Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Španělská kancelář roku 2009

V poslední den roku přinášíme poněkud netradiční pohled na řešení vnitřního prostředí v kancelářském objektu. Žádné vytápění, žádné chlazení, žádné svícení, ventilace ovládaná klikou, a přesto osm spokojených pracovníků. Dalo by se říci, že se v tomto případě potvrzuje známé „Někdy méně znamená více“. Pravda, příklad není zrovna z našeho klimatického pásma, ale kde máme jistotu, že za pár let tomu tak stále bude. Takže nechme se inspirovat...

Originálním způsobem vyřešili kancelářský objekt pro osmičlenný tým svého architektonického studia SelgasCano, manželé José Selgas a Lucía Cano. Téměř dvacetimetrový tubus tvořený betonovou vanou a zastřešením z průhledného akrylátu na severní straně a sendvičovými neprůhlednými panely vyrobenými z polyesteru, sklolaminátu a tepelné izolace na jižní straně, je částečně zapuštěn pod zemí v lesíku z akátů, dubů a jasanů nedaleko centra Madridu.

 

Stavba je navržena tak, aby s nejnižšími možnými náklady zajistila kvalitní pracovní prostředí pro pracovníky studia. Dům díky své orientaci a opadavým listnatým stromům v okolí využívá v zimě solárních tepelných zisků, které pokrývají veškeré tepelné ztráty, a proto není třeba řešit vytápění. Naproti tomu v letních měsících, přestože se nacházíme v jedné z nejteplejších částí Španělska, je dům díky zastínění korunami stromů ochráněn před nadbytečnými tepelnými zisky, takže se nemusí ani chladit. Kvalitu vnitřního prostředí tak udržuje pouze jednoduché, ale důmyslné větrání, spočívající v otevření klapek v čelních stěnách. Klapky jsou ovládány pomocí ruční kliky a stejně jednoduché je i vlastní větrání. Tubulární tvar objektu totiž způsobuje přirozené proudění vzduchu, takže není třeba žádných ventilátorů. Skleněnou střechou navíc přichází dostatek denního světla zajišťujícího požadovanou úroveň osvětlení bez nutnosti využívat doplňkové zdroje.

 

Návrh byl oceněn první cenou ve španělské soutěži o nejlepší kancelář roku 2009 a postoupil tak do světového finále.

 
 
Reklama