Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Den pro dotace - úspěšný seminář prvního dne doprovodného programu veletrhu Aqua-therm

První den doprovodného programu se setkal s velkým zájmem posluchačů. Zaplněný sál sledoval v průběhu celého dne odborné přednášky na téma technických opatření podporovaných programem Zelená úsporám.

Ing. Petr Zahradník na úvod semináře připomněl jednotlivé oblasti podpory v dotačním titulu. Dále představil několik případových studií realizace úsporných opatření na rodinných domech. U typických případů rodinných domů prokázal, že dotace v oblasti celkového zateplení A.1 i dílčího zateplení A.2 může běžně pokrýt více než polovinu investic do realizace opatření.

Ing. Miloš Lain, Ph.D., poskytl posluchačům výklad o důvodech potřeby kvalitního větrání a o nutné intenzitě větrání podle produkce škodlivin, vlhkosti a tepla. Zazněly informace o potřebné výměně vzduchu, která bez zpětného získávání tepla znamená konstantní značnou energetickou náročnost, a to bez ohledu na míru zateplení domu. Následoval výklad o způsobech zpětného získávání tepla, jeho účinnosti a podmínkách, které účinnosti ovlivňují. Patří mezi ně poměr průtoku přiváděného a odváděného vzduchu, velikost teplosměnné plochy a kondenzace vlhkosti v odváděném vzduchu. Na závěr Ing. Lain představil typické příklady výměníků pro zpětné získávání tepla.

Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., prezentoval základní parametry a předpoklady návrhu solárních soustav pro přípravu TV v bytových domech, výpočtové nástroje a simulační programy, možnosti umísťování kolektorů a zásobníků a souvislosti s programem Zelená úsporám. Kromě jiného shrnul rozhodovací kritéria návrhu plochy kolektorů: maximalizace měrných zisků solární soustavy, maximalizace solárního pokrytí - maximální nahrazení primárních paliv, požadovaný solární podíl, podmínky struktury budovy, omezující parametry (velikost střechy, možný sklon kolektorů, architektonické souvislosti). Zdůraznil, že před návrhem solární soustavy je třeba provést úsporná opatření: úsporné výtokové armatury, individuální měření spotřeby teplé vody, minimalizace délky rozvodů teplé vody, omezení tepelných ztrát rozvodů teplé vody a cirkulace, omezení běhu cirkulace teplé vody na nezbytné minimum, časové spínání, spínání podle teploty, hydraulické vyvážení dlouhých a větvených tras. U stávajících budov je třeba vycházet ze skutečné spotřeby TV v objektu, dlouhodobého měření na patě objektu, měření skutečné spotřeby tepla, souhrnných údajů za delší časové období (poslední rok) a několika celodenních měření příložnými průtokoměry na patě objektu. Na závěr Ing. Matuška prezentoval vliv dotací z programu Zelená úsporám na návratnost investic do solárních systémů.

Ing. Josef Slováček v přednášce o možnostech instalace tepelných čerpadel do bytových domů nejprve pohovořil o jednotlivých možnostech získávání tepla tepelnými čerpadly - z vody, země a vzduchu. Nejvýhodnější pro instalaci do bytových domů jsou jednoznačně vzduchová tepelná čerpadla. Zateplením objektu se výrazně změní tepelnětechnické vlastnosti objektu a tím také všech vytápěných místností. Sníží-li se tepelná ztráta místnosti, pak se stejným radiátorem vytopí místnost i při nižší teplotě topné vody. Prakticky se sníží požadavek na teplotní úroveň cca 55 / 45 °C, někdy i nižší. Snížení teplotní úrovně topné vody po zateplení má zásadní význam pro využití tepelných čerpadel s cílem snížit energetickou náročnost budovy a s tím související provozní náklady na vytápění a ohřev vody. Ing. Slováček se pak dále věnoval problematice topného faktoru TČ, se závěrem, že tepelná čerpadla jsou pro bytové domy po zateplení použitelná, aniž by zpravidla bylo nutno měnit stávající topný systém, pokud již není natolik opotřebovaný, že je žádoucí jej vyměnit. Na závěr prezentoval několik příkladů instalací vzduchových tepelných čerpadel do bytových domů.

Poslední přednáška na téma podporovaných opatření se týkala biomasy a zdrojů tepla na biomasu. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D., se mj. věnoval základním parametrům pro charakteristiku biopaliv - obsah vody, popelovin a prchavé hořlaviny, spalné teplo a výhřevnost a prvkové složení. Věnoval se výhřevnosti jednotlivých druhů biomasy a okolnostem, které ji ovlivňují, průběhu spalování paliva a optimálnímu nastavení kotle s ohledem na produkce NOX, CO a účinnost. Mezi hlavní aspekty instalace domácího malého kotle na biomasu zařadil Ing. Hrdlička správnou volbu výkonu - omezený provozní rozsah s vysokou účinností - a volbu nejvhodnějšího paliva podle ceny, komfortu obsluhy kotle a možností skladování paliva.

Prezentace, které na Dni pro dotace zazněly, budou v ozvučené formě čtenářům TZB-info k dispozici v průběhu prosince 2009.

Doprovodný program veletrhu Aqua-therm, jehož součástí je i konference TZB 2009, pokračuje i v dalších dnech. Jste srdečně zváni.

 
 
Reklama