Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

4 tipy, jak na výpočet spotřeby elektřiny

Připadá vám, že za elektřinu platíte příliš? Poradíme vám, jak na výpočet spotřeby elektřiny, a rázem zjistíte, jaké největší žrouty elektřiny si doma přechováváte.

1. Ruční výpočet spotřeby elektřiny 
Výpočet spotřeby elektřiny můžete provést sami. Stačí vám k tomu tužka a papír. Ale připravte se, že budete muset propočítat spotřebu každého spotřebiče, plus přičíst prosvícené hodiny. 
Spotřeba elektřiny se obvykle udává v kilowatthodinách (kWh). Platí přitom, že 1 kWh = 1 000 Wh. Spotřebu konkrétního spotřebiče zjistíte vynásobením dvou hodnot: 
příkon spotřebiče (W) × čas využívání spotřebiče (hod) = spotřeba elektřiny (Wh) 

2. Spotřeba elektřiny - kalkulačka 
Zvládnete to doma i na té klasické, ale jednodušší je online kalkulačka. Například na Ušetřeno.cz najdete nejen online kalkulačku, ale jeden z našich specialistů vám v případě zájmu pomůže i s vyhledáním výhodnějšího dodavatele elektřiny. 

3. Energetický štítek 
Třetí možností pro výpočet spotřeby elektřiny je dohledání konkrétních dat na energetickém štítku. Ten je umístěn na každém spotřebiči. Pokud jste ho nestrhli, zjistíte z něj, kolik kilowatthodin daný spotřebič spotřebuje za 1 rok běžného provozu. Součet kilowatthodin pak stačí vynásobit cenou elektřiny, jíž vám nabízí váš dodavatel. Díky tomu zjistíte, kolik budete za rok odhadem platit za elektřinu. 

4. Wattmetr 
S pomocí wattmetru můžete jednoduše změříte spotřebu jakéhokoliv spotřebiče, přičemž tento digitální přístroj vám nejen ukáže příkon daného spotřebiče, ale některé wattmetry umí dokonce vypočítat cenu za spotřebovanou elektřinu. Rázem budete v obraze, kolik budete platit. 

Více informací


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama