Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na plyn a elektřinu je stále více slev

Ceny paliv a energií klesají vlivem hospodářské krize i na českém trhu. Od prvního července zaplatí za zemní plyn méně maloodběratelé i domácnosti.

Výrazně zlevňuje společnost E.ON, a to o devět procent. E.ON působí v jižních Čechách. Jeho zákazníci zde ušetří za plyn pro topení, vaření i ohřev vody měsíčně stovky korun. Se snížením cen přicházejí i další hlavní hráči na trhu, i když méně razantně. Pražská plynárenská oznámila pro letní měsíce snížení ceny plynu o sedm procent a RWE Transgas v průměru o 6,1 procent. Letos se již jedná o druhý pokles cen plynu. Poprvé plynárenské společnosti zlevňovaly k prvnímu dubnu. Ceny plynu se mění každé čtvrtletí. Velcí odběratelé mají zpravidla s plynárenskými společnostmi uzavřeny smlouvy, kde se ceny za palivo řeší individuálně.

Ohlášené snížení cen pro třetí čtvrtletí je výraznější než se všeobecně očekávalo. Analytici odhadovali pokles do pěti procent. Další vývoj plateb za plyn bude záležet především na cenách ropy. Ceny plynu se s odstupem několika měsíců odvíjejí od ropy a topných olejů. Záležet bude také na kurzu koruny vůči americkému dolaru. K dalším úpravám v cenách tohoto paliva by mělo dojít od prvního října. Odborníci ale předpokládají, že ani v závěru roku by neměl nastat obrat a plyn nebude zdražovat. Stagnace nebo dokonce další snížení ceny plynu se vzhledem k vývoji hospodářství očekává i v prvních měsících příštího roku.

Rovněž ceny elektřiny jsou v pohybu. Prodejci elektřiny zbrojí již na příští rok a přicházejí s programy různých slev při fixaci cen. Firmy i domácnosti by tak mohly v příštím roce zaplatit méně i za elektřinu. Například E.ON nově nabídl svým zákazníkům pro příští rok o 15 procent nižší ceny za silový proud, tedy bez regulačních poplatků. Zákazníci se musí ale upsat E.ON na rok prostřednictvím produktu Jistota Plus II. „ Zákazník, který si produkt objedná, získá 15 procentní slevu na spotřebovanou elektřinu v roce 2010 proti cenám stanoveným od ledna 2009,“ upozornil mluvčí firmy Vladimír Vácha. Slevu ve výši 19 procent mohou očekávat obce, které si u E.ON objednají produkt pro veřejné osvětlení. Obcím se podle Váchy zlepší možnost plánování jejich rozpočtů pro rok 2010.

Již v dubnu nabídl konkurenční ČEZ pro příští rok pevnou cenu silové elektřiny o 15 procent nižší než letos. Podobně postupovala Pražská energetika. Firmy reagují na pokles velkoobchodních cen elektřiny.

Cena proudu by podle analytiků měla od ledna příštího roku klesnout nejméně o 10 procent.

Bude záležet na vývoji trhu a také výši regulačních poplatků, které určuje Energetický regulační úřad. Podle jeho údajů spotřeba elektřiny letos v Česku klesá. Za první tři měsíce letošního roku klesla spotřeba elektřiny v České republice při meziročním srovnání o 3,6 procent. Za duben se v České republice spotřebovalo nejméně elektřiny od roku 2001, kdy ERÚ začal data o spotřebě evidovat.

 
 
Reklama