Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceník dodavatele poslední instance od E.ONu je v Kalkulátoru, řídí se spotovým trhem

Jedná se o jediný ceník dodavatele poslední instance, který se řídí cenami na spotovém trhu, což se zdá být spravedlivé pro zákazníky.

Ve chvíli, kdy končí dodavatel, který obsluhoval velké množství zákazníků, dodavatel poslední instance přijímá desetitisíce nových odběratelů, s nimiž dopředu nepočítal. Cena v režimu dodavatele poslední instance proto vychází z aktuální situace na velkoobchodních trzích s energiemi, kde se energie nakupují.  Energie dodavatel bude pro nové klienty nakupovat na denním trhu (spotový trh) , protože je to ten nejférovější způsob.

V Kalkulátoru cen energií TZB – info je u tohoto produktu vypočítána cena elektřiny od 14.10.2021 a v případě plynu od 17.10.2021. Začátek je stanovený podle termínu převodu klientů skupiny Bohemia Energy. Ceny energií jsou upraveny přepočítaným typovým diagramem dodávky (TDD), který zohledňuje podíl spotřeby v jednotlivých hodinách u elektřiny a dnech u plynu. K takto vypočítaným cenám se ještě přičítává cena za zobchodování, která v případě elektřiny činí 228 Kč/MWh a plynu 319 Kč/MWh. Stálý plat byl stanoven u obou komodit na 79 Kč/měsíc.

V Kalkulátoru máme i jiné produkty s cenami podle spotového trhu dodavatelů, které se však vypočítávají za období posledních tří měsíců. Proto ceny těchto nabídek jsou nyní nižší, ale postupně se vyrovnají.

Ceníky jsou viditelné pouze na území, kde jako distributor EG.D (dříve E.ON) působí.

Přečtěte si také Dodavatel poslední instance Přečíst článek
 
 
Reklama