Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference TZB-info 2011 na veletrhu Aqua-therm

Technologie pro úsporné bydlení

Veletrh Aqua-therm 2011 se nezadržitelně blíží, a proto si dovolujeme připomenout, že se i letos portál TZB-info podílí na doprovodném programu akce a organizuje v rámci „Dne TZB-info“, kterým je úterý 22. 11. 2011, konferenci s názvem „Technologie pro úsporné bydlení“. Přednášejícími budou odborníci ze všech oblastí TZB, doplněni o redaktory portálu, kteří ve svých příspěvcích zhodnotí uplynulý rok ve svých oblastech a představí plány na rok příští.

První blok přednášek je zaměřen především na technologie využívané k vytápění a větrání rodinných domů. Dalšími tématy budou příprava teplé vody, využití fotovoltaiky nebo hospodaření s dešťovou vodou. Rostoucí ceny energií nemusí nutně znamenat rostoucí náklady na bydlení, a to v případě, že dokážeme s energiemi efektivně hospodařit. K tomu však potřebujeme takové systémy, které vedle vysoké spolehlivosti a životnosti nabízejí i výbornou ekonomiku provozu. Důležité je také umět využít všech možností ke snížení nákladů na energie a provoz, které naše legislativa umožňuje. Správná volba při návrhu systémů TZB a v neposlední řadě správné uživatelské chování nám tak mohou zajistit nejen kvalitní vnitřní prostředí, ale i úsporný provoz domu.

Program konference

Od začátku roku 2011 je v platnosti nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Vyhláška se stala předmětem řady diskusí a spekulací. Požádali jsme proto Ing. Miroslava Burišina z ČSTZ, aby účastníkům konference přednesl aktuální stav v této oblasti. Posluchači tak dostanou odpověď na otázku, jaké jsou skutečné povinnosti provozovatelů plynových spotřebičů ohledně kontrol a čištění spalinových cest. Ne každý zdroj ovšem potřebuje ke svému provozu komín.

V souvislosti s rozvojem počtu instalací tepelných čerpadel v ČR vzrostla v posledních letech nebývale i jejich nabídka. V současné době se odhaduje, že jsou na trh v ČR dodávána tepelná čerpadla od 80 různých výrobců z celého světa. V tak velkém množství výrobků se velmi obtížně může orientovat i odborník. Ing. Josef Slováček, předseda AVTČ, se ve své přednášce bude zabývat otázkami, na které by se měl soustředit každý zákazník při výběru tepelného čerpadla, aby jeho volba nebyla počátkem nekončících problémů. V této části konference, věnované zdrojům tepla, vystoupí rovněž Miroslav Petr ze společnosti Fenix, který se zaměří na sálavé elektrické vytápění. Systémy přímotopného elektrického vytápění představují z finančního hlediska velice zajímavou alternativu pro vytápění NED. V přednášce budou představeny jednotlivé typy velkoplošného sálavého vytápění, zhodnoceny pořizovací náklady, provozní náklady a ekonomická návratnost těchto systémů. Součástí přednášky bude také prezentace dlouhodobě sledovaných RD s elektrickým vytápěním včetně skutečných provozních nákladů.

Porovnávání ekonomické výhodnosti jednotlivých systémů patří vůbec mezi nejsledovanější témata a výpočetní pomůcka na stránkách našeho portálu napomáhá v orientaci v poměrně široké oblasti zdrojů na vytápění. Nicméně vývoj jde neustále vpřed a i tento populární nástroj si zaslouží modernizaci. Aktualizovanou tabulku nákladů na vytápění s ohledem na vytápění nízkoenergetických domů elektrickou energií a ceny energií a paliv na TZB-info představí kolega Ing. Milan Bechyně.

Synonymem úsporného bydlení se stává nízkoenergetický, případně pasivní dům. Nárůst realizací na našem trhu je poměrně razantní, proto TZB-info rozšířilo své zaměření i na stavební problematiku a v části „Stavba“ věnované oblastem mimo TZB přináší řadu článků a reportáží právě o NED nebo pasivních domech. Provoz těchto domů je velmi specifický. K zajištění optimálních podmínek vnitřního mikroklimatu v tepelně izolovaných a utěsněných budovách je nutné použít řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT). Takovéto systémy nejen zásobují byty a domy čerstvým vzduchem, ale současně šetří energiipotřebnou na vytápění a pomáhají vytvářet kvalitní vnitřní prostředí. Přednáška Ing. Otakara Pumpa popisuje princip ZZT, zapojení jednotek do technického vybavení domu a příklady realizací spolu s ekonomickým vyhodnocením provozu. Náklady na provoz domu lze šetřit rovněž využitím solární energie. Solární kolektory se stávají neodmyslitelnou součástí nových staveb, ať už se jedná o kolektory termické, nebo fotovoltaické. Této problematice je věnován projekt Solární kolektory na TZB-info, o kterém bude hovořit kolega Ing. Petr Bohuslávek a dále vystoupí doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D. ze Strojní fakulty ČVUT a Jiří Kalina z firmy Regulus.

Aktivní využití solární energie přináší majitelům domů nové možnosti, jak zlepšit ekonomiku provozu domácnosti. Nicméně s rozhodnutím solární energii využívat přichází řada zásadních otázek. Jaký vybrat kolektor? Jaká je záruka kvality? Jaké lze očekávat přínosy? Kdy se vrátí investované peníze? Na tyto otázky a mnohé další se pokusí odpovědět ve své přednášce Tomáš Matuška, Jiří Kalina se zaměří na Solární kolektory pro bytové domy. Poslední příspěvek v této části přednese další z redaktorů TZB-info, Ing. Bronislav Bechník, Ph.D., a bude se týkat využití fotovoltaiky v bytových domech. Kromě popisu aktuálního stavu a výhledu do budoucna se posluchači mohou těšit na komentář k návrhu Státní energetické koncepce.

Úspory tepla, jak již bylo řečeno v předešlém, jsou ovlivňovány i uživatelským chováním obyvatel domů a bytů. K tomu, aby se náklady udržely na přijatelné úrovni, by mimo jiné měly napomoci systémy měření a regulace. Ing. Milan Langer z firmy Danfoss představí ve svém vystoupení systém „living by Danfoss“, což je nová série inteligentních termostatických hlavic, které díky svým speciálním funkcím myslí a jednají za svého uživatele. Tato série je doplněna o několik dalších výrobků, které využívají systému moderní bezdrátové komunikace a regulace k vytvoření unikátního bezdrátového řídícího systému spotřeby tepla pro rodinné domy, bytové domy, penziony, menší kancelářské i správní budovy. Milan Vítovský z firmy Honeywell poté vysvětlí výhody vyplývající ze zavedení zónové regulace. Zónové regulační systémy umožňují řízení vytápění na základě prostorových teplotních snímačů umístěných ve více místnostech. Tyto systémy se dnes s výhodou využívají jak v rodinných domech (s lokálním vytápěním), tak v panelových domech (s vytápěním dálkovým). Mohou být vodičové nebo bezdrátové. Přednáška se věnuje popisu obou variant, výhodám jednotlivých řešení a přináší praktické rady pro uživatele. V závěru bloku vystoupí Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., a ve svém příspěvku pohovoří o nových pravidlech pro hospodaření s dešťovou vodou. S nárůstem cen vodného a stočného se využívání dešťových vod stává zajímavou možností, jak snižovat náklady na provoz a zapadá tak do konceptu úsporného bydlení.

Druhý blok Konference TZB 2011 je věnován především vyhlášení dvou významných cen. Cenu Dr. Cihelky vyhlásí a předá šéfredaktor časopisu Topenářství Ing. Hodboď, následovat bude vyhlášení výsledků Zlatý@TZB-info, což je hlasování čtenářů našeho portálu o nejlepší firemní webové stránky. Ocenění Kreativní reklama na TZB-info v roce 2011 předá Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., která navíc na samý závěr konference zhodnotí, resp. představí speciální informační projekty TZB-info v roce 2011 a 2012.

Program
Konference TZB 2011 – Den TZB-info – Technologie pro úsporné bydlení

Garant: odborný internetový portál TZB-info

1. blok moderuje Ing. Jan Blažíček

11.00–15.00 hod
Blok přednášek je zaměřen na technologie využívané k vytápění a větrání rodinných domů. Rostoucí ceny energií nemusí nutně znamenat rostoucí náklady na bydlení, a to v případě, že dokážeme s energiemi efektivně hospodařit. K tomu potřebujeme takové systémy, které vedle vysoké spolehlivosti a životnosti nabízejí i výbornou ekonomiku provozu. Důležité je také umět využít všech možností ke snížení nákladů na energie a provoz, které naše legislativa umožňuje. Správná volba při návrhu systémů vytápění a větrání, a v neposlední řadě správné uživatelské chování, nám tak mohou zajistit nejen kvalitní vnitřní prostředí, ale i úsporný provoz domu.

  1. 11.00 – Ing. Jan Blažíček, TZB-info – úvod – Vytápění a větrání na TZB-info v roce 2011
  2. 11.10 – Ing. Miroslav Burišin, ČSTZ – Nařízení vlády 91/2010 – povinnosti provozovatelů plynových spotřebičů ohledně kontrol a čištění spalinových cest
    Od začátku roku 2011 je v platnosti nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Vyhláška se stala předmětem řady diskusí a spekulací. V naší přednášce dostanou účastníci odpověď na otázku, jaké jsou skutečné povinnosti provozovatelů plynových spotřebičů ohledně kontrol a čištění spalinových cest.
  3. 11.30 – Ing. Josef Slováček, AVTČ – Tepelná čerpadla – jak se orientovat v jejich široké nabídce
    V souvislosti s rozvojem počtu instalací tepelných čerpadel v ČR vzrostla v posledních letech nebývale i jejich nabídka. V současné době se odhaduje, že jsou na trh v ČR dodávána tepelná čerpadla od 80 různých výrobců z celého světa. V tak velkém množství výrobků se velmi obtížně může orientovat i odborník. Přednáška se zabývá otázkami, na které by se měl soustředit každý zákazník při výběru tepelného čerpadla.
  4. 11.50 – Ing. Milan Bechyně TZB-info - Představení aktualizace tabulky nákladů na vytápění s ohledem na vytápění nízkoenergetických domů elektrickou energií a ceny energií a paliv na TZB-info
  5. 12.10 – Miroslav Petr, Fenix – Sálavé elektrické vytápění v NED a pasivních domech
    Systémy přímotopného elektrického vytápění představují z finančního hlediska velice zajímavou alternativu pro vytápění NED. V přednášce budou představeny jednotlivé typy velkoplošného sálavého vytápění, zhodnoceny pořizovací náklady, provozní náklady a ekonomická návratnost těchto systémů. Součástí přednášky bude také prezentace dlouhodobě sledovaných RD s elektrickým vytápěním, včetně skutečných provozních nákladů.
  6. 12.30 – Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info – V nové části Stavba na TZB-info jsou i Nízkoenergetické a pasivní domy
  7. 12.40 – Ing. Otakar Pump – Rekuperační jednotka v NED
    K zajištění optimálních podmínek vnitřního mikroklimatu v tepelně izolovaných a utěsněných budovách je nutné použít řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT). Takovéto systémy nejen zásobují byty a domy čerstvým vzduchem, ale současně šetří energii potřebnou na vytápění a pomáhají vytvářet kvalitní vnitřní prostředí. Přednáška popisuje princip ZZT, zapojení jednotek do technického vybavení domu a příklady realizací spolu s ekonomickým vyhodnocením provozu.
  8. 13.00 – Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info – Projekt Solární kolektory na TZB-info
  9. 13.10 – doc. Ing. Tomáš Matuška, PhD., Strojní fakulta ČVUT, Ústav techniky prostředí – Solární teplo pro rodinný dům
    Aktivní využití solární energie přináší majitelům domů nové možnosti, jak zlepšit ekonomiku provozu domácnosti. Nicméně s rozhodnutím solární energii využívat přichází řada zásadních otázek. Jaký vybrat kolektor? Jaká je záruka kvality? Jaké lze očekávat přínosy? Kdy se vrátí investované peníze? Na tyto otázky a mnohé další se pokusí odpovědět přednáška.
  10. 13.30 – Jiří Kalina, Regulus –Solární termické soustavy pro přípravu teplé vody v bytových domech
    Návrh, bilance, a návratnost v ukázkách realizovaných projektů.
  11. 13.50 – Ing. Bronislav Bechník, Ph.D., TZB-info – Využití fotovoltaiky v bytových domech – aktuální stav a výhled a komentář návrhu Státní energetické koncepce
  12. 14.10 – Ing. Milan Langer, Danfoss – Systém living by Danfoss
    Nová série inteligentních termostatických hlavic, které díky svým speciálním funkcím myslí a jednají za svého uživatele. Tato série living by Danfoss je doplněna o několik dalších výrobků, které využívají systému moderní bezdrátové komunikace a regulace k vytvoření unikátního bezdrátového řídícího systému spotřeby tepla pro rodinné domy, bytové domy, penziony, menší kancelářské i správní budovy.
  13. 14.30 – Milan Vítovský, Honeywell – Zónová regulace
    Zónové regulační systémy umožňují řízení vytápění na základě prostorových teplotních snímačů umístěných ve více místnostech. Tyto systémy se dnes s výhodou využívají jak v rodinných domech (s lokálním vytápěním), tak v panelových domech (s vytápěním dálkovým). Mohou být vodičové nebo bezdrátové. Přednáška se věnuje popisu obou variant, výhodám jednotlivých řešení a přináší praktické rady pro uživatele.
  14. 14.50 – Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., TZB-info – Nová pravidla pro hospodaření s dešťovou vodou zapadají do konceptu úsporného bydlení

2. blok moderuje Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.

15.00–16.00

  1. 15.00 – Ing. Hodboď, časopis Topenářství: Vyhlášení a předání ceny Dr. Cihelky
  2. 15.20 – Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., TZB-info: Vyhlášení výsledků Zlatý@TZB-info,
    hlasování čtenářů o nejlepší firemní webové stránky a ocenění Kreativní reklama na TZB-info v roce 2011.
  3. 15.40 – Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., TZB-info: Speciální informační projekty TZB-info v 2011 a 2012
 
 
Reklama