Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst zájmu o vytápění zemním plynem pokračuje

GasNet loni připojil téměř 10 tisíc dosud nepoužívaných přípojek.

V Česku pokračuje velký růst zájmu o ekologické vytápění zemním plynem. Jednoznačně to potvrzují statistiky největšího distributora plynu společnosti GasNet. V posledních třech letech plynaři zaznamenali výrazný nárůst zájmu o oživení tzv. mrtvých přípojek plynu. Za hlavní důvody považují odborníci dobrou ekonomickou situaci tuzemských domácností, se kterou souvisí výstavba nových rodinných domů v dříve plynofikovaných lokalitách, a dále dobře fungující kotlíkové dotace.

Od roku 2017 více než 21 tisíc nově aktivovaných přípojek

Zatímco ještě v roce 2016 bylo v Česku zprovozněno zhruba tisíc plynových přípojek, od té doby zájem o vytápění zemním plynem neustále výrazně roste. Za poslední tři roky to bylo více než 21 tisíc oživených přípojek, jenom za loňský rok eviduje GasNet 9 600 zprovozněných dosud nevyužitých přípojek. Zájem o vytápění plynem roste ve všech regionech, největší přírůstky plynaři zaznamenali ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, ale meziročně došlo k výraznému růstu i v severních Čechách.

Skvělá zpráva pro Moravskoslezský a Ústecký kraj – kotlíkové dotace fungují

„Velmi pozitivní je, že velký růst nových přípojek máme i v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde byly hlavním důvodem výrazného nárůstu zejména kotlíkové dotace. Využívání zemního plynu k vytápění má v těchto regionech mimořádný ekologický přínos. Zemní plyn je navíc do městských a příměstských aglomerací nejvhodnějším způsobem vytápění,“ sdělil Radek Starý, ředitel operativní správy sítí.

Důležitým faktorem pro oživování „mrtvých“ přípojek je také rozsáhlá stavební činnost zejména v okolí Prahy a dalších velkých měst. „Sehnat nový nezastavěný pozemek není jednoduché a tak roste počet novostaveb či rekonstrukcí na místě dlouhodobě neobydlených nebo nevyužívaných objektů, ke kterým byly v rámci plošné plynofikace v devadesátých letech postaveny plynovodní přípojky, které však nikdo nepoužíval,“ dodal Radek Starý. Nevyužívaných plynovodních přípojek existuje v České republice zhruba 300 tisíc. Pocházejí zejména z devadesátých let z období masivních plynofikací podporovaných velkými ekologickými dotacemi.

 
 
Reklama