Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak to vypadá s novými ceníky elektřiny a plynu v letošním roce?

Cena elektřiny na burzách za poslední dva roky narostla tak významně, že toto zvýšení se nevyhnutelně muselo projevit i u cen pro domácnost, odpovídal Ing. Jan Schindler na dotaz Lidových novin.

Jak to vypadá s novými ceníky elektřiny a plynu v letošním roce? Dá se nějak říci, jak velká část dodavatelů v posledních měsících zdražila a zda už se zdá, že je zdražování u konce? - tak zněly dotazy redakce Lidových novin.

„Cena elektřiny na burzách za poslední dva roky narostla tak významně, že toto zvýšení se nevyhnutelně muselo projevit i u cen pro domácnost,“ řekl k tomu Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

„Většina (97%) dodavatelů elektřiny promítla nárůst velkoobchodních cen do cen pro domácnosti. Pouze několik málo obchodníků zatím plně nezohlednila ve svých cenících nárůst cen, protože mají nakoupenou levnější elektřinu z minulých let nebo se jedná o jejich obchodní strategii. Ale i ti pravděpodobně zvýší svoje ceny v průběhu prvního pololetí tohoto roku. Zdražení oddálili pouze ti zákazníci, kteří mají zafixovanou cenu. Ty zdražení čeká po vypršení závazku,“ pokračoval Ing. Schindler.

„Většina nejvýznamnějších velkých obchodníků zvýšila ceny plynu pro domácnosti. K zvýšení ceny plynu pro domácnosti se odhodlalo asi 80% obchodníků. Na rozdíl od elektřiny ale není zvýšení cen plynu pro domácnosti tak jednoznačné a významné. Existuje skupina velkých alternativních dodavatelů, kteří se zatím nerozhodli zvyšovat ceny plynu. Vzhledem k ne tak razantnímu zvýšení velkoobchodní ceny plynu jako u elektřiny a s přihlédnutím k současné stagnaci či poklesu ceny plynu na burzách zatím nepředpokládám, že by se plyn domácnostem měl v průběhu tohoto roku dále zdražovat,“ uzavírá Ing. Schindler.


Poradenské středisko o cenách elektřiny a plynu a nákladech na vytápění na výstavě Infotherma 2019

Poradenství o aktuálních cenách elektřiny a plynu můžete využít i na blížící se výstavě Infotherma 2019 v Ostravě, kde kolega Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info, bude po celou dobu výstavy.

Otevřeno denně od 9.00-18.00 hod.

 
 
Reklama