Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Směrnice o ekodesignu energetických spotřebičů (EuP)

rozhovor s Dr. Nielsem Bidstrupem, vedoucím projektantem Grundfos

Nabytí účinnosti směrnice o ekodesignu energetických spotřebičů (EuP) týkající se oběhových čerpadel je významným milníkem v rámci úspor energie v Evropě. BLUEPRINT se setkal s vedoucím projektantem společnosti Grundfos Dr. Nielsem Bidstrupem, přičemž téma rozhovoru byly požadavky, důsledky a logika za touto směrnicí.

Co je tak zvláštního na 1. lednu 2013?

Není to jen počátek nového roku, je to i začátek nové éry pro všechny subjekty účastnící se výstavby komerčních budov. To je den, kdy požadavky na ekodesign oběhových čerpadel vstoupí v platnost. Den, na který jsme čekali, ale také datum, které pro některé znamená velké změny.

Co přesně směrnice o ekodesignu energetických spotřebičů reguluje?

Směrnice o ekodesignu stanovuje konzistentní pravidla platná v celé EU pro zlepšení vlivu energetických spotřebičů na životní prostředí prostřednictvím ekodesignu. Směrnice o ekodesignu je rámcová směrnice. Nezavádí přímo závazné požadavky na ekodesign pro některé produkty, ale definuje podmínky a kritéria pro stanovení těchto požadavků. Proto nejsou požadavky na ekodesign oběhových čerpadel stanoveny směrnicí samotnou, ale prostřednictvím následných prováděcích opatření (jak jsou stanoveny v nařízeních Komise pro konkrétní výrobek) podle podmínek a kritérií stanovených ve směrnici.

Co se stane v okamžiku, kdy směrnice o ekodesignu energetických spotřebičů týkající se oběhových čerpadel nabude účinnosti?

Co se týká nás, všechna neúčinná samostatná oběhová čerpadla budou v EU historií. Zároveň je ukončen stávající systém energetického označování A-G.

Ale zaručuje to vysokou energetickou účinnost?

Věřím, že ano. V důsledku směrnice o energetických spotřebičích jsou požadavky na účinnost poměrně vysoké. Přesněji řečeno: pouze nejefektivnější čerpadla s označením A, která se v současné době prodávají, jsou v souladu s budoucími požadavky na ekodesign. Ve skutečnosti jsou požadavky na účinnost tak ambiciózní, že výrobci čerpadel byli nuceni zrychlit své investice do výzkumu a vývoje a vybavení, aby tyto požadavky splnili.

Jak mohou zákazníci zjistit, zda čerpadlo splňuje požadavky?

Od roku 2013 budou požadavky na ekodesign oběhových čerpadel součástí prohlášení o shodě (označení CE) a bez označení CE nesmí být oběhové čerpadlo uváděno na trh v EU. Oběhové čerpadlo může být označeno CE jen tehdy, pokud je v souladu s požadavky indexu energetické účinnosti (EEI). Kromě toho bude EEI oběhového čerpadla zobrazeno na štítku.

Jsou oběhová čerpadla Grundfos připravena?

Ano! Společnost Grundfos byla jedním z prvních sériových výrobců čerpadel s označením A. Naše oběhová čerpadla ALPHA2 a MAGNA patří mezi energeticky nejúspornější na trhu a již splňují požadavky směrnice o ekodesignu elektrických spotřebičů.

Kdo vyhraje?

Vyhraje především životní prostředí. Snížení spotřeby elektrické energie je značné a sníží se významně i uhlíková stopa oběhových čerpadel. Ale vyhrají i výrobci čerpadel. Nebo alespoň ty inovativní společnosti, které jsou připraveny investovat do nejmodernějších technologií a pracovat na zelenější budoucnosti.

A co zákazníci?

Je zřejmé, že koncový uživatel vyhraje, protože spotřeba elektřiny bude snížena a návratnost dalších počátečních investic je velmi krátká. Projektantům, dodavatelům a všem ostatním, kteří mají co do činění se specifikací oběhových čerpadel, směrnice o ekodesignu elektrických spotřebičů usnadňuje více než kdy jindy najít správné oběhové čerpadlo pro daný projekt. Již nemusí prodávat myšlenku vysoce účinného oběhového čerpadla či zdůvodňovat další počáteční investice. A při vysokých požadavcích na energetickou účinnost mohou zaměřit svou pozornost na další funkce a výhody.

Ovlivňovali jste přímo směrnici o ekodesignu energetických spotřebičů s ohledem na oběhová čerpadla?

Ne osobně. Ale jako zástupce společnosti Grundfos v obchodní organizaci Europump a předseda pracovní skupiny zabývající se energetickými spotřebiči a oběhovými čerpadly jsem se zapojil do stanovení vysokých povinných požadavků na účinnost a do rychlého přechodu. I když to není typické pro průmysl, aby skutečně prosazoval přísnější předpisy, je to přesně to, co jsme udělali.

Takže jste lobovali pro přísnější regulaci?

Mnoho lidí má na lobbismus negativní názor, protože si mylně myslí, že má co do činění s manipulací a nabádáním politiků, aby dělali to, co chceme my. Ve skutečnosti nabízí “technický lobbing”, do kterého jsem zapojen, naše technické odborné znalosti o čerpadlech a poskytuje politikům informace, které potřebují, aby přijali informované rozhodnutí. To je všechno, co můžeme udělat.

 
 
Reklama