Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky na WTT-Expo 2011 - 2. část

V návaznosti na informaci o veletrhu WTT-Expo 2011 přinášíme nyní sérii čtyř ohlédnutí za novinkami, které bylo možné v Karlsruhe zhlédnout v rámci čtvrtého ročníku jediného evropského veletrhu oboru průmyslové tepelné a chladící techniky pro procesně - technické využití. Příští veletrh WTT-Expo se bude konat v září 2013 opět na výstavišti v Karlsruhe.

heatsystems GmbH & Co. KG, Reichshof
Kompaktní elektrické přírubové topné těleso s pevně zapojenou elektrickou přípojkou

Kompaktní elektrické přírubové topné těleso

Z důvodu problémů s legionellou jsou teploty pitné vody v současnosti výrazně vyšší než ještě před pár lety. Kvůli zvýšeným teplotám média však v oblasti elektrického ohřevu pitné vody dochází častěji k výpadku topení. Tyto výpadky většinou vyplývají z toho, že se používají zašroubovaná topná tělesa s příliš vysokým povrchovým zatížením. Na povrchu topných těles se tvoří usazeniny, které vedou k přehřívání a tím zničení topných článků. Aby tyto problémy vůbec nevznikly, vyvinula společnost heatsystems Elektrowärme-Technik kompaktní elektrické přírubové topné těleso, které je doporučeno pro tato použití. Tento topný článek se zabuduje skrz (beztak) existující revizní otvor do nádrže pitné vody. Odborníci na elektrotepelnou techniku z Reichshof-Wehnrathu jej nyní dále zdokonalili.

Od tohoto okamžiku jsou všechna kompaktní elektrická přírubová topná tělesa vybavena pevně zapojenou elektrickou přípojkou. Elektrická přípojka se nyní nachází mimo připojovací kryt, lze ji poprvé zapojit během několika minut a odpojit a znovu připojit během několika sekund.

TÜV SÜD Industrie Service GmbH, München
Efektivní a bezpečné využití tepelné a chladicí techniky

Systémy řízení energie jsou osvědčeným nástrojem pro zvýšení energetické účinnosti a pro optimalizaci procesů automatizace a výroby. Se systémem certifikovaným podle DIN EN 16001 mohou podniky profitovat ze státní podpory. Na WTT-Expo informoval TÜV SÜD návštěvníky veletrhu o tom, co je nutno dodržovat při zavedení systému řízení energie. Dalšími těžišti jsou směrnice o tlakových zařízeních a funkční bezpečnost.

Kübler GmbH, Ludwigshafen
Inovativní hybridní řešení pro maximalizované využití energie

O.P.U.S.X

H.Y.B.R.I.D. znamená perspektivní a extrémně efektivní tepelný koncept firmy Kübler. Systém spojuje výhody infračervených systémů s optimalizovanou účinností, efektivního řízení topení a inovativního využití zbytkového tepla do kompletně integrovaného hybridního systému. Umožnil to rozhodující vývoj v technologii infračerveného záření: S produktem O.P.U.S.X se podařilo vyvinout ekonomicky využitelný systém výměníku tepla pro ohřevy infračervenými paprsky. Díky tomu lze dnes vedle vytápění hal infračervenými zářiči realizovat také zásobování teplem z přilehlých kancelářských prostor.

Systém byl realizován se dvěma vzájemně nekompatibilními technologiemi: na jedné straně technologie infračerveného záření, jejíž účinnost rozhodujícím způsobem závisí na vysoké teplotě v sálavých trubicích, na straně druhé kondenzační technologie, která je tím účinnější, čím je nižší teplota. Přitom byla všeobecně podceněna ekologická a ekonomická relevance využití zbytkového tepla v segmentu průmyslového topení. S produktem O.P.U.S.X se povedlo přivést na trh systém výměníku tepla, který umožňuje ekonomické využití energie obsažené v odpadních plynech halových topných zařízení, která předtím velkou měrou unikala do okolního vzduchu. Výměník tepla odebírá energii obsaženou v odpadních plynech a přenáší ji do akumulačního média (zpravidla vody). S topenářskou účinností až 108 procent stanovuje H.Y.B.R.I.D. od tohoto okamžiku nový trend v ekonomickém a moderním vytápění velkých prostor. Systém splňuje předpisy nového německého zákona o teplu z obnovitelných energií (EEWärmeG).

Thermotec, Wildeshausen
Modul výměníku tepla pro použití při silně znečištěném vzduchu

THERMO-MODUL je systém výměníků tepla s konstrukcí, která umožňuje vyjmout moduly výměníku tepla. Díky klapkám v systému lze zařízení dále bez omezení provozovat. U tohoto systému lze také výměníky tepla vyměnit, aniž by se musela výroba – byť jen krátce – přerušovat. Pilotní zařízení se skládá z 6 standardizovaných modulů výměníků a čisticí jednotky. Novinkou je stavebnicová struktura. Zařízení lze dovybavit, výměníky tepla lze vyměnit navzájem nebo za vyčištěné jednotky – také mezi různými zařízeními. Není vyžadována žádná zvláštní způsobilost k demontáži nebo výměně výměníků tepla a bylo by také možné instalovat automatizované čištění. Při odhadované roční úspoře energie 70 000 € lze náklady vynaložené na čištění 2 hodiny týdně považovat za nepatrné. Výměnu 6 modulů lze realizovat během méně než 10 minut.

Lauterbach Verfahrenstechnik, Eggenstein-Leopoldshafen
Novinky v inženýrském softwaru

LV působí již 32 let v oboru rafinérie a již 25 let ve vývoji inženýrského softwaru a má certifikaci dle DIN EN ISO 9001: 2008. Služby společnosti Lauterbach Verfahrenstechnik ve formě poradenství při projektech, optimalizace zařízení v oboru technologie výrobních postupů a výroby zařízení jsou uznávány po celém světě.

Výměníky tepla lze dimenzovat technologicky a poté ihned pomocí rozhraní pro stabilizaci mechanicky dle AD / ASME / DIN EN 13445-3/ 1591 / 12516-2 / 14025. Tím zůstane zachována jednotná obsluha programů a vzhled v dokumentaci s požadovanými rovnicemi. Důležité evropské zadání, reprodukovatelnost výsledků pomocí rovnic a grafik (Traceability), je pro zákazníka zaručeno.

Rafinerie

Lauterbach Verfahrenstechnik představil na WTT-Expo následující novinky:

  1. Sestavení aktuálních hodnot látek jako sodného louhu, těžkých olejů/nafty, teplonosných olejů
  2. Kondenzace bioplynu syceného vodní párou
  3. Software pro návrh výměníků tepla se značně rozšířeným grafickým uspořádáním trubek
  4. Univerzální CAD rozhraní LV
  5. Konstrukce v Microsoft VISIO
  6. Rozhraní Microsoft EXCEL
  7. Dokumentace do Microsoft WORD
  8. CFD simulace a výpočty FEM na zakázku (viz obrázky v příloze)
  9. Model licence FEEZING (pay-per-use)
    • levná varianta u méně potřebných programů
    • navíc k dispozici možnost tisku v angličtině

Thermowave GmbH, Berga
Deskový výměník tepla ThermoPlus pro vysokotlaké aplikace

Novinkou v programu výrobků společnosti thermowave GmbH je deskový výměník tepla ThermoPlus pro vysokotlaké aplikace. Modulárně svařovaný deskový výměník tepla řady ThermoPlus byl navržen speciálně pro aplikace v chladicí technice, v nichž musí být realizovány malé teplotní rozdíly a tolerovány vysoké tlaky a teploty.

Deskové výměníky tepla ThermoPlus se vyznačují extrémně malými teplotními rozdíly a speciálním kroužkovým těsněním pro vysoké zatížení. Na straně modulu je přípustný pracovní tlak do 50 barů. Díky tomu se deskové výměníky tepla ThermoPlus skvěle hodí k rekuperaci tepla v CO2 kaskádách. Používají se také v různých průmyslových procesech chlazení a v tepelných čerpadlech.

Příkladem použití je chlazení potravin v chladicích prostorách, které kladou obzvláště vysoké nároky, protože teploty jsou alespoň −25 °C nebo méně a jsou požadovány malé teplotní rozdíly. S naším deskovým výměníkem tepla ThermoPlus se jako chladivo používá CO2 v kaskádovém systému, aby se výrobky nebo skladovací prostory ochladily dokonce až na −45 °C.

Orbitalum Tools GmbH, Singen
GF 6: Pila na trubky pro přesný, velmi rychlý řez

GF 6: Pila na trubky

Základní předpoklady pro produktivní a vysoce kvalitní svařování trubek automatizovanou orbitální spojovací technikou je přesný, pravoúhlý řez bez otřepů a dokonalé zkosení hran na konci trubky. S novou velkou pilou na trubky GF 6 k řezání a srážení hran vysoce legovaných, nízkolegovaných a nelegovaných trubek a trubkových oblouků rozšiřuje společnost Orbitalum Tools GmbH výrazně spektrum použití své řady strojů GF.

Díky jednoduché manipulaci a velmi rychlému řezu dokáže GF 6 opracovat trubky s vnějším průměrem 21,3 až 168,3 milimetrů (0,839–6,626 palců), s tloušťkou stěny 1,5 až 15 milimetrů (0,059–0,591 palců). Mechanické upnutí přitom nezanechává na obrobku žádné stopy po deformaci.

Volitelně si může uživatel vedle čistě manuálního ovládání vybrat mezi manuálním (MVM) a automatickým (AVM) modulem posuvu. Automatický posuv optimalizuje výsledný řez, zvyšuje životnost nástroje a snižuje fyzické zatížení pracovníka obsluhy.

VALTIMET SAS, F- Venarey Les Laumes
Svařované trubky a celosvětové servisní služby

Firma VALTIMET se specializuje zejména na oblast odsolování a procesní průmysl, kde se používají svařované titanové trubky pro plášťově-trubkové výměníky tepla, pokud mají být chlazeny mořskou vodou nebo mají chladit korozivní produkty.

VALTIMET vyrábí se svojí divizí HPT trubky z titanu a nerezové oceli s vylepšeným povrchem jako např. trubky Fine-Fin®, které mohou pro optimalizaci přechodu tepla zvýšit při použití v prostředích všeho druhu povrch výměníku o 2,5násobek.

VALTIMET neustále vyvíjí svoji technologii pro výrobu trubek s ještě tenčími stěnami se zesílenou povrchovou výměnou, např. ve formě spirálových trubek nebo s integrovanými žebry pro zvýšení účinnosti ve výměníku tepla a pro úsporu energie.

THIES GmbH & Co. KG, Coesfeld
Radiální ventilátory a výměníky tepla s dutými šneky

V chemickém, farmaceutickém, textilním průmyslu a v průmyslu životního prostředí se radiální ventilátory používají u procesů v oblasti přetlaku, které vyžadují vysoké proudění hmoty a tepla. Jejich použitím lze v uzavřených systémech dopravovat vlhký a čistý vzduch a zkrátit doby procesů.

Radiální ventilátory a výměníky tepla

Tlakové radiální ventilátory v jednostupňovém provedení jsou konstruovány modulárně. Lopatkové kolo se u přímo poháněných radiálních ventilátorů montuje na čep hřídele hnacího motoru. Plynulá regulace otáček pomocí měniče kmitočtu umožňuje přizpůsobení technologickým procesům. Radiální ventilátory Thies se dodávají podle směrnice o strojních zařízeních 2006/42/ES a směrnice o tlakových zařízeních 97/32/ES. Radiální ventilátory z nerezové oceli firmy Thies mají vysokou účinnost a kompaktní konstrukci.

Dopravovaný produkt se rovnoměrně dopravuje a promíchává dutými šneky, které do sebe zasahují. Jednotlivé částice produktu se přitom opětovně dotýkají ploch výměníku dutých šneků. Dopravní výkon závisí na produktu, konstrukční velikosti a montážní poloze.

Výměníky tepla Thies se dodávají podle směrnice o strojních zařízeních 2006/42/ES a směrnice o tlakových zařízeních 97/23/ES. Duté šneky a dvojitý, stropní a podlahový plášť u žlabu jsou přípustné pro provozní přetlak do 10 barů a provozní teplotu do 350 °C.

 
 
Reklama