Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU grafický výpočtový program RAUCAD / TechCON - díl 4.

V tomto záverečném 4. dílu Vám doplníme několik informací o modulu "Ústřední vytápění", hlavní náplní však bude modul "Výsledná specifikace a cenová kalkulace".

Grafický výpočtový software RAUCAD / TechCON je distribuován zdarma a je volně ke stažení ZDE. Návod na registraci pak naleznete ZDE.

1. Modul - ústřední vytápění

Návrh ventilů

V dialogovém okně pro návrh ventilů zvolíte požadovaný ventil, přesunete kurzor nad potrubí a kliknutím na něj ventil umístíte. Při výpočtu ho program najde, zařadí do úseku, navrhne jeho optimální dimenzi a vypočítá potřebné škrcení ventilu pro správné vyvážení otopné soustavy.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Návrh čerpadel

V dialogovém okně pro návrh čerpadel si zvolíte ze seznamu požadovaný druh a spustíte návrh čerpadla. Program vyhledá a zobrazí vyhovující typy čerpadel od nejvhodnějšího (podle účinnosti a příkonu). Červeným kroužkem se zobrazí pracovní bod čerpadla vi navrhované otopné soustavě.


(po kliknutí se obrázek zvětší)


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Vytvoření rozvinutého řezu (schéma a zapojení otopných těles)

Vytvoření schématu zapojení otopných těles je v programu RAUCAD / TechCON rovněž plně automatické. Na základě rozvodů, které jste zakreslili do projektu, a po spuštění funkce "Rozvinutý řez", program vytvoří celé schéma zapojení a umístí jej do projektu. Schéma obsahuje všechny potřebné údaje, jako je dimenze potrubí, nastavení ventilů, popisy otopných těles, apod.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

2. Modul - výsledná specifikace a cenová kalkulace

Závěrečnou fází projektu je specifikace použitého materiálu. Její výpočet spustíte zmáčknutím tlačítka "Specifikace". Program vypočítá kromě množství zakreslených výrobků (tzn. trubky, ventily, otopná tělesa, apod.) i prvky, které jste nemuseli zadávat ani zakreslovat! Jsou to např. kolena, T-kusy, redukce, které určí a vyhledá v databázi na základě výpočtů a navržených dimenzí. Dále vypočítá příslušenství pro podlahové vytápění, jako je plastifikátor, okrajová dilatační páska, přesné délky dilatačních profilů (dělící otopné okruhy), připojovací šroubení na rozdělovači, příchytky, vodící oblouky. Pro otopná tělesa navrhne termostatické hlavice, kompletní složení navržené sady armatur na tělese, a také sám navrhne přechodky z plastových trubek na armaturu tělesa.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Produkty, které byly nalezeny a napočítány v projektu jsou zobrazeny červeně.

V zobrazeném dialogovém okně můžete v případě potřeby přidat produkty, které nebyly v projektu zakresleny, případně opravit návrh programu. Také je možné upravit i ceny.

Specifikaci můžete používat i jako samostatný modul. Když ji otevřete hned po spuštění programu (prázdný projekt), budou všechny řádky černé a můžete si vytvořit jednoduché nacenění zakázky.

Všechny produkty výrobců instalovaných v databázi programu RAUCAD / TechCON jsou pravidelně aktualizovány. Datum aktualizace je uveden hned vedle názvu firmy. Na případnou neaktuálnost produktů Vás program vždy upozorní.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Při zobrazení tiskové sestavy jsou viditelné již jen ty položky, které obsahují nenulová množství

Výstupy údajů z programu a přenos údajů

V případě potřeby je možné údaje výpočtových dialogových oken exportovat přímo do Excelu, anebo do souboru HTML. Kromě údajů z jednotlivých výpočtů Vám RAUCAD / TechCON nabízí i další důležité informace o projektu. Jsou to různé bilance a přehledy, jak je vidět na následujících obrázcích.

1. Ukázka z výpisu přehledu tlakových ztrát na okruzích k otopným tělesům:


(po kliknutí se obrázek zvětší)

2. Ukázka z výpisu skladby podlahy z výpočtu podlahového vytápění:


(po kliknutí se obrázek zvětší)

3. Ukázka z výpisu celkové bilance podlahového vytápění:


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Závěrem Vám chceme poděkovat za Váš zájem o software RAUCAD / TechCON. V případě, že Vás náš software oslovil, rádi Vám poskytneme podrobné informace a proškolení. Stačí nás kontaktovat na níže uvedených adresách.

Vzhledem k blížícím se vánocům se sluší popřát pěkné prožití vánočních svátků a zároveň se již těšíme se na vzájemnou spolupráci v roce 2008!


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...