Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odečet plynu: Na co si dát pozor?

Abyste měli jistotu, že hodnoty na plynoměru odpovídají vaší reálné spotřebě, je vhodné vědět, jak se dělá odečet plynu, a průběžně stav plynoměru kontrolovat.

Hlídejte stav plynoměru

Máte-li pocit, že něco nesedí, řešení je snadné - zavolejte na zákaznickou linku vašeho distributora a požádejte o kontrolu stavu plynoměru.

Máte pocit, že chybu udělal odečítač plynu, jehož k vám distributor vyslal na odečet plynu? Obraťte se opět na infolinku distributora a požádejte o kontrolní odečet.

V případě, že jste zrovna nebyli doma, když odečítač přišel, můžete si provést samoodečet plynu sami - případně se s distributorem dohodnete, že vaši spotřebu plynu odhadne. 


Cena za plyn se vám přesto nelíbí? V tom případě zvažte změnu dodavatele - s pomocí specialistů z Ušetřeno.cz, kteří vám ochotně poradí.
 

Jak se dělá odečet?

 Rozhodli jste se pro samoodečet plynu? Vezměte mobilní telefon a vyfoťte plynoměr - podstatné je, aby na fotce bylo jasně čitelné identifikační číslo plynoměru a aktuální stav spotřeby. 
Zjistěte si z posledního vyúčtování nebo ze smlouvy o dodávkách plynu Energetický identifikační kód (EIC).

Do 3 dnů zašlete svému dodavateli (nikoliv distributorovi) fotografii, EIC, výrobní číslo plynoměru, adresu nemovitosti a krátce vysvětlete důvod samoodečtu.

Automatické odečty plynu

U většiny domácností probíhá odečet plynu jednou ročně. Distributor vám musí nejméně dva dny předem dát písemně vědět, že odečítač plynu v daný den dorazí.

A vy ho budete muset pustit domů, aby mohl odečet plynu provést. Dobrou zprávou ale je, že leckde už odečet plynu probíhá dálkově. Od roku 2027 by pak automatické odečty plynu měly fungovat na celém území ČR. 

Více informací


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama