Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hodnocení energetické náročnosti a evropské normy

V pátek 27. 11. proběhl seminář Hodnocení energetické náročnosti a evropské normy. V rámci tohoto semináře zazněla přednáška Jaapa Hogelinga, managing directora společnosti ISSO z Rotterdamu.

Seminář uvedl prof. Ing. Karel Kabele, CSc., přednáškou o evropských projektech na podporu hodnocení energetické náročnosti budov. Jmenoval

  • EPDB – Concerted Action s cílem koordinace implementace směrnice 2002/91/EC,
  • Inteligent energy projects – agentura podporující projekty snižování energetické náročnosti,
  • Portál BUILD UP.

Jaap Hogeling hovořil o pověření CENU Evropskou komisí k vypracovávání norem na podporu implementace evropské směrnice 2002/91/EC. V současné době platí 43 norem a dokumentů, z nichž klíčové jsou EN 15603 a EN 15217.


V současné době probíhá revize směrnice 2002/91/EC. Důvodem revize je zejména to, aby směrnice reagovala na závazek Evropského parlamentu, že všechny budovy postavené po roce 2020 musí mít vysoký standard účinnosti. Budovy budou muset do značné míry využívat obnovitelné zdroje energie atd. V čele těchto změn by měla jít veřejná správa. Finanční prostředky na implementaci těchto požadavků budou moci členské státy čerpat ze strukturálních fondů.

Předmětem revize směrnice 2002/91/EC je zejména:

  • zrušení prahu min. 1000 m2 podlahové plochy a min. 25% vlivu na potřeby energií při úpravách budov z hlediska povinností vypracování průkazu energetické náročnosti,
  • posílení významu certifikátů energetické náročnosti oproti jiným dokumentům zabývajícím se energetickou náročností,
  • posílení kontrolních systémů,
  • vytvoření podmínek pro to, aby požadavky na energetickou náročnost byly výhodné a aby neznamenaly další náklady.


Seminář uzavřel opět prof. Kabele přehledem norem vytvořených pro hodnocení energetické náročnosti budov. Vzhledem ke značnému rozsahu látky, které normy zpracovávají, naznačil směr, kdy texty norem by měly být podkladem pro programátory. V budoucnu by takovýto soubor norem měl mít kromě textové formy i jednotnou formu softwarovou, certifikovanou a vydanou pod hlavičkou Evropského společenství.

 
 
Reklama