Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahové topení patří budoucnosti

Podlahové topení - moderní a úsporné. Dotváří image bydlení v 21. století - kdo by nechtěl mít pokoje bez trubek a radiátorů. Lidé ovšem očekávají komfort nejen na pohled - doma získávají pocit pravé domácí pohody. Teplo od nohou je bezpečí, jistota, klid a pohoda.

Oproti klasickému radiátorovému vytápění zajišťuje podlahové topení (vytápění) zvýšení sálavé topné plochy a současné snížení teploty vzduchu. Umožňuje zvýšit vlhkost vzduchu bez následné kondenzace par a vyrovnání teplot stěn. Navíc tak dosáhneme rovnoměrného rozložení teploty v celém prostoru.

Podlahové topení (podlahové vytápění) zabezpečí přiměřený pocit tepla, i když je teplota v místnosti přibližně o 2°C nižší než při jiných způsobech vytápění. Nejvyšší teplota v místnosti je v úrovni podlahy, uživatel má "nohy v teple" a nepociťuje chlad. Snížením teploty vzduchu o 3-5°C při zachování tepelné pohody klesnou provozní náklady o 20-30 %.

  • Je vhodné i pro aplikaci netradičních zdrojů energie.
  • Je vhodné do všech typů místností bez ohledu na způsob jejich využívání (Mj. je ideální pro použití i v památkových objektech.)
  • Umožňuje přizpůsobit vytápění jednotlivých místností jejich účelu (Např. kancelář bude vytápěna jinak než byt nebo chodba.)
  • Nevyžaduje údržbu - tzv. bezúdržbový systém.

Moderní nemusí být dražší...


Systémovou desku lze snadno upravit na požadovaný rozměr.

Podlahové topení (podlahové vytápění) zaručuje energeticky úsporný provoz - ušetří až 30 % nákladů za vytápění. Je zabudované v podlaze, a proto nenarušuje architektonické řešení a design interiéru. Patří mezi velkoplošné sálavé topné systémy. Z vytápěné plochy - podlahy - se teplo šíří rovnoměrně do celého prostoru. Teplota vody, která proudí trubkami v podlaze, je nižší než 50°C, což představuje vysokou provozní úsporu energie.

Dokonalé sladění jednotlivých komponentů podlahového topení zaručuje nízké náklady také na instalaci. Relativně nízká teplota vody snižuje spotřebu paliva. Systém vyžaduje velmi malý objem topné vody: 0,5 l na 1 m2 topné plochy. Ve srovnání s tradičními vytápěcími systémy může být teplota v místnostech snížená o 2-3°C.

Výrazné úspory nákladů se ještě důkladněji projeví ve spojení s moderními zdroji energie. K těm rozhodně patří kvalitní kondenzační technika či solární technologie. Jedná se o další způsob řešení úspor. Jednou ze značek, sklízejících na tomto poli svou kvalitou úspěchy ve více než padesáti zemích světa, je Wolf (solární systémy, kondenzační kotle, tepelná čerpadla, vzduchotechnika, fotovoltaika...). V současné době se jedná o komplexní řešení energetické úspory, díky němuž můžete s produkty Wolf získat dotaci v rámci programu Zelená úsporám.

Jak funguje systém podlahového topení?

Instalováním podlahového nebo stěnového vytápění můžete ve vašem domě nebo bytě dosáhnout stavu, kterému říkáme tepelná pohoda. Je to stav, v němž máte doma ideální teplotní podmínky: není vám příliš teplo ani příliš zima a cítíte se příjemně, aniž byste se museli neustále oblékat nebo svlékat. Systém podlahového topení (podlahového vytápění), který naplní Váš byt pohodou, musí být tvořen kvalitními prvky, které jako jediné Vám zajistí bezstarostný komfort.

Jakým způsobem podlahové topení vytápí?

Jedná se o sálavý způsob vytápění. To znamená, že aktivní vytápěné plochy vydávají sálavé teplo, díky němuž se postupně ohřívají i neaktivní plochy. Tyto původně neaktivní plochy pak také vyzařují do místnosti teplo, takže jsou vnímány jako tepelně aktivní. Toto se projevuje i při užití nejen podlahového, ale i stěnového topení (např. hexatherm).


Pokládka podlahového topení gabotherm je pohodlná a rychlá.

Jaký zdroj tepla se používá pro systémy podlahového topení?

Podlahové topení umožňuje použít jakýkoli nízkoenergetický zdroj tepla (tepelné čerpadlo, solární článek, kondenzační a nízkoteplotní technologie). Nejvhodnější je nízkoteplotní kondenzační kotel; právě nízkoteplotní systémy totiž podporují jeho vysokou hospodárnost.

Je podlahové topení vhodné pro alergiky?

Sálavé systémy vytápění jsou zdraví prospěšné. Dochází totiž k rovnoměrnému rozložení teploty, nedochází k víření vzduchu ani prachu. Systém zajišťuje kvalitní mikroklima, brání vzniku plísní a mikroorganismů - v důsledku tak snižuje riziko vzniku alergií.

Gabotherm - proč zvolit ten a ne jiný?

Pro systém Gabo hovoří nejen více než padesátileté zkušenosti v Německu, a bez jediného selhání i více než patnáct let instalací u nás - což už může být bezesporu symbolem kvality. Disponuje skutečnými výhodami:

  • jde o ucelený systém do sebe perfektně zapadajících komponentů,
  • přizpůsobí se jakémukoli prostoru,
  • pohodlná a rychlá montáž,
  • životnost přes padesát let,
  • bezproblémový provoz,
  • vhodný pro všechny podlahové krytiny,
  • záruka 10 let na celý systém,
  • a samozřejmě úspora nákladů.

Co se myslí systémem gabo?

Instalace podlahového topení je především o trubkách. Použijte polybutenové trubky. Existují i jiné, méně kvalitní a lacinější materiály, ale jen polybuten (PB) splňuje všechna kriteria kvality a bezpečnosti. Jeho bezkonkurenční předností je absolutní odolnost vůči korozi a vysoká schopnost tlumit hluk v rozvodech. Vlivem namáhání v tlaku mají všechny plasty sklon k tečení (uhýbání). Takové chování je speciálně u polybutenových trubek nepatrné, a proto jsou polybutenové trubky nejvhodnější pro svěrné a lisované spoje, které jsou u podlahového topení aplikovány. Nejvhodnější je rozměr 15 mm - praktický z hlediska využití, manipulace i investice.

Pro snadné uložení trubky si pořiďte systémovou desku 1.2.3. Deska působí jako tepelná a protihluková izolace, minimalizuje povrchové nerovnosti a slouží také jako ochrana před vlhkostí. Je vhodná pro všechny podklady, dovoluje pevnou fixaci a přesné vedení PB trubky. Díky této výbavě dovoluje bleskovou montáž.

Konečně pro napojení jednotlivých okruhů se používá rozdělovací stanice VSS nebo VSV. Pomocí regulačních prvků je možné řídit průtoky v jednotlivých okruzích samostatně. Zajistí tak v místnosti tepelnou pohodu na míru. VSS používá unikátní systém připojení pomocí násuvných spojů splňující všechny současné požadavky na spolehlivou a přitom rychlou montáž bez nutnosti dalšího nářadí:

  • trubka PB 15 x 1,5 mm,
  • systémová deska 1.2.3,
  • rozdělovač VSS.

Systém podlahového vytápění gabotherm splňuje ta nejnáročnější kritéria, která může vnímavý a edukovaný evropský klient požadovat. A to nejen konečný spotřebitel, ale také architekt, montážník či servisní technik. Gabotherm představuje dokonalou stavebnici, která se přizpůsobí každému interiéru, případně exteriéru. Stavebnici, která se přizpůsobí každé architektově vizi. Systém, díky kterému montážník položí podlahové vytápění dřív, než by čekal. V neposlední řadě systém, jehož životnost daleko přesahuje padesát let, a na který je poskytována záruka deset let.

 
 
Reklama