Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceníky elektřiny a plynu pro rok 2020 jsou již v Kalkulátoru

Srovnání cen energií pro rok 2020 je téměř kompletní, zájemce si tak může porovnat, jak na tom v novém roce s účty za energie bude.

V letošním roce proběhlo přecenění cen elektřiny a plynu mimořádně rychle. Prakticky během jednoho týdne od vyhlášení státem regulovaných cen již bylo hotovo. Následující týdny vydávali ceníky již pouze nerozhodní a váhající obchodníci. Jen malá část obchodníků si nechává změnu ceníků na příští rok.

Většina zákazníků se dočká zdražení elektřiny s výjimkou těch, kteří si dříve zafixovali ceny. Nová, rozumná hranice ceny elektřiny pro svícení i pro topení je mezi 1 450 a 1 600 korunami za megawatthodinu. Stálý plat velká část obchodníků také zvyšuje, průměrná výše se nyní pohybuje kolem 70 korun za měsíc. V případě nižších cen by zákazník měl vybírat nabídky s fixací ceny na co nejdelší dobu, ale současně měl by se zajímat o úroveň cen dodavatele pro případné prodloužení smlouvy, aby se vyvaroval prudkého zvýšení ceny v budoucnu. Koho zajímají podrobně státem regulované ceny, může navštívit nově aktualizovaný přehled regulovaných cen.

Pro ceny plynu platí známé pravidlo, že zákazníky musí být aktivní, když chce lepší ceny. Jen malá část obchodníků reagovala na pokles cen plynu na burze a sama od sebe ceníky zlevnila. Většina však tento rok ceny plynu neměnila. Případný pokles ceny plynu je v řádu několika desetikorun za megawatthodinu.

Díky levnému plynu na burze se na trhu objevují stále nové levnější nabídky jak standardních produktů , tak i produktů s cenami podle spotového trhu, které nyní mohou být velmi výhodné. Vodítkem cenové výhodnosti pro dodávky plynu jsou Indikativní ceny plynu, které stanovuje regulátor a které pro první čtvrtletí následujícího roku také naleznete v Kalkulátoru cen energií TZB – info.

 
 
Reklama