Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plyn příští rok zdraží. Přesto možná ušetříte

Je to definitivní. Energetický regulační úřad oznámil, že regulovaná cena plynu (i elektřiny) příští rok vzroste. O kolik stoupne a jak moc velká rána to pro váš rozpočet bude?

Růst o 38,8 procenta
Cena plynu i elektřiny se skládá ze dvou složek - z regulované a neregulované. Právě regulovaná část v příštím roce výrazně vzroste. V roce 2023 ji z většiny dotoval stát, v roce 2024 tato povinnost přejde na odběratele, tedy na nás. Kvůli tomu regulovaná část ceny plynu stoupne o 38,8 procenta a velkoodběratelům dokonce o 41,8 procenta.

Ušetřete za plyn
Dodavatelé plynu tvrdí, že zdražení se většiny z nás nedotkne a naopak za plyn zaplatíme méně. Důvodem je nejen to, že cena plynu v posledním roce klesala, ale i to, že většina domácností se rozhodla šetřit a nepoužívají plyn tak často. Případně vyměnili plynový zdroj za jiný.

Takže je možné, že ani vy tolik nepocítíte růst cen plynu. A pokud ano a vůbec se vám to nelíbí, nemusíte sedět se složenýma rukama - stačí se podívat na srovnání plynu na Ušetřeno.cz a najít si výhodnějšího dodavatele. Kalkulačka plynu vám pak napoví, kde budete mít plyn levnější.

Kolik stojí plyn?
Energetický regulační úřad nabízí i orientační výpočet, podle kterého většina domácností zaplatí za plyn až o několik desítek procent méně než v roce 2023. Například vaření, ohřev vody a vytápění plynem v bytě spotřebuje průměrně 18,9 Mwh/rok, v roce 2023 stálo 51 756 Kč a příští rok by mělo vyjít o 14 746 Kč levněji.

Srovnání cen plynu


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama