Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Nechcete dražší ceny energií, zde přinášíme rady a zkušenosti se změnou dodavatele nyní, v době extrémního růstu cen

Pokud zákazník dostane oznámení o zvýšení cen, a když se mu zdají nové ceny příliš vysoké, měl by se co nejdříve rozhodnout pro změnu. Změna dodavatele není sice trvalým řešením, ale alespoň se prodlouží doba, kdy nebudete muset platit extrémní částky při vyúčtování.

Jednání s dodavatelem dnes již není účinné, protože většina dodavatelů nemá nakoupenou levnou elektřinu a plyn pro nové zákazníky.

V první řadě je potřeba zjistit, jaké ceny může zákazník chtít, aby byly výhodné. Za výhodné bohužel považujeme dnes i ceny, které bychom ještě před pár měsíci odmítli.

Výhodná cena elektřiny, která se v nejbližší době nebude opakovat je do 2 200 Kč/MWh a v případě plynu do 900 Kč/MWh. Jedná se o ceny bez DPH a jen komodity bez stálého platu. Ve srovnání Kalkulátoru TZB-info je naleznete po kliknutí na tlačítko Detail u každé nabídky.

Poptávejte pouze nabídky, které jsou s fixní cenou na co nejdelší období. Vyhněte se nabídkám s fixní cenou kratší než jeden rok, ty jsou ohraničeny termínem ukončení fixace.

Zásadně nepoptávejte nabídky bez fixace ceny, nízká cena se může velmi brzy změnit.

Nenechte se přepojit na ceny podle spotového trhu, v minulosti to bylo extrémně výhodné, dnes hrozí opak.

TZB-info nabízí pomoc zákazníkům tím, že produkty v Kalkulátoru, které může zájemce bez obav využít, jsou doplněny tlačítkem Poptat u prodejce.

Když budete pátrat po internetu, objeví se vám na obrazovce upoutávky na jiné, komerční srovnávače, využijte jejich služeb. Musíte ale vědět, jaké ceny jsou ještě dobré.

Neotálejte. Dodavatel musí oznámit zákazníkovi změnu cen minimálně měsíc před účinností nových cen, zákazník musí odstoupit do deseti dnů před platností nových cen. Obchodníci jsou zavaleni novými žádostmi.

Naskenujte si poslední vyúčtování, případně oznámení o zdražení stávajícím dodavatelem. Nový dodavatel to bude vyžadovat.

Není čas se rozhodovat mezi více dodavateli. Pokud podepíšete smlouvu s jedním dodavatelem, nepodepisujete jinou smlouvu s jiným dodavatelem. Hrozí citelné sankce.

Vězte, že změna je jednoduchá. Po vyřízení dostanete smlouvu, oznámení o začátku dodávek s rozpisem záloh na další rok. Budete muset jen přesměrovat platbu.

Původní dodavatel musí poslat vyúčtování na základě odhadu spotřeby energie.

 
 
Reklama