Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Česku začíná schvalovací proces rozšíření další jaderné elektrárny

Nejen Temelín, ale také jaderná elektrárna v Dukovanech by se měla rozšířit. Portálu TZB-info to potvrdil ministr průmyslu a obchodu (MPO) v demisi Martin Říman.

Nejen Temelín, ale také jaderná elektrárna v Dukovanech by se měla rozšířit. Portálu TZB-info to potvrdil ministr průmyslu a obchodu (MPO) v demisi Martin Říman. "Žádost o posouzení vlivu na životní prostředí se připravuje," vyjádřil se na dotaz TZB-info Říman. Žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) připravuje státem ovládaná energetická společnost ČEZ. Ta již loni v červenci podala obdobnou žádost pro rozšíření jaderné elektrárny v Temelíně. Stalo se tak těsně po vyhlášení předběžných závěrů nezávislé energetické komise vedené Václavem Pačesem. Komise tehdy mimo jiné doporučila další využívání jaderné energie v České republice.

Kdy by měla být žádost na EIA pro Dukovany podána není zřejmé. Podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského se tak stane v nejbližší době. Za nepravděpodobné považuje, že by to ale mohlo být ještě tento měsíc. "Jsou to stohy materiálů," upozornil Bartovský na náročnost přípravy EIA pro jadernou elektrárnu. MPO se aktivně zúčastní práce na přípravách rozšíření Dukovan až později. Ze zákona je pověřeno vést stavební řízení pro jaderná zařízení. Žádost o EIA pro Dukovany bude posuzovat Ministerstvo životního prostředí (MŽP).

V rámci EIA bude MŽP především posuzovat zdůvodnění potřeby nového energetického zdroje, konkrétní technické řešení a také se zaměří na zkoumání kumulace vlivů na životní prostředí. Hodnotit se bude rovněž bezpečnost a vliv na zdraví obyvatel, jak elektrárna naloží s vyhořelým palivem a odpady. V rámci EIA se řeší i způsob dopravy, zda stavba ovlivní podzemní a povrchové vody, ekosystémy, krajinu a ovzduší. Dojde i k posouzení sociálních aspektů.

V České republice fungují nyní jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech s celkovým výkonem 3 500 MW. Dohromady kryjí asi 30 procent celkové spotřeby elektřiny v České republice. ČEZ předpokládá zahájení stavby nových dvou jaderných bloků v roce 2013. První by měl být dokončen v roce 2020. Stavět by se mělo začít v Temelíně, kde projektanti vždy počítali se čtyřmi bloky. U Temelína se proto jedná o dostavbu. V provozu jsou zde zatím dva jaderné bloky, každý o výkonu 1 000 MW. Naproti tomu Dukovany se dostaly do hry později. Vážně se o rozšíření jaderné elektrárny dokončené v polovině 80. let uvažuje teprve v posledních letech.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman považuje krok k výstavbě dalších bloků v Temelíně za jednu ze splněných priorit svého působení na ministerstvu. Vyplývá to i z předložené několikastránkové bilance jeho působení na vrcholném postu MPO. Bilanci předložil novinářům při své závěrečné tiskové konferenci 6. května. Za další splněné priority v oblasti energetiky považuje například změnu limitů těžby uhlí na dole Bílina, fungování energetické burzy, zvládnutí plynové krize na počátku letošního roku nebo novelu energetického zákona.

 
 
Reklama