Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úsporné, ale především zdravé bydlení

1.8.2011 - uzávěrka přihlášek na XIX. ročník Infothermy 2012

Již tradičně si ve druhé polovině ledna dávají na ostravském Výstavišti dostaveníčko nejen výrobci kotlů, krbů, kachláků a dalších otopných systémů, ale čím dál více zástupci ostatních oborů, které ovlivňují, nebo mohou ovlivňovat tepelnou pohodu našich příbytků.

Již 19. ročník mezinárodní výstavy Infotherma se uskuteční ve dnech 16. – 19. ledna 2012 na Výstavišti Černá louka.


Jeho zaměření bude pokračovat v intencích, které si dal pořadatel těchto výstav agentura Inforpres do vínku prvého ročníku v roce 1994, a to nabídnout domácí a zahraniční novinky v otopných systémech, hledat možné úspory energie a podporovat reálné využívání obnovitelných zdrojů. Dnes, pár dnů před oficiální uzávěrkou přihlášek na Infothermu 2012 můžeme konstatovat, že výstava bude opět nejen přehlídkou špičkových novinek, ale i úsilím hledat všechny možnosti, jak zachovávat a rozvíjet ekonomicky dostupné moderní vytápění.

Dané prostory ostravského Výstaviště jsou limitujícím faktorem počtu vystavovatelů, který se v posledních letech pohybuje okolo 360. Na Infothermě 2012 se představí především ucelený sortiment u nás vyráběných a dovážených kotlů, o které je podle výsledků návštěvnických anket stále největší zájem. Potěšitelné je, že v rámci tohoto sortimentu budou opět z více jak jedné poloviny zastoupeny moderní kotle na tuhá paliva, které v daných možnostech zachovávají určitý komfort vytápění, a pokud se v nich spaluje odpovídající palivo, nepřekračují normy na ochranu ovzduší.

Kromě úspor energie, kterou garantují většinou novinky otopných systémů, se chceme na výstavě zaměřit na zásadní a rozhodující možnosti úspor, které začínají u projektování nízkoenergetické a pasivní výstavby, rekonstrukcích, výměnách oken a zateplování objektů. Současně s tím chceme také upozornit na možná úskalí, ke kterým může docházet při nekvalitním zpracovávání projektů, nedodržování všech zásad nízkoenergetické a pasivní výstavby a nekvalitním provádění jednotlivých prací. Při řešení úspor nám musí v prvé řádě jít o zdravé bydlení. Proto na výstavě dostávají prostor firmy a organizace, které se zabývají projektováním, poradenstvím, měřením, regulacemi, větráním a hydroizolacemi.

V této souvislosti bychom chtěli upozornit na stále nedoceněné dřevo jako čistý a stoprocentně obnovitelný stavební materiál. Z hlediska zdravého bydlení mohou být zajímavé i některé netradiční materiály, jako je uplatnění nepálených cihel, slámy, rákosu, technického konopí, ovčí vlny a dalších přírodních materiálů.

Téměř na třetině ploch výstavy Infotherma dostávají prostor firmy a organizace s obnovitelnými zdroji energie.
Co do počtu i sortimentu by se výstava opět měla stát největší přehlídkou tepelných čerpadel.
Desítky vystavovatelů zde budou prezentovat produkci, zpracovávání a využívání biomasy a slunečních kolektorů.


Tradičně bude součástí výstavy odborný doprovodný program, věnovaný v současné době nejaktuálnějším tématům.

  • Na celostátní tiskové konferenci 16. ledna 2012 by se mělo se zástupci Ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a životního prostředí, pod jejichž záštitou se výstava bude konat, hovořit o aktualizované státní energetické koncepci, která může výrazně ovlivnit další úroveň moderního vytápění našich příbytků.
  • Novým poznatkům a světovým trendům ve vytápění bude věnovaná odborná konference, kde pod patronací Vysoké školy báňské vystoupí zástupci technických univerzit z Prahy, Brna, Ostravy, Košic, Zvolena a Žiliny.
  • Hodně diskutovanou otázkou je i objektivní hodnocení účinnosti jednotlivých typů a modifikací tepelných čerpadel. O této a další problematice je ve spolupráci s Asociací pro využívání tepelných čerpadel připraven na 17. ledna 2012 samostatný oborový den.
  • Dalšími tématy odborného doprovodného programu budou přednosti kombinovaného využívání obnovitelných zdrojů energie, nízkoenergetická a pasivní výstavba, technické novinky otopných a větracích systémů apod.
  • Kromě odborného doprovodného programu, kde bude předneseno 31 přednášek, bude pro návštěvníky připraveno poradenské středisko se zástupci českých a slovenských technických univerzit, hospodářské komory, asociací, svazů, společenství a cechů.

Ing. Libor Kostelný
ředitel výstavy Infotherma