Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slova top manažerů k současné krizi

Preferuji orientaci na znalostní ekonomiku, místo pobídek investorům, těžícím z levné pracovní síly, zvýšit vymahatelnost práva a nezávislost justice, rizika pramenící z politické nezodpovědnosti považuji za výrazná...

Časopis Moderní řízení při příležitosti vyhlašování letošního 16. ročníku soutěže Manažer roku zveřejnil názory top manažerů řady firem na aktuální priority, kroky správným i nesprávným směrem a na to, jak se hospodářská krize projevila v jejich firmách. Vybrali jsme pro Vás ty, které souvisí s obory TZB-info.

Soutěž Manažer roku je pomyslným kláním těch, kteří pohlížejí na současnou hospodářskou recesi jako na výzvu, jež v sobě nese poselství nutného ozdravného procesu podnikových struktur, na což nebyl čas a kapacita v době konjunktury. Předpokladem je, že firma je strategicky řízena. Kdo strategicky řídí, je schopen pružněji a účelněji reagovat na změny. Na tomto principu se ostatně shoduje i stovka top manažerů - účastníků nedávného dotazníkového šetření jedné brněnské vysoké školy. Bez strategického řízení, byť v denně se měnící situaci, není totiž lehké řešit hlavní otázku, a tou jsou náklady a jejich racionalizace. Proto je soutěž Manažer roku také soutěží těch, kteří hledí do budoucna a umějí vtisknout podniku své vize.

Ing. et. Ing. Petr Jelínek, MBA, generální ředitel a jednatel (40) GRUNDFOS s. r. o.
Prodej a servis čerpadel a čerpacích systémů

  • Změnu systému vzdělávání, spočívající v identifikaci a rozvoji talentů a posilování kreativity a podnikatelského ducha. Orientaci na znalostní ekonomiku, místo pobídek investorům, těžícím z levné pracovní síly.
  • Zpomalení růstu stavební a strojírenské výroby znamená zpomalení růstu našeho trhu. Na druhé straně je krize příležitostí hledat trhy nové a využívat změn v chování spotřebitelů, například rostoucího zájmu o úsporné technologie.

Ing. Cyril Svozil, generální ředitel a předseda představenstva (54) Holding Fenix - Fenix Group, a. s.
Výroba a prodej elektrických topných systémů

  • Obávám se nalévání desítek miliard korun do nesčetného množství "černých děr". Poté přijde trpké poznání, že jsme zase o něco chudší a někdo musí zaplatit účty. Tato povinnost poškodí a možná i srazí na kolena především ty přeživší, kteří se chovali zodpovědně.
  • Krize je ve své podstatě (z ekonomického hlediska) nejúspěšnější částí ekonomického cyklu, neboť právě v ní jsou nalézána (byť vynuceně) ta nejlepší a nejperspektivnější řešení často mnohaletých problémů.

Ing. Rudolf Borýsek , ředitel a jednatel (50) Lias Vintířov, lehký stavební materiál k. s.
Výroba nežáruvzdorných keramických a porcelánových výrobků kromě výrobků pro stavební účely; výroba žáruvzdorných keramických výrobků

  • Prioritou by mělo být udržení maximální možné zaměstnanosti a stabilizace ekonomiky. Rizika pramenící z politické nezodpovědnosti považuji za tak výrazná, že bych přivítal širší politický konsenzus.
  • Náš obor patří k nejohroženějším, jedná se především o investice, a ty se v recesi škrtají s relativně "lehkým srdcem". Obnovení důvěry na trhu se neobejde bez státních zásahů, a ty je třeba směřovat především do oblasti veřejných investic.

Ing. Miloslav Mácha, generální ředitel a předseda představenstva (52), ZVVZ a. s.
Výroba a opravy průmyslových chladicích a vzduchotechnických zařízení

  • Dotace, finanční injekce a úlevy firmám a hospodářství v ČR dlouhodobě nepomohou, spíše uškodí. Podpora investic se státní účastí je cestou k oživení, o kterou se schopné firmy poperou a která je může v době krize i posílit.
  • Ano, ovlivní. Omezení poptávky v hutnictví a stavebnictví, zmrazení financování developerských projektů a obava investorů přináší zabrzdění ekonomického rozvoje a snížení zakázkové náplně. Připravené a realizované dlouhodobé investice v energetice zatím krize příliš neovlivňuje.

Ing. Olga Marečková, personální ředitelka (50) PARAMO, a.s.
Výroba a prodej paliv, olejů, tuků, asfaltů a asfaltových výrobků

  • Velký problém vidím v koncepci učňovského školství. Firmy se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných dělníků. Je potřeba zvýšit prestiž technických škol a více medializovat, že ekonomové a právníci již nejsou nejlépe placení zaměstnanci.
  • Nemyslím si. Mým posláním je optimalizovat procesy ve firmě tak, abychom mohli minimalizovat počet zaměstnanců, zaměstnance motivovat a odměňovat je na úrovni okolního trhu. A to jsou zásady, které platí v krizi i bez krize.

Mieczyslaw Molenda, ředitel a jednatel (59) GASCONTROL, spol. s r. o.
Výroba regulačních stanic, plynovodů a produktovodů, včetně servisu a služeb

  • Pro překonání recese je nedostatečná výše investic realizovaných státem v oblasti infrastruktury, hlavně do komunikací 1., 2. a 3. třídy, schází výstavba sociálních bytů, váznou opravy mostů, kanalizací a dalších inženýrských sítí. Rovněž je nedostatečně vyřešena projekční připravenost (stavební povolení s sebou nese příliš složitou a zdlouhavou legislativu).
  • Jsme dodavatelem investičních technologických celků a jedním z kroků vedoucích k úsporám v recesi je omezování investic firem.

Ing. Tomáš Plachý, CSc., generální ředitel a předseda představenstva (57) Chemoprojekt, a. s.
Projekční inženýrské činnosti, dodávky investičních celků

  • Zavedení eura, dále zajištění finanční podpory exportu formou 1 % z realizovaného vývozu a poskytnutím státních záruk na exportované investiční celky. Umožnění přístupu ke státním zakázkám malým a středním podnikům.
  • Projeví se to v oblasti podnikání Chemoprojektu, a. s., sníženou dostupností financování investic, včetně potřebných bankovních záruk. Na světovém trhu to pro nás znamená zintenzivnění nabídkové činnosti s rozšířením palety technologií a teritoria.

Ing. Zdeněk Rataj
generální ředitel a předseda představenstva (67) - Zakládání Group, a. s.; Výstavba pozemních a inženýrských staveb

  • I přes začínající krizi ve světové ekonomice, a tím i ekonomické potíže naší republiky, nezastavit investice do zanedbávané dopravní infrastruktury. Pro podporu výroby nezvyšovat zdanění zisků, ale zvýšit zdanění spotřeby.
  • Světová finanční krize ovlivní podnikání společnosti v poklesu zakázek na trhu v České republice i v zahraničí.

Ing. Jiří Seidler
ředitel (43) - Tepelné hospodářství Hradec Králové, a. s.; Rozvod tepla

  • Finanční likvidita podnikatelské sféry a občanů. Firmy "neumírají" na záporný hospodářský výsledek, ale na nedostatek hotových peněz!
  • Dodávka tepla pro naše obchodní partnery pro ně znamená zajištění základních existenčních potřeb. Domnívám se proto, že dopady finanční krize na nás nedolehnou v takové míře, jako na naše obchodní partnery. Neuhrazení záloh na dodávku tepla v průběhu roku nepovažujeme za pohledávku k vymáhání. Tím partnerům pomáháme řešit problémy.

Ing. Tomáš Slavíček
obchodní ředitel (45) - SUDOP Praha a. s.; Architektonické a inženýrské činnosti (včetně projektování)

  • Je to zvládnutí současné krize. Jedním z řešení jsou investice do realizace dopravních staveb. Aby mohly být stavby včas zahájeny, je třeba navrhnout a schválit legislativní změny pro urychlení přípravy veřejně prospěšných staveb.
  • Krize se dotýká každého občana a každého podnikatelského subjektu. Zcela jistě bude vedení společnosti mnohem pečlivěji zvažovat nové investice a rizikové zakázky. Jsem však přesvědčen, že SUDOP PRAHA, a. s., bude schopen všem svým zaměstnancům zajistit práci.

Ing. František Ševčík
ředitel (59) - ZAM - SERVIS s. r. o.; Servis, výroba a dodávky elektrických, elektronických, zabezpečovacích, měřicích, regulačních a analyzačních zařízení.

  • Za nejvýš aktuální problém k řešení v současné situaci v ČR považuji vymahatelnost práva a nezávislost justice.
  • Podnikání naší firmy již je ovlivněno finanční krizí v oblasti exportu do Ruska.

Jana Šmehlíková
předseda družstva (59) - OBZOR, výrobní družstvo Zlín; Výroba elektrických rozvodných, řídicích a spínacích zařízení

  • Pro nás je aktuální řešení problematiky zaměstnávání zdravotně postižených spoluobčanů. Z družstva (jako z každé jiné firmy či domácnosti ) nelze vydávat více, než do něj dostaneme.
  • Nedomnívám, už vím. Nežijeme přece v izolaci. Nedostatek zakázek si u nás vynutil zkracování pracovního týdne a restrukturalizaci spojenou i s propouštěním. I nyní platí mé životní krédo: Mít pravdu je jedna věc, ale prosadit ji je věc druhá.

Ing. Vladimír Zábranský
ředitel a jednatel (43) - První chodská stavební společnost, spol. s r. o.; Prodej střešních materiálů a krytin a poskytování služeb souvisejících se stavbou střech

  • Jako největší průšvih hodnotím naši politickou scénu. Z jiných oblastí mi stále vadí průtahy při soudních řízeních, kdy neplatící firma má dost času na to vyvézt v klidu majetek a na věřitele nakonec v podstatě nic nezbude. I zásahy státu do chodu soukromých firem přes různé vyhlášky a nařízení jsou na můj vkus také stále ještě dosti časté.
  • Jako optimista věřím, že krize umožní další rozvoj a zpětně ji budeme hodnotit kladně.

Ing. Jindřich Zdráhal
předseda družstva (52) - Skupina Mechanika Prostějov, v. d.; Výroba a montáž oken, dveří, stěn, výkladců a fasádních plášťů z hliníku, plastu, dřeva a oceli

  • V politické oblasti je to dosažení alespoň nějakého konsensu. V oblasti ekonomiky pak přijetí parlamentního plánu opatření proti snížení důsledků finanční krize.
  • Zcela jistě jej ovlivní, zejména v poklesu objemu zakázkové výroby od soukromých investorů, a také v oblasti nákladů již sjednaných zakázek v důsledku snižování kurzu české koruny vůči euru.

Za redakci TZB-info z tisku vybrala Ing. Dagmar Kopačková

 
 
Reklama