Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak mohou spotřebitelé hledající nového dodavatele ustát rozkolísanou situaci na trhu s energiemi?

Už skoro rok kontinuálně rostou ceny elektřiny a plynu. Spotřebitelé, kteří v poslední době změnili dodavatele nebo kterým skončila fixace, museli přejít na nové, vyšší ceny.

Mnohem větší šok se však odehrál začátkem října, kdy raketově vzrostly ceny na české energetické burze PXE. Nicméně situace je obdobná v celé Evropě nevyjímaje hlavní energetickou burzu EEX.

Jakmile se to spotřebitelé dozvěděli, vzali kontaktní centra doslova útokem a snažili se na poslední chvíli „získat“ nízkou cenu na další období – změnou dodavatele nebo zafixováním se na určité období, případně kombinací obojího. To byla poslední kapka pro řadu dodavatelů jak elektřiny, tak plynu. Hromadně začali měnit své ceníky, protože nově příchozí spotřebitelé dodavatelům rychle vyčerpali nakoupený limit cenově velmi výhodných megawatthodin.

Viníkem je „hlad“

Po několika dnech se situace na burze mírně uklidnila. Po jednom divokém týdnu začaly ceny na burze klesat, ale trh zůstal nervózní, což nakonec vedlo k tomu, že někteří dodavatelé energií přestali nabízet energie novým zákazníkům a někteří skončili úplně. Další dodavatelé – včetně těch poslední instance, kteří nahradili padlé alternativní dodavatele – spotřebitelům nabízejí v nových cenách energie třeba i třikrát dráže, než bylo obvyklé. Nervozitu způsobila souhra několika faktorů: start topné sezony, zpřísnění limitů emisních povolenek, letošní menší produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů, dostavba plynovodu Nord Stream 2 a obrovský „hlad“ po energiích v Číně, která aktivně vykupuje uhlí, plyn a jiná fosilní paliva, která jí umožní generovat elektřinu.

Aktuálně zvolená dlouhodobá fixace není správnou cestou

Rozkolísaná situace na trhu s energiemi je velmi zrádná jak pro dodavatele, tak pro spotřebitele. Zdražují-li energie v době, kdy mají zákazníci uzavřenou cenu na několik let, tak na tom vydělávají. Aktuální růst cen tedy spotřebitelům logicky velí zvolit co možná nejdelší fixaci. Jenže aktuální nestabilita trhu je obrovská. Fixovat cenu na dlouhou dobu je v tuto chvíli ožehavé, protože pokud se tuto energetickou krizi podaří dostat rychle pod kontrolu, zasmluvní zákazník zbytečně vysokou cenu.

Dobrý dodavatel ceny spotřebitelům reviduje

Yello dále doporučuje zákazníkům vždy pečlivě zvážit nabídky krátkodobých cen kopírujících každodenní vývoj na burze, které se nyní začaly objevovat. Jejich ohromná výhoda je v tom, že zákazník začne okamžitě profitovat z poklesu cen. Na druhou stranu tím na sebe plně přebírá riziko veškerých cenových výkyvů, k nimž na trhu dochází, a proto by měl zvážit, zda je schopen ho nést. Panika je pochopitelná, ale rozhodně platí dvakrát měř, jednou řež.

Více informací


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...

 
 
Reklama