Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU grafický výpočtový program RAUCAD / TechCON - díl 3.

Ve třetím pokračování našeho seriálu se zaměříme na modul "Ústřední vytápění". Vzhledem k rozsahu, bude tento modul částečně tématem i příštího závěrečněho článku.

Jak jsme se již zmínili v předchozích příspěvcích, grafický výpočtový software RAUCAD / TechCON je distribuován zdarma a je volně ke stažení ZDE. Návod na registraci pak naleznete ZDE.

Modul - ústřední vytápění

Propojení modulů Tepelné ztráty a ústřední vytápění

Hodnoty tepelných ztrát místností z modulu "Tepelné ztráty", který jsme Vám představili v první díle tohoto seriálu, se automaticky přebírají i do modulu ústředního vytápění. Po zadání jednotlivých místností do Vašeho projektu, můžete pro vypočítané tepelné ztráty, navrhnout odpovídající otopná tělesa.

Návrh otopných těles

Okno pro návrh otopných těles Vám nabízí přehledný seznam vhodných těles, která jsou schopna pokrýt tepelnou ztrátu zvolené místnosti. Po výběru výrobce, druhu tělesa, typu a konkrétní výšky Vám program navrhne potřebnou délku tělesa. Jednotlivé výkony těles se přepočítávají podle nastaveného teplotního spádu a v případě potřeby i podle zvolené povrchové úpravy (např. hladká čelní stěna). Program Vám také umožňuje navrhnout radiátory deskové, článkové, žebříkové nebo podlahové konvektory. V případě, že se otopné těleso nenachází v databázi, můžete si přidat vlastní s Vámi požadovanými parametry. Otopná tělesa mají v databázi zadanou geometrii 3D tělesa, tlakovou ztrátu, způsob propojení, cenu a všechny další parametry potřebné pro výpočet otopné soustavy. Při návrhu podlahových konvektorů s ventilátorem, nabídne program i návrh regulace (navrhne počet řídících jednotek a transformátorů).


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Navržená otopná tělesa je potřebné zakreslit do projektu. Jelikož jsou vytvořena jako 3D objekty, umístíte je do projektu velmi jednoduše, a to pouze kliknutím na požadované místo. Při přiblížení kurzoru k čáře se k ní vkládané těleso automaticky zarovná. Díky tomu se nemusíte vůbec zatěžovat otáčením a přizpůsobováním vkládaného 3D objektu. Současně s umístěním 3D objektu se k němu vloží i odpovídající popis, který obsahuje číslo místnosti, název tělesa, jeho délku, výšku a nastavení jednotlivých armatur. Popis tělesa je možné upravit dle Vašich potřeb.

Vybavení otopných těles připojovacími a regulačními armaturami

Po zakreslení otopných těles do projektu následuje osazení těles potřebnými armaturami. V přehledném dialogovém okně si můžete vybrat některou z předdefinovaných připojovacích sad. Podle typu zvoleného tělesa (VK, klasik, žebřík), Vám program nabídne vhodné sady armatur.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Pro zvolenou sestavu armatur můžete vybrat požadovaný typ a dimenzi regulačního ventilu. Určit, kde bude těleso regulováno (přívod nebo zpátečka), a rovněž rozhodnout, zda má program navrhnout i dimenzi ventilu. V případě, že není k dispozici sada armatur které potřebujete, můžete si do detailů navrhnout požadovanou sestavu sami. I při tomto podrobném návrhu Vaši práci program kontroluje a nabízí pouze ty armatury, které je možné vzájemně spojit.

Sadu armatur stačí navrhnout jen na jedno otopné těleso. Na ostatní tělesa ji jednoduše necháte zkopírovat.

Návrh zdroje tepla

Podobným způsobem jako otopná tělesa je možné navrhnout i zdroj tepla. Z databáze zvolíme požadovaný druh kotle. Pro jednotlivé typy zvoleného kotle program vypočítá pokrytí požadovaného tepelného příkonu. Navržený kotel opět vložíme do projektu jako 3D těleso. Zakreslený objekt kotle má přesné rozměry podle katalogů výrobců, což výrazně ulehčuje návrh dispozice kotelny. Taktéž je přesně zakresleno i propojení otopné vody a TÚV. Nemusíte se proto při napájení potrubí zaobírat způsobem a místem připojení. Stačí na kotel kliknout a program Vám sám připojení nabídne. V případě sady kotle se zásobníkem TUV, obsahuje 3D objekt kotel i zásobník. Do výsledné specifikace a cenové kalkulace prvků se v tomto případě kromě kotle a zásobníku započítávají i všechny potřebné propojovací armatury a příslušenství.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Zakreslení potrubních rozvodů otopné soustavy:

Nyní nám zbývá již jen zakreslit potrubí otopné soustavy, tzn. mezi kotlem a otopnými tělesy. Tady nastává hlavní rozdíl a výhoda CAD systému oproti tabulkovým programům.

V případě práce s tabulkovým programem musíme provést 4 základní kroky:

  1. nejdříve zakreslit trasu potrubních rozvodů (pro určení délek a vřazených odporů)
  2. na jejím základě sestavit výpočtový model
  3. vypočítat a nastavit potřebné parametry soustavy
  4. výsledky výpočtu zakreslit do projektu (dimenze potrubí, nastavení ventilů).

V RAUCADu / TechCONu postupujeme na první pohled úplně stejně. Proto tento způsob výpočtu nebude pro Vás ničím novým a nepřirozeným.

1. Nejprve si rovněž přímo do projektu zakreslíme trasu potrubních rozvodů.

Potrubí kreslíte v půdorysu, stejným způsobem jako čáry v programu Autocad (přívod a zpátečka se přitom zadává současně). Svislé potrubí zadáváte pouze změnou výškového parametru (souřadnice Z). Kreslení potrubí je samozřejmě možné i přímo v axonometrii.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

2. Spustíme výpočet pro otopnou soustavu

Program za Vás sám sestaví výpočtový model a navrhne potřebné dimenze potrubí, vypočítá tlakové ztráty na úsecích, určí dimenze a nastavení radiátorových a vyvažovacích ventilů. Sestavení výpočtového modelu programem Vám výrazně urychlí práci a taktéž eliminuje možné chyby, kterých byste se mohli dopustit. Program přesně určí všechny vřazené odpory příslušné k dannému úseku (kolena, T-kusy, ventily, všechny osazené armatury na radiátoru, apod.).

3. Vypočítáme a nastavíme potřebné parametry soustavy

Vytvořený výpočtový model Vám poslouží pro další návrh soustavy. Můžete měnit dimenze potrubí, teplotní spád soustavy a všechny další parametry. Po změně se provede opětovný přepočet soustavy.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Jednotlivé úseky z výpočtového modelu je možné přehledně zobrazit v projektu i s podrobnými hodnotami výpočtu.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Vzhledem k tomu, že program RAUCAD / TechCON slouží pro profesionální návrh projektů, je samozřejmostí i výpočet soustavy s regulátory diferenčního tlaku nebo vyvažovacími ventily pro omezení teploty na vratném potrubí. Soustavu s otopnými tělesy je možné kombinovat i s podlahovým vytápěním. Zde opět platí, že stačí zakreslit rozvody do projektu, a výpočtový model je sestaven programem za Vás.

4. Zavřeme dialogové okno výpočtu

Po zavření okna pro výpočet, program přenese výsledky do projektu, zobrazí potřebné hodnoty (nastavení ventilů, dimenze potrubí) a rovněž zakreslí potřebné redukce.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Jak je vidět na uvedeném příkladu, i při grafickém výpočtu jsme zachovali standartní postup jednotlivých kroků návrhu.

Pro názornost si ještě jednou porovnáme tyto kroky při tabulkovém výpočtu a v programu RAUCAD / TechCON:

Běžný tabulkový výpočtový program:

  1. Zakreslíme trasu potrubních rozvodů (pro určení délek a vřazených odporů)
  2. Na jejím základě sestavíme výpočtový model
  3. Vypočítáme a nastavíme potřebné parametry soustavy
  4. Výsledky výpočtu zakreslíme do projektu (dimenze potrubí, nastavení ventilů).

Návrh a výpočet soustavy v programu TechCON:

  1. Zakreslíme přímo do projektu trasu potrubních rozvodů.
  2. Spustíme výpočet pro otopnou soustavu
  3. Vypočítáme a nastavíme potřebné parametry soustavy
  4. Zavřeme dialogové okno výpočtu

Při projekci v programu RAUCAD / TechCON jsou body 2 a 4 plně zautomatizované a program je zvládne sám, tzn. šetří Váš čas při zbytečném překreslování toho, co jste již vytvořili. Body 1 a 3 (zakreslení rozvodů a doladění či nastavení samotného výpočtu) jsou ponechány na Vás a máte nad nimi plnou kontrolu.

Bod 1 je Vaše tvořivá činnost, při které navrhujete samotnou soustavu na základě odborných zkušeností. Sestavení výpočtového modelu v bodě 2 je už jen manuální práce, kterou Vám RAUCAD / TechCON ušetří. V bodě 3 zase vstupujete do návrhu, který Vám prgram nabídl. Zde máte možnost, na základě Vašich odborných znalostí, doladit a nastavit výpočet přesně podle Vašich požadavků. V bodě 4 Vám RAUCAD / TechCON opět ušetří manuální zakreslování Vašeho návrhu do projektu.

Výsledný projekt je možné uložit do souboru (formát DXF). Program uloží pohled, který máte zobrazený na obrazovce.Tím pádem se můžete snadno rozhodnout zda budete exportovat půdorys nebo axonometrii.


(po kliknutí se obrázek zvětší)


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...