Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozpočet SFRB asi zůstane ve vládou navrhované výši 1,3 mld. Kč

Sněmovní výbor pro veřejnou správu schválil rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) pro příští rok ve vládou navrhované výši 1,3 miliardy korun. Opozice chtěla do rozpočtu přidat 1,5 miliardy korun na program Nový panel na opravy a zateplování panelových domů. Rozdílem jednoho hlasu ale neuspěla.

Navýšení navrhoval poslanec ČSSD Jan Babor, podle něhož tento program přinesl potřebné prostředky pro prodloužení životnosti panelových domů a zároveň byl v souladu s evropskou směrnicí o snižování energetické náročnosti budov. Poslanec nicméně neuvedl, kde potřebnou částku získat. "Nebudu radit, kde vzít 1,5 miliardy, s tím ať si poradí ministerstvo (pro místní rozvoj)," řekl Babor.

Fond měl letos na program Nový panel 1,1 miliardy korun, celkem měl v rozpočtu 3,5 miliardy korun. Už letos v srpnu zastavil kvůli nedostatku peněz přijímání žádostí o dotace z tohoto programu, žádné nebude přijímat ani v příštím roce. Tento krok vyvolal nevoli bytových družstev. Ministerstvo pro místní rozvoj se podle svých zástupců nicméně pokusí získat každoročně alespoň 50 milionů korun, což by za deset let umožnilo rekonstruovat 15.000 bytových jednotek.

Program Nový panel původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od loňského května z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů. Čerpání úrokových dotací z uzavřených smluv o podpoře je rozloženo do jednotlivých let po celou dobu splatnosti podporovaného úvěru, tedy až po dobu 15 let.

Rozpočet SFRB na příští rok neumožní realizaci prakticky žádného masivního dotačního programu, zůstane ovšem například program na odstraňování povodňových škod. Fond bude nadále financovat programy na úvěry mladým pro pořízení bytu, výstavbu sociálních a nájemních bytů, kdy přejde z dotací na formu úvěru, a bude poskytovat úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu.

 
 
Reklama