Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínská vláda bude žádat po znečišťovatelích kompenzace

Čínská vláda bude požadovat placení odškodného od firem a jednotlivců, kteří znečišťují životní prostředí.

Oznámil to podle zprávy agentury Reuters čínský kabinet. Ten rovněž slíbil, že sníží emise hlavních znečišťujících látek v energetickém průmyslu do roku 2020 o 60 procent.

Vláda uvedla, že politiku požadování odškodného po znečišťovatelích začne testovat v několika provinciích a v roce 2018 ji plánuje zavést celostátně. Plán se má týkat zamoření vzduchu, vody a půdy, jakož i škod na živočiších a rostlinách.

Čínská vláda přišla s tímto oznámením krátce poté, co si extrémně hustý smog v metropoli Pekingu tento týden vynutil uzavření některých dálnic a škol a omezení či zastavení stavebních prací.

Počátkem tohoto týdne přesahovala koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu na některých pekingských předměstích 900 mikrogramů na metr krychlový. Bezpečný limit PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) stanovený Světovou zdravotnickou organizací je přitom 25 mikrogramů na metr krychlový.

V Paříži se v současné době koná konference OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. Čína po středečním jednání slíbila, že sníží emise "hlavních znečišťujících látek" v energetickém průmyslu do roku 2020 o 60 procent.

V prohlášení se nicméně neuvádí, o které znečišťující látky se přesně jedná, ani není zmíněna žádná hodnota, oproti které se mají emise snižovat.

Peking pouze sdělil, že tímto způsobem se ušetří asi 100 milionů tun uhlí ročně a exhalace oxidu uhličitého, který uvolňují do ovzduší tepelné elektrárny, by měly do roku 2020 klesnout o 180 milionů tun.

 
 
Reklama