Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

AC Heating: Ohřev TUV tepelným čerpadlem vzduch-voda s frekvenčním měničem

Vždy se snažíme o co nejefektivnější řešení z hlediska návratnosti investice a o co nejmodernější technologii v oblasti řízení. O tom, že se tepelná čerpadla dají použít jak k vytápění tak k ohřevu teplé užitkové vody, není pochyb. Jaká řešení jsou však nejlepší a jaké novinky přináší opět do nové sezóny systémy AC Heating?

Co je nového?

Tepelná čerpadla AC Heating jsou nově vybavována volitelným příslušenstvím: sadou pro celoroční plnohodnotný ohřev TUV. Požadavky od zákazníků s velkou spotřebou TUV (např. penziony nebo velké rodinné domy s bazény), které přicházely velmi často, s sebou přinesly redukci nákupních cen, a tím i zařazení tohoto volitelného příslušenství do základní ceny zařízení.

Kromě dalšího topného výstupu vnitřní jednotky na tepelném čerpadle byla doplněna i automatika o řízení teploty TUV. Systém AC Heating je možné propojit s libovolným zásobníkem na TUV, který má dostatečnou teplosměnnou plochu. Optimální je samozřejmě používání nerezových nádob, ale ani smaltované zásobníky však nejsou špatné. Důležité je pouze, aby bylo možné přenášet plný topný výkon i při venkovních teplotách přes +20oC, kdy má tepelné čerpadlo výrazně vyšší výkon než nominální.

 

Kdy se nová možnost vyplatí použít?

Řešení celoročního plnohodnotného ohřevu TUV se vyplatí s ohledem na vstupní investici za nepřímočinný ohřívač zejména u instalací s vyšší denní spotřebou TUV nebo u instalací, kde již bojler se „šnekem“ nebo jiným výměníkem existuje.

Je zřejmé, že pokud se investuje do libovolné technologie, stává se tato investice smysluplnou jen v okamžiku, kdy je daná technologie plně využívána. Žijeme v reálném světě, který zdaleka není ideální, a tak se často v praxi setkáváme s různými paradoxy - ohřev teplé užitkové vody je občas jedním z nich: Pokud někdo teplou užitkovou vodu spotřebovává jen v malém množství, protože například daný objekt není napojen na kanalizaci a využívá jímku, která se musí vyvážet, není nutné ohřev TUV třeba řešit tepelným čerpadlem. V tomto případě je rozumnější použít obyčejný bojler a ušetřit tak investiční náklady. Jsou i případy rekonstrukce domů, kde neexistuje rozvod k centrálnímu zásobníku TUV a musel by se rozvod TUV po domě dodatečně instalovat – i zde je třeba pečlivě zvážit, zda se nebude jednat o neefektivní investici.

Výpočty a odhady kdy se ohřev TUV tepelným čerpadlem vyplatí řešit z pohledu kompletních nákladů či nikoliv se zabýváme a velmi rádi Vám poradíme.

 

Dobré zprávy pro Vás:

Zásadní dobrou zprávou je ta skutečnost, že z pohledu nákladů na tepelné čerpadlo jako takové, tj. řízení, ovládání a výstup s topným okruhem pro ohřev TUV zůstává cena zařízení na stejné úrovni.

Na změny a úpravy ve výrobě jsme se zodpovědně připravili, takže se dodací lhůty tepelných čerpadel neprodlouží a zůstanou na obvyklých 2-4 týdnech (=doba během které je tepelné čerpadlo kompletně namontováno od podpisu smlouvy).

Další možnosti, které jsou rovněž již dlouho k dispozici je řízení více topných okruhů, řízení teploty bazénové vody nebo zónová regulace.

Nejlépe je Vše „ušít na míru“!

Obraťte se na naši firmu přímo nebo pomocí webových stránek. Pracovníci našeho týmu se Vám budou velmi rádi věnovat:

Uvidíte, že náš rozpočet na montáž tepelného čerpadla AC Heating Vás velmi mile překvapí, stejně jako osobní návštěva, při které s Vámi důkladně prokonzultujeme Vaši situaci a navrhneme konkrétní řešení i podmínky pro Váš případ.

Za tým AC Heating srdečně zdraví a zároveň děkuje za Váš zájem

Ing. Lubomír Kuchynka


Ke stažení


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...