Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Startuje "EU-liga OZE" a Biomas-liga ČR. Hrajte s námi!

Liga "šampiónů OZE", soutěž ve využití obnovitelných energií mezi evropskými městy a obcemi, oficiálně odstartovala 23. dubna 2009 v Bruselu během galavečeru společné výroční konference Climate Alliance a Energie-Cités. V květnu je připravován start české ligy ve využívání biomasy (biomas-liga).

Evropská liga obnovitelných zdrojů energie

Nová "EU-liga OZE" (v originále: Renevable energy sources champions league) je soutěží ve využití energie Slunce i biomasy. Stránky Evropské ligy OZE můžete navštívit na www.res-league.eu, je zde i podstránka v češtině pod tlačítkem Czech league). Bližší informace za organizační tým projektu podá: Liga ekologických alternativ - lea@ecn.cz, 723 573 738, Karel Merhaut.

Cíle Evropské ligy obnovitelných zdrojů energie jsou:

  • podpora investic do obnovitelných energií;
  • založení a podpora lokální dynamiky ve směru trvale udržitelného užívání energie.

Evropské ligy obnovitelných zdrojů energie se může zúčastnit každé město i obec. Účast nic nestojí a je každému na dosah - jen na jedno kliknutí u počítače. Započítávají se výsledky při uplatňování energie Slunce (elektřina a teplo) a biomasy (teplo).

Jak se stanoví pořadí?

Vychází se z instalovaného výkonu (nebo plochy) přepočteného na obyvatele. Existuje jedna všeobecná kategorie, v níž se vzájemně porovnávají všechna zúčastněná města a obce. Kromě toho existují tři další kategorie, které závisejí na počtu obyvatel:

  • malá sídla (mezi 5 000 a 19 999 obyvateli)
  • střední sídla (mezi 20 000 a 99 999 obyvateli)
  • velká sídla (více než 100 000 obyvatel).

Jak se můžete zúčastnit?

Města a obce musejí být registrovány v příslušné národní lize obnovitelných energií (u nás jde o Solární ligu ČR a Biomas-ligu ČR) a tím jsou automaticky účastníky ligy evropské. Národní ligy existují již v Bulharsku, Německu, Francii, Polsku, v České republice a Maďarsku. Evropská liga obnovitelné energie se těší na účast dalších národních lig!

Do soutěže mohou přihlásit své město nebo obec různé osoby: především místní politici a komunální spolupracovníci, ale i výrobci a montážní firmy v oboru obnovitelných energií, energetické agentury, nevládní neziskové organizace a dokonce angažovaní jednotlivci.

Proč byste se měli podílet?

Aby města a obce mohly vzájemně srovnávat své výkony a úspěchy - na úrovni lokální, regionální, národní nebo právě také na evropské - a přitom i docela zábavně!

Česká liga využití biomasy

Novou "biomasovou" ligu plánuje představit na konci května její organizátor - Liga ekologických alternativ (LEA) - v průběhu pražského veletrhu EcoWorld. K již pětileté české solární lize tak přibude i biomas-liga, jak jí zkráceně nazývají organizátoři. První přihlášené obce však již biomas-ligu hrají.

Po úspěchu Solární ligy ČR (viz: www.solarniliga.cz), kterou už hraje na 600 sídel, získají tak naše obce a města možnost zápolit o body za nejvyšší podíl instalovaného výkonu na obyvatele také u kotlů využívajících energii dřeva, štěpky, pelet, slámy apod. Podle odhadů je takových sídel u nás přes 40! Vedle soubojů na domácím hřišti je čeká i klání s francouzskými, německými, polskými, maďarskými a bulharskými konkurenty o titul evropského šampióna. Ligu už odstartovali Poláci i Bulhaři, léta ji hraje Francie a Německo. Časem má liga vzniknout i v dalších zemích.

Bude zajímavé sledovat souboj již přihlášených domácích obcí (Měňany, Kněžice, Hostětín, Habří nebo Bystřice n. Pernštejnem) a jejich poměřování s instalacemi v EU. Z prvních odhadů se zdá, že naši "hráči" zaútočí i na stupně vítězů. Ale "EU-liga OZE" není jen o výkonech. Chce vést obce k udržitelné energetické politice. Příklady dobré praxe a nejlepší zkušenosti zástupcům obcí představí na studijních cestách, konferencích či v bulletinu a dokumentárním filmu.

K soutěži obec mohou přihlásit radnice, ale i firmy, neziskové organizace či občané, když v přihlášce na webu vyplní výkon zdroje a připojí popis řešení či odkaz na článek o projektu. Podmínkou účasti je obecní povaha instalace, soukromé kotle bez vytápění aspoň části obce nejsou zahrnuty. Mimo hru je (prý zatím) také bioplyn (zdá se, že i vodní a větrná energie - pozn. red.).

 
 
Reklama