř nulovou spotřebou energie."

Děkuji za rozhovor. Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.

V rámci spolupráce s veletrhem FOR THERM se REHVA jako odborný partner bude podílet na doprovodném programu, kde přislíbil účast i prezident REHVA prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Hlavním tématem veletrhu FOR ARCH pro rok 2015 je energetická náročnost budov, FOR THERM navazuje tématem Efektivita vytápění. Věříme tedy, že tato spolupráce přinese nové pohledy a poznatky na dané téma, uvádí tisková zpráva ABF, a.s.
 
 
Reklama