Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

K Hodině Země se připojilo 187 zemí po celém světě

Řada památek a budov ve 187 zemích světa se v noci na neděli ponořila na hodinu do tmy v rámci akce Hodina Země. Cílem je upozornit na změny klimatu a nutnost společného postupu proti těmto změnám.


© Fotolia.com

Budovy a památky, včetně těch nejznámějších, postupně na planetě zhasly vždy mezi 20:30 a 21:30 místního času. Do akce se zapojila i Česká republika. V Jordánsku navíc vytvořili nový rekord, když se jim podařilo na vrcholu kopce v hlavním městě Ammánu vytvořit ze 11.440 svíček největší mozaiku ze svíček.

Celá akce zhasínání světel začala v roce 2007 v Sydney. Odtud se postupně rozšířila do celého světa a zhasíná více než 3000 památek. Kromě vypínání osvětlení městských památek v rámci akce zhasínají také osvětlení svých domů desítky milionů lidí po celém světě. Hodinu Země organizuje Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Do tmy se v noci ze soboty na neděli postupně ponořily Opera v Sydney, ikonický oblouk v indické metropoli Dillí a mrakodrap Petronas v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru či dubajský mrakodrap Burdž Chalífa. V Evropě zhasla mimo jiné pařížská Eiffelova věž, Akropole v Aténách, Bazilika svatého Petra ve Vatikánu, Braniborská brána v Berlíně a londýnské památky Big Ben, Tower Bridge, Buckinghamský palác i obří kolo London Eye. Zhasnul také moskevský Kreml, Chrám Vasila Blaženého a Rudé náměstí. Pozadu nezůstal ani americký kontinent, kde se k akci připojila řada měst. Jako poslední si Hodinu Země připomněli na Cookových ostrovech a Francouzské Polynésii.

V České republice se k projektu připojily stovky objektů. Do tmy se ponořily Petřínská rozhledna, Státní opera, Obecní dům, Prašná brána a Kongresové centrum v Praze, brněnský hrad Špilberk, radniční věž v Ostravě, ale také Mariánský most v Ústí nad Labem, česká nejvyšší kostelní věž v Plzni či centrální náměstí v Havířově a veřejné osvětlení vypnuly desítky obcí. Podle Ekologického institutu Veronica, který kampaň v tuzemsku koordinuje, se Hodiny Země zúčastnilo 13 statutárních měst, bezmála 80 dalších obcí, na 70 firem a tisíce jednotlivců. Na některých místech se konaly i doprovodné akce.

 
 
Reklama