Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivní domy a VELOX

Stavební systémy VELOX již několik desítek let znamenají stavbu nízkoenergetických domů, a takto je znám i v povědomí stavebníků v zemích své působnosti. Doba a vývoj jdou však kupředu, a stejně tak i VELOX přináší do oboru novinky z vývoje stavebních materiálů a izolací směřující k výstavbě pasivních domů, které jsou dnes populární a jejich výstavba je spojena s podporou státu. V roce 2007 jeden z našich Vážených zákazníků započal s přípravou stavby prvního pasivního domu ze systému VELOX v ČR.

Prvním krokem byl výběr zkušené projekční kanceláře se znalostí problematiky pasivních domů, která spolu s majitelem budoucího domu našla řešení tvaru v hranolu, vedle krychle jednom z optimálních tvarů pro pasivní domy. Zároveň s vytvářením projektové dokumentace probíhalo také hledání a optimalizace materiálů, což bylo pro investora, který se i v pracovním životě zabývá materiály, jejich vlastnostmi a návrhy ideálních řešení jejich využití, velkou výzvou. I proto nás těší, že ve výběru zvítězil stavební systém VELOX. Celková koncepce stavby je pojata jako dobře izolovaná a utěsněná souhra, kde hlavní roli hraje beton, jak ve stěnách stavebního systému VELOX s izolací 150 mm polystyrenem + 160 mm dodatečné izolace minerální vlnou, tak v podobě monolitického stropu (střechy) s izolací 360 mm. Beton jako představitel nosné části a zároveň akumulační prvek celé stavby pomáhá v letních měsících snižovat teplotu interiéru a v zimě udržuje příjemné klima. Dalšími potřebnými prvky stavby k dosažení pasivního standartu jsou kvalitní okna s trojskly, vnitřní vybavení spotřebiči s minimální spotřebou el. energie A+, vytápění tvořené kombinací krbu a rekuperace vyhřívané výměníkem slunečních kolektorů. Je také potřeba nezapomenout na vhodné zastínění oken, díky nimž v letních měsících hrozí přehřátí interiéru.

Dalším krokem k výstavbě byl výběr stavební firmy. Volba padla na místní firmu se zkušeností s výstavbou monolitických staveb a rodinných domů. Jelikož dodavatel stavby neměl zkušenosti se systémem VELOX, dodavatel systému VELOX firma Hoffmann Chrudim provedla zaučení dodavatele stavby a prováděl kontrolu kvality prací. Stejně tak investor téměř každodenní kontrolou dopomohl k rychlosti a hlavně kvalitě práce i dodávek materiálů použitých na stavbě. Vždyť výstavba každého pasivního domu požaduje opravdu poctivý přístup investora i stavební firmy, neboť i menší chyba se může na konci projevit fatálním důsledkem a nefunkčností předpokládaného výsledku. Hrubé stavební práce trvaly necelého půl roku a po nich se mohlo přistoupit k dodávkám a montáži technologií a dokončovacím pracím.

 

Samotná montáž technologií potřebných k udržení požadovaných vlastností přinesla nejeden problém, a jak se později ukázalo, vyladění celého systému rekuperace nebylo otázkou několika dnů, ale měsíců, při kterých investor prováděl různá měření výkonu rekuperace a tepelných ztrát, na základě kterých zjistil možnosti různých úprav ke zvýšení výkonu celého topného systému. Součástí testu kvality domu byl i "blower door test" při kterém byla změřena těsnost stavby. Výsledek n50 = 0,38 1/h byl pro mnohé překvapivě příjemný, neboť jak firma provádějící měření, tak investor se setkali se stavbou pasivního domu ze systému VELOX poprvé. Je také předpoklad, že tato vlastnost domu zůstane zachována, neboť vzduchotěsnost není v tomto případě založena na foliích a lepících páskách, které mají pouze dočasnou trvanlivost, ale na poctivě provedené masívní stavbě.

Ke všem těmto dobrým vlastnostem patří také ona třešnička na dortu a tou je závěrečné vybavení domácími spotřebiči s nízkou spotřebou el. energie, úspornými zářivkami a také vlastním způsobem obývání domu, které se přeci jen odlišuje od bydlení v panelácích nebo domech postavených z klasických materiálů se "standartními" vlastnostmi.

 

Toto byl "příběh jednoho domu", ale pasivní domy postavené systémem VELOX není jen tento dům, ale 10 let zkušeností s výstavbou rodinných i bytových pasivních domů.

 
 
Reklama